Utländska betyg och tillgodoräknande

När du har kommit hem från dina utlandsstudier behöver du ansöka om tillgodoräknande för att få dina poäng registrerade i Studentladok.

Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan om tillgodoräknande så snart som möjligt efter att du har avslutat dina utlandsstudier. Det är också bra om du håller kontakt med det utländska universitetet och ser till att få dina betyg därifrån så snabbt som möjligt eftersom du behöver betygen för att kunna tillgodoräkna dig kurserna.

Systemet för att räkna om studier i Europa till högskolepoäng i Sverige kallas European Credit Transfer System, ECTS. 30 svenska högskolepoäng motsvarar 30 ECTS. Betygssystemen kan skilja sig mellan olika länder men också mellan olika lärosäten utanför Europa.

Ansökan om tillgodoräknande för utlandsstudier

I din ansökan fyller du i:

  • kurserna du har läst
  • vilken termin det gäller
  • antal utländska poäng
  • antal svenska högskolepoäng

Signera blanketten, bifoga betyget från det utländska universitetet samt ditt Learning agreement och lämna allt till Servicecenter.

Beslut om tillgodoräknande

Efter att din programansvarig har gått igenom din ansökan om tillgodoräknande tar akademichefen beslut i ärendet. Beslutet läggs in i Ladok och ett beslut skickas till den adress som du har angivit i ansökan. Vid tillgodoräknande av kurser läggs aldrig betyg in. Behöver du visa upp betyg är det ditt utländska betyg som du hänvisar till.

För att kunna ansöka om studiemedel inför nästa termin kan du, i väntan på Högskolans beslut om tillgodoräknande, skicka in en kopia av dina betyg till CSN.

uppdaterad

2019-02-25

Kontakt

Dela

Har du Frågor?

Kontakta Servicecenter: servicecenter@hh.se