Sök

Fem frågor till RIU-studenten Olivia Mellegård

– Att läsa på ett Riksidrottsuniversitet har inneburit att jag haft möjligheten att kunna läsa en kandidat samtidigt som jag kunnat bedriva min elitidrottssatsning till 100%. Det har gett mig möjligheten att fortsätta läsa vidare inom ett område som intresserar mig trots att jag har flyttat utomlands för att bli professionell handbollspelare, säger Olivia Mellegård, som läser kursen To Work as an Applied Sport Psychologist, Group and Individuals.

Varför valde du att läsa den här kursen?

– Det var på grund av två anledningar, den första är att jag tidigare har läst programmet "Professionell idrottskarriär och arbetsliv" på Högskolan i Halmstad, vilket gav mig en kandidatexamen i idrottsvetenskap. I och med det väcktes ett större intresse av just idrottspsykologi som gjorde att jag sökte denna kurs. Den andra anledningen är för att jag trivs bra med att bedriva dubbel karriär. Eftersom mitt arbete är att vara handbollsspelare ger det mig mycket att få utvecklas på mitt civila plan och att få möjligheten att rikta mitt fokus på studier mellan träningar och matcher.

Tjej i segerposition med armarna upp. Foto.

Olivia Mellegård läser kursen To Work as an Applied Sport Psychologist, Group and Individuals.

Vad tycker du om din utbildning?

– Jag tycker framför allt att min utbildning är intressant och spännande, det är därför jag känner att jag vill prioritera den i min vardag. Kursen jag läser nu upplever jag även utmanar mig, vilket bidrar till att jag blir stolt när jag klarar av kursmoment. Sedan ser jag ett värde i att få utnyttjat den tid jag väl har utanför banan till att få möjligheten att investera i mitt framtida yrke. Eftersom jag nyligen varit långtidsskadad har det fått mig att inse att mitt yrke som handbollsspelare inte varar för evigt och att det antingen blir ett planerat eller ett icke planerat avslut på min idrottskarriär. Därför känns det extra värdefullt och tryggt att jag har en back-up plan att falla tillbaka på.

Hur är det att läsa på ett Riksidrottsuniversitet?

– För mig har det inneburit att jag vet att det finns personal på Högskolan i Halmstad som vill hjälpa mig att få min dubbla karriär att fungera. Det gör att jag själv får ett stort driv i att få det att gå ihop och göra bra ifrån mig. Det har också inneburit att jag har haft möjligheten att kunna läsa en kandidat samtidigt som jag kunnat bedriva min elitidrottssatsning till 100%. Det har även gett mig möjligheten att nu kunna fortsätta läsa vidare inom ett område som intresserar mig trots att jag har flyttat utomlands för att bli professionell handbollspelare.

”Det har hjälpt mig att kunna ta ikapp seminarium, tentamen och andra obligatoriska moment som har varit planerade när jag har befunnit mig på mästerskap, Europa cup eller andra matcher där skolan har krockat med handbollen. ”

Olivia Mellegård

Hur hjälper det extra stödet dig?

– Det har hjälpt mig att kunna ta ikapp seminarium, tentamen och andra obligatoriska moment som har varit planerade när jag har befunnit mig på mästerskap, Europa cup eller andra matcher där skolan har krockat med handbollen.

Har du något tips till elitidrottare som funderar på att börja plugga?

– Mitt tips är att våga testa att kombinera studier med idrottandet. Om det inte känns funktionellt, sök ett nytt program eller kurs. Ibland kan de variera i hur upplägget ser ut i olika kurser och vilken stöttning det går att få. Framförallt krävs det att motivationen kommer från dig som elitidrottande student för att få det att fungera, och du kan uppleva att din idrottssatsning blir gynnsam av den dubbla karriären.

Olivia Mellegård

Utbildning: To Work as an Applied Sport Psychologist, Group and Individuals (har läst Professionell idrottskarriär och arbetsliv, PIKA, tidigare).

Idrott: Handboll

Hemort: Köpenhamn

Intressen: Umgås med mina vänner, familj och partner, samt utforska staden jag bor i.

Gör om tio år: Jag kommer nog ha lagt skorna på hyllan och fortsatt utbilda mig inom området idrottspsykologi, för att sedan ha startat att arbeta som idrottspsykologisk rådgivare.

uppdaterad

Kontakt

Dela