Sök

Åk utomlands som en del av dina studier

Du vet väl om att det kan finnas möjlighet att spendera en del av din utbildning utomlands? Här svarar Hanna Jageklint, en av Högskolans internationella handläggare, på några frågor och ger dig mer information om utlandsstudier.

Vilka alternativ finns det till att åka på en utlandsvistelse?

– De alternativ som finns är att åka på utbytesstudier, att göra praktik eller samla in data till ett examensarbete utomlands.

Vem kan åka på en utlandsvistelse?

– De flesta program erbjuder goda möjligheter att åka utomlands, antingen på studier, praktik eller som en del av sitt examensarbete. I utbildningsplanen finns information om eventuellt mobilitetsfönster, alltså när under studietiden som studenterna har möjlighet att åka. Om du väljer att inte att åka utomlands under programmet finns det möjlighet att i stället lägga till en extra termin.

– Gällande utbytesstudier har Högskolan över 150 partnerlärosäten. De som läser ett kandidatprogram har förtur om de uppfyller grundkravet för att få åka, vilket är att ha läst 60 hp. I mån av plats finns även möjlighet för de som läser fristående kurser, ett masterprogram eller redan tidigare har varit på ett utbyte att få en plats.

Vad är viktigt att tänka på för den som är intresserad?

– Att vara ute i god tid och ta reda på vad som gäller för sitt program! Vissa studenter har en valfri termin inom programmet medan andra behöver hitta likvärdiga kurser som de annars skulle ha läst hemma. De som har valfri termin kan läsa i princip vilka kurser de vill så länge kurserna är på rätt nivå. En annan viktig sak är att läsa på om landet och universiteten som man som student är intresserad av.

Vilka är några av fördelarna med en utlandsvistelse?

– Att få uppleva en ny kultur, träffa nya människor från olika delar av världen och utvecklas som person. Även i ett framtida arbetsliv är en utlandsvistelse en bra merit.

– De studenter som har åkt utomlands för att studera eller praktisera, eller ska åka utomlands via Högskolan, kan också bli Erasmusambassadörer på Högskolan. Det är ett roligt extrajobb där man hjälper till att inspirera och informera om internationellt utbyte.

Hur får den som är intresserad mer information?

– På studentwebben under vår webbsida Studera utomlands finns information om studier, praktik och examensarbete utomlands. Håll även utkik i studentkalendern där vi lägger ut information om olika inspirations- och informationsträffar, drop in-tillfällen, etcetera.

– Du som har frågor är också välkommen att ta kontakt med någon av oss internationella handläggare. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Studera utomlands.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt