Sök

Socialrätt

30 hp

Kursen ges på Distans (campus) och har 3 obligatoriska sammankomster på plats i Halmstad. Digitala seminarier genomförs löpande under kursen.

Vill du få grundläggande kunskap om juridik inom offentlig verksamhet? Det här kurspaketet i Socialrätt vid Högskolan i Halmstad passar dig som arbetar eller vill arbeta i offentlig sektor, till exempel som samhälls- eller beteendevetare.

I den första kursen i paketet lär du dig hur rättssystemet är uppbyggt och hur du använder juridisk metod. Du studerar rättsregler och juridiska frågeställningar med särskild betydelse för socialt arbete, bland annat allmän förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess.

I den andra kursen i paketet fördjupar du dina kunskaper om hur sociallagar kan ge stöd åt exempelvis barn och ungdomar, äldre personer, personer med missbruksproblematik och personer som har en funktionsnedsättning. Du studerar även tvångslagstiftning på socialtjänstområdet men även angränsande områden av relevans för den som vill arbeta inom offentlig sektor, bland annat utlänningsrätt, familjerätt, hyresrätt och straffrätt avseende unga lagöverträdare. Du utvecklar din förmåga att tillämpa rättsregler vid ärendehandläggning och att problematisera tillämpningen utifrån rättsliga och etiska principer. Du tränar på att självständigt identifiera juridiska problem och att föreslå och formulera en skriftlig lösning på de identifierade problemen.

Kurspaketet ges som "campus/distans" vilket innebär att examinationerna, i form av två skriftliga salstentamina samt muntlig examination av praktikfall, sker på plats medan övrig undervisning är distansbaserad.

Kurspaketet Socialrätt 30 hp består av följande kurser:

  • JU2033 Juridisk översiktskurs med offentligrättslig inriktning 15 hp
  • JU2034 Speciell förvaltningsrätt med socialrättslig inriktning 15 hp

    Fastställda kursplaner finns på:
    https://www.hh.se/kursplaner

HT 2024 (Distans (Campus), Halmstad, 100%)

Nivå:

Grundnivå

Anmälningskod:

10119

Behörighetskrav:

Grundläggande behörighet.

Urvalsregler:

Betyg: 35%, högskoleprov: 35% och högskolepoäng: 30%

Mer information om urvalsregler.

Startvecka:

Vecka: 36

Obligatoriska sammankomster:

3

Undervisningstid:

Dagtid

Studieavgift:

För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift

Undervisningsspråk:

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Visa utbildningsinfo

Sidansvarig

Dela