Delta i enkät om genusbaserat våld inom högskolesektorn
Högskolan i Halmstad är ett av drygt 45 europeiska lärosäten som deltar i en stor studie om genusbaserat våld inom högskolesektorn. Mellan den 5 och 30 april kan du som student besvara en enkät kopplad till studien.
"Genom att svara på enkäten bidrar du till att samla in kunskap och mätbara bevis på den cementerade och underrapporterade frågan om våld inom forskning och utbildning."
Suzanne Almgren Mason, Högskolans samordnare för lika villkor
För cirka ett år sedan genomfördes en nationell studie om erfarenheter av sexuella trakasserier inom högskolesektorn. Då fick 125 000 slumpvis utvalda studenter och anställda vid 38 svenska lärosäten möjlighet att svara på en enkät.
Under 2022 deltar 45 lärosäten i 15 länder i Europa, varav 3 svenska, i en internationell forskningsstudie med syfte att öka kännedomen om förekomsten av genusbaserat våld inom högskolesektorn.
Genusbaserat våld definieras som våld som riktas mot en person på grund av kön. Det är inte begränsat till våld mot kvinnor utan är våld som kan drabba alla människor.
Hjälp till att motverka det genusbaserade våldet
Forskarna bakom Unisafe-projektet uppmuntrar alla studenter, forskarstuderande och anställda vid de deltagande lärosätena att besvara enkäten, oavsett om de själva har upplevt genusbaserat våld eller inte. Enkäten besvaras anonymt och tar cirka 20 minuter att genomföra.
– Genom att svara på enkäten bidrar du till att samla in kunskap och mätbara bevis på den cementerade och underrapporterade frågan om våld inom forskning och utbildning. Syftet är att forskningsresultaten ska mynna ut i operativa verktyg för organisationer och beslutsfattare för att komma till rätta med problemen och få slut på det genusbaserade våldet inom högskolesektorn, en gång för alla, säger Suzanne Almgren Mason, Högskolans samordnare för lika villkor och kontaktperson för Unisafe-projektet.
Enkätundersökningen kombineras med en kvalitativ studie där frivilliga personer intervjuas om erfarenheter av genusbaserad utsatthet och våld.
– Kan du tänka dig att delta i den kvalitativa studien och bli intervjuad, fyll i namn och e-postadress på Unisafes webbplats så blir du kontaktad, berättar Suzanne Almgren Mason.
Anmäl intresse för att delta i den kvalitativa studien Länk till annan webbplats.
Den 5 april skickas en länk till enkätundersökningen till den e-postadress du fått av Högskolan.
En länk till enkätundersökningen skickas den 5 april till den e-postadress du fått av Högskolan (till exempel stustu19@hh.se). Avsändaren är Websurvey och avsändaradressen är websurvey@hh.se.
Resultat från den svenska studien som gjordes förra året presenteras senare i vår. Resultaten från Unisafe-undersökningen ska enligt planen presenteras hösten 2022.
För den som behöver stöd
Att besvara frågor om erfarenheter av sexuella trakasserier eller våld kan leda till att svåra minnen eller upplevelser väcks till liv. Respondenten kan dessutom befinna sig i pågående utsatthet när hen svarar på enkäten. I följebrevet till enkäten finns därför information om det stöd som Högskolan erbjuder studenter, doktorander och medarbetare när det gäller trakasserier och utsatthet.
Om Unisafe
Unisafe är ett EU-finansierat forskningsprojekt som syftar till att belysa och eliminera genusbaserat våld inom akademin. Drygt 45 universitet och forskningsorganisationer i 15 europeiska länder deltar i undersökningen – den största i sitt slag i Europa inom högskolesektorn. Projektet finansieras av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020.