Sök

”Utbildningen ger kompetens som efterfrågas på marknaden”

Som liten förundrades Yuka Morimoto över flygplan, hur de stora farkosterna fungerar och kan flyga. I dag vet hon det, och efter tre år på Mekatronik­ingenjörsprogrammet läser hon nu vidare mot en master i inbyggda och intelligenta system – och en yrkesframtid inom autonoma fordon.


Flyttade från Japan till Sverige

När Yuka Morimoto flyttade till Halmstad 2012 visste hon inte skillnaden mellan maskin-, data- och elektroteknik. Men när hon läste på om de olika ämnena insåg Yuka Morimoto att allt spelar en viktig roll i framtidens teknik – och för att flygplan ska fungera.

– Jag kände direkt att Mekatronikingenjörsprogrammet var något för mig eftersom det bygger på just den mixen av ämnen som jag är intresserad av. Jag kollade också andra lärosäten men insåg att Högskolan i Halmstad har en bra bredd med programmering och elektroteknik, inte bara mekatronik. Dessutom är Halmstad en bra och trevlig stad, säger Yuka Morimoto.

”Jag kände direkt att Mekatronikingenjörsprogrammet var något för mig eftersom det bygger på just den mixen av ämnen som jag är intresserad av.”

Tidig kontakt med företag

På utbildningen används många programmeringsspråk och program som företag använder, 3D-skrivare, mikrokontroller med mera. Det tycker Yuka Morimoto är bra och hon känner att utbildningen ger studenterna de verktyg som behövs och efterfrågas på marknaden.

– Jag tycker om att vi har många grupparbeten där vi lär av varandra, utvecklas tillsammans och jobbar i team. Dessutom har vi som läser elektronik och mekatronik ett projektrum och egen verkstad, som vi har fri tillgång till. Där finns alltid någon annan student att diskutera med. På Högskolan i Halmstad får vi utveckla sådant som företag behöver och det känns nästan som att man jobbar i en riktig verksamhet, säger Yuka Morimoto.

En annan fördel med Högskolan och utbildningen är kontakten med företag.

– Vi har duktiga lärare och en god studiemiljö. Det märks att Högskolan har en nära relation till näringslivet och vi studenter får tidigt kontakt med företag, mycket tack vare Högskolan. Den arbetsplatsförlagda utbildningen är också ett bra sätt att komma in i arbetslivet, säger Yuka Morimoto.

Tjej står framför en 3D-skrivare och ler mot kameran. Foto.

"Vi har duktiga lärare och en god studiemiljö. Det märks att Högskolan har en nära relation till näringslivet och vi studenter får tidigt kontakt med företag, mycket tack vare Högskolan. Den arbetsplatsförlagda utbildningen är också ett bra sätt att komma in i arbetslivet", säger Yuka Morimoto.

Pluggar vidare till en master

Hon tog examen från utbildningen Mekatronikingenjör våren 2018. Som examensarbete skapade hon och studiekamraten Marja Malvila en testmaskin för digitala lås, i samarbete med företaget Phoniro.

– Marja och jag hade tidigare gjort vår praktik på Phoniro. När de senare ville ha hjälp med att skapa en testmaskin för digitala lås, kändes det som ett perfekt examensarbete.

Nu läser Yuka Morimoto till en master inom inbyggda och intelligenta system för att få teknisk specialistkompetens och forskningserfarenhet. Drömmen är att utveckla autonoma fordon som kan hjälpa miljö och människor på olika sätt.

uppdaterad

Kontakt

Dela