Fem frågor till studenten Andres Ramos Gonzalez

När Andres ville få mer kompetens inom motivation, psykologi och rörelseglädje för att hjälpa kollegor till att må bättre på jobbet valde han programmet Psykologi – inriktning idrott och motion.

Varför valde du att läsa det här programmet?

– Eftersom gymnasiet var en påtvingad utmaning saknade jag ambitionen till att fortsätta studera och provade i stället lyckan i det vilda bland inträdesjobb inom olika branscher. När jag fick chansen att jobba som arbetsledare fick jag upp intresset för hur jag kan på bästa sätt kunde hjälpa mina kollegor och arbetsgrupper till att må bättre på jobbet. Jag stormtrivdes trots att jag saknade praktisk kompetens samt vetenskapliga teorier som kunde hjälpa mig med mitt uppdrag.

– Under samma tid ägnade jag mycket tid till kampsport och beslutade mig för att göra min debutmatch utomlands. Upplevelsen var mentalt traumatiserande, men samtidigt fantastiskt underbar. Jag insåg genast att jag ville lära mig mer, så väl hemma igen började jag söka runt och till min stora förvåning fann jag ett program som tycktes vara perfekt utformat för mig. Det var ett program med fokus på motivation, psykologi samt rörelseglädje.

Mörkhårig kille som står och ler framför en lila monter. Foto.

Andres Ramos Gonzalez, student på programmet Psykologi – idrott och motion

Vad tycker du om din utbildning?

– Jag älskar min utbildning! Kurserna är enormt lärorika och de professorer vi har är giganter inom sina respektive fält som på ett engagerat sätt delar med sig av sina kunskaper. När jag inte har lektioner hänger och pluggar jag och mina vänner på Hälsolabbet, ett ljust och mysigt utrymme dedikerat till oss studenter.

– Upplägget av studierna upplever jag som noggrant genomtänkta. Kurserna bygger vidare på varandra vilket ger mig en djupare förståelse för de ämnena som vi faktiskt läser. Sedan uppskattar jag att vi enbart läser en kurs åt gången, vilket ger mig möjlighet till att ägna min tid åt och fokusera på de uppgifter som är framför mig. Utöver detta erbjuder programmet även extra hjälp i form av Samverkansinlärning (SI), på SI får vi studenter möjligheten till att tillsammans problemlösa och diskutera de frågor som vi upplever som frågetecken, detta under uppsikt och assistans av utbildade ledare som läst samma kurser året innan. Kanoninitiativ och väldigt uppskattat!

”Jag har fått lära känna nya vänner genom att bland annat arbeta som SI-ledare, program-ambassadör och lekledare för unga barn som vill lära sig bli mer fysiskt aktiva. Obeskrivligt givande för mig och mitt CV, dessa möjligheter hade jag aldrig funnit utan Högskolan i Halmstad.”

Andres Ramos Gonzalez

Hur är det att läsa på högskola?

– Det är fantastiskt roligt. Jag är omgiven av glada, likasinnade vänner som kommer från olika platser och bakgrunder. Jag ser en poäng med det jag läser så jag behöver sällan kämpa för att finna motivation till att göra det som krävs för att lyckas.

Vad tycker du om Halmstad som studentstad?

– Jag var initialt skeptisk eftersom jag kommer från Stockholm och fann det lustigt hur jag kunde vandra från ena sidan av staden till den andra på tio minuter. Sedan insåg jag tjusningen med att alltid befinna mig inom en tio minuters cykelradie ifrån skolan, stranden, centrum, berget, skogen samt alla mina kära nya vänner. Vill man festa finner man även alltid något att fira!

Har du något tips till blivande studenter?

– ”Take a deep breath and give up,” Bo Burnham (2016). Skämt åsido, för att kunna göra denna resa så grym som möjligt så behöver man kunna balansera både plugg och lek; för mycket studier kan göra en tokig samtidigt som för mycket mingel kan göra att man inte lyckas med sina tentor. Experimentera dig fram för att se vad som fungerar för just din studieteknik! Jag arbetar som bäst när jag kan läsa för mig själv någonstans som inte är hemma och sedan försöka applicera materialet i diskussion bland vänner och höra deras tänk på det.

– Se även till att ha ögon och öron öppna för roliga uppdrag som skolan har att erbjuda! Jag har fått lära känna nya vänner genom att bland annat arbeta som SI-ledare, programambassadör och lekledare för unga barn som vill lära sig att bli mer fysiskt aktiva. Obeskrivligt givande för mig och mitt CV, dessa möjligheter hade jag aldrig funnit utan Högskolan i Halmstad. Säg ja till allt and have fun!

Andres Ramos Gonzalez

Utbildning: Psykologi – idrott och motion

Hemort: Stockholm

Intressen: Kampsport och resor

Gör om tio år: Oklart men glad

uppdaterad

2020-01-14

Kontakt

Dela