Sök

Tim Malmgren kombinerar utbildning och fritidsintresse

Hur hör högskolestudier och drönarflygning ihop, och hur går man från att experimentera i familjens källare till att vara nästan färdigutbildad ingenjör? Det har Tim Malmgren, student vid Högskolan i Halmstad, svaret på.

Tim Malmgren är entreprenör ut i fingerspetsarna, vilket passar bra med tanke på att han läser på Utvecklingsingenjörsprogrammet. På programmet utbildas studenterna för att kunna utforma och utveckla morgondagens företag, affärer, produkter och tjänster, något som Tim Malmgren har gjort ända sedan barnsben. När han var liten var till exempel ett av hans många projekt att bygga laserpekare i källaren hemma i den lilla byn Veberöd utanför Lund. Som den sanna entreprenör han är sålde han sedan laserpekarna till vänner och bekanta, och tjänade på det sättet en slant.

– När jag var yngre hade jag hundratals idéer för att tjäna pengar. Min pappa, som är egenföretagare inom teknikbranschen, stöttade mig alltid, och när jag var ungefär tio år gammal utmanade han mig genom att be mig att komma på en hållbar affärsidé. Om jag gjorde det skulle han hjälpa mig att dra igång ett bolag, och på det sättet startade jag mitt första företag, en digital nyhetstidning som rapporterade om vad som hände i Veberöd. Jag gick runt i byn med en attachéportfölj och sålde annonser, och det gick faktiskt riktigt bra. Så pass bra att verksamheten växte, och idag arbetar min pappa heltid i företaget. Vi har dessutom applicerat konceptet i flera andra byar, berättar Tim Malmgren stolt.

Ung man i blå pikétröja. Foto.

På drönaren finns en kamera. Om Tim Malmgren tar på sig glasögonen när han flyger kan han se genom drönarens kamera.

Teknik i blodet

Tim Malmgren visste tidigt att han ville arbeta med teknik. Redan i grundskolan la han extra fokus på teknik, och på gymnasiet läste han design- och produktutveckling.

– På ett sätt kan du nästan säga att Utvecklingsingenjörsprogrammet är en naturlig fortsättning på det jag har gjort tidigare. Det handlar om samma saker, men det rör sig på en allt högre nivå hela tiden. På det sättet blir det svårare och svårare, men det blir samtidigt roligare. Teknik har alltid varit självklart för mig, kanske för att min pappa arbetar som industridesigner, säger Tim Malmgren.

”Det är mycket spänning och adrenalin. Det går snabbt, och om du krockar med en annan drönare åker oftast båda två i golvet.”

Tim Malmgren

Adrenalinkickar på hög höjd

En stor del av utbildningen på Utvecklingsingenjörsprogrammet är förlagd till Högskolans olika laboratorier, bland annat Fab Lab, som är ett tillverkningslaboratorium. Här spenderar Tim Malmgren mycket tid. Han sitter i styrelsen för studentföreningen Fab Lab-student, men han använder också labbet själv, både för studier och för fritidsintressen. Han har till exempel formgjutit och lackat egna fiskedrag, och han har byggt en egen drönare med 3d-printade delar från labbets skrivare.

Drönare med gröna propellrar. Foto.

Tim Malmgren bygger egna drönare i Fab Lab, med delar som han skriver ut i labbets 3d-skrivare.

– Jag har varit intresserad av drönare ganska länge, men det var inte förrän för ungefär ett år sedan som jag började flyga så som jag gör i dag. Nu har jag varit med i två tävlingar, en i Växjö och en i Oulo i Finland, säger Tim Malmgren.

Drönartävlingar går ut på att flyga så många varv som möjligt runt en hinderbana under två minuters tid. Flera drönare flyger samtidigt, och krockar är vanliga.

– Det är mycket spänning och adrenalin. Det går snabbt, och om du krockar med en annan drönare åker oftast båda två i golvet. De här två tävlingarna som jag har varit med i hittills har mest varit för att lära mig hur det går till och för att få nerverna i schack, men på sikt vill jag så klart bli riktigt bra på det här, berättar Tim Malmgren.

En drönare som flyger nära marken. Foto.

När Tim Malmgren tävlar med sina drönare går det betydligt snabbare än så här.

En framtid inom design och produktutveckling

I framtiden vill Tim Malmgren arbeta med konstruktion, design och produktutveckling. I sitt examensarbete samarbetar han med företag som bygger båtar, och kanske ligger hans framtid där. Hur det än blir är han säker på att han kommer att arbeta med någonting som han är intresserad av, och som han brinner för.

– Jag har många olika idéer kring vad jag vill arbeta med. Kanske gör jag drönarintresset till mitt jobb, och utvecklar delar till drönare, eller bygger och säljer drönare. Det viktigaste för mig är att jag får arbeta med design, och med användarens upplevelse av produkten. En produkt ska vara lätt att förstå sig på. Användaren ska nästan intuitivt veta hur produkten ska hanteras, utan att behöva läsa en manual.

När studenterna tar examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet är de eftertraktade på arbetsmarknaden, och det återspeglas hos Tim Malmgren.

– Jag känner att jag har väldigt många möjligheter i framtiden, avslutar han med ett skratt.

uppdaterad

Kontakt

Dela