Sök

Christoffer Lindhe utvecklade en unik fotprotes

När Christoffer Lindhe var 17 år förlorade han båda benen och en arm i en tågolycka. I dag är han utvecklingsingenjör och driver ett framgångsrikt företag som ligger bakom en unik egenutvecklad fotprotes.
– Jag är så glad över att kunna bidra till att andra amputerade får ett friare och rörligare liv, säger han.

Idén föddes då Christoffer Lindhe upplevde svårigheter att gå med de proteser han hade. Det gick bra på golv och asfalt, men så fort han gick på ojämnt underlag tappade han balansen.

– Oavsett hur mycket jag tränade hjälpte det inte – jag förstod att det var något med själva konstruktionen. En mänsklig fot anpassas konstant efter underlaget medan en protesfot är helt stel.

”Olyckan har hjälpt mig att förstå att det är helt upp till mig själv. Tror man att något är möjligt så blir det möjligt, oavsett vad andra säger.”

Christoffer Lindhe

Började som examensprojekt

Han pluggade vid denna tid till utvecklingsingenjör och såg utbildningen som en möjlighet att utveckla något bättre. Han kontaktade experter inom så kallade fiberkompositioner, där rörelsen sker i själva materialet, och startade ett examensprojekt tillsammans med en klasskompis.

– Vi jobbade så som vi hade lärt oss på utbildningen – vi gjorde prototyper, testade och loopade fram olika varianter.

Startade företag

När det var dags för examen hade de tagit fram en protesfot av ett helt nytt slag. Christoffer upplevde själv stora fördelar med protesen, och de bestämde sig för att utveckla den vidare i ett eget företag. De gick med i företagsinkubatorn Science Park Halmstad (numera ersatt av HighFive), där de fick värdefull hjälp med uppstart, patentering och finansiering.

– Jag har fått mycket stöd från Högskolan hela vägen. Handledning, stöttning, kontakt med forskare inom området och tillgång till labb. I dag gör Högskolans studenter projektarbeten hos oss. De får verkliga problem att lösa och vi får värdefull hjälp.

Vill hjälpa andra

Företaget har i dag fem anställda och protesen finns i ett 20-tal varianter som säljs i Sverige, Norge, Tyskland och England.

– Det har hänt att andra amputerade har kommit fram och kramat mig och tackat för det jobb jag har gjort. Det känns fantastiskt. Målet med alltihop är att foten ska hjälpa andra att leva ett bra liv och kunna ta sig fram friare.

Christoffers tre tips till studenter som vill starta eget

  • Vänd dig till studentinkubatorn ”H5 student”. Här får du hjälp med allt som behövs inför att starta eget.
  • Ha en nära kontakt med dem som ska använda din produkt eller tjänst. Sätt dig in i deras situation och prata mycket med dem – vad vill de ha?
  • Var snabb ut på marknaden! Säljandet är avgörande och måste finnas med från dag ett. Det är lätt att vilja hålla på att utveckla sin produkt länge, men intäkter behövs för att man ska kunna fortsätta utveckla.

uppdaterad

Kontakt

Dela