Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) - ämneslärare gymnasieskolan
Vill du jobba med ditt intresse? Komplettera dina kunskaper och bli lärare, en stimulerande yrkesroll där du får fördjupa dig i dina favoritämnen och dela med dig till ungdomar på väg in i vuxenlivet. Med en bakgrund inom naturvetenskap, matematik och/eller teknik är du eftertraktad i skolans värld. På kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, som sträcker sig över tre terminer, vid Högskolan i Halmstad lär du dig att behärska de metoder och verktyg du behöver för att lyckas och trivas som gymnasielärare.

Om utbildningen
Vad är KPU?
Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), ämneslärare gymnasiet, är en utbildning för dig som redan har ämneskunskaper inom naturvetenskap, matematik och/eller teknik, och som vill arbeta med undervisning i gymnasieskolan.
På utbildningen får du rätt redskap och förutsättningar för att möta och inspirera eleverna i framtidens klassrum. Den utbildningsvetenskapliga kärnan inkluderar kunskaper som är centrala för läraryrket, exempelvis ledarskap, didaktik, demokrati, konflikthantering, etik, läraruppdraget, lärandeteorier och utvecklingsarbete.
Skolan är en föränderlig värld och nya krav tillkommer ständigt. Därför utvecklar Högskolan i Halmstad hela tiden innehållet i våra lärarutbildningar samtidigt som vi bibehåller en hög kvalitet.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT23.
Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
Termin 1 – Läraryrkets yttre och inre villkor
- Skolan i samhället – samhället i skolan, 10,5 hp
- VFU, 4,5 hp
- Att vara deltagare i lärarpraktiken, 10,5 hp
- VFU, 4,5 hp
Termin 2 – Att leda, dokumentera och analysera lärande
- Att leda lärande, 9 hp
- VFU, 6 hp
- Att utveckla bedömningskompetens, 7,5 hp
- VFU, 7,5 hp
Termin 3 – En skola på vetenskaplig grund
- Att utveckla och forskningsanknyta praktiken, 7,5 hp
- VFU, 7,5 hp
- Självständigt arbete, 15 hp
VFU = Verksamhetsförlagd utbildning
Programansvarig berättar
Samarbete med arbetslivet
Studierna är tätt kopplade till arbetslivet, särskilt när du gör din verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en skola. Denna är länken mellan dina teoretiska kunskaper och ditt framtida yrkesarbete. VFU ger dig möjlighet att delta i det pedagogiska arbetet på gymnasieskolor och att praktisera gymnasielärarens olika arbetsuppgifter.
Din akademiska bakgrund
Utbildningen vänder sig till dig som har studerat SvB/Sv2B och En A, alternativt Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 och Engelska 6. Du ska också ha tidigare akademiska studier inom ämnena naturvetenskap, matematik och/eller teknik om minst 120 hp (i ett av ämnena), alternativt 120+90 hp (i två av ämnena).
Eftersom du skriver ett självständigt arbete om 15 hp inom KPU vid Högskolan i Halmstad, krävs inte motsvarande inom ett ämne för behörighet.
Testa, pröva och experimentera
Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Här får du en unik utbildning där samhällets utveckling och utmaningar samt nära samverkan med skolor står i centrum. Du möter olika former av undervisning och examination, och du träffar andra studenter med en mångfald av lärorika erfarenheter.
Med innovativa redskap och arbetsformer förbereder du dig för ett arbete i framtidens skola. Du kommer exempelvis att ha tillgång till vår storsatsning Digitalt laborativt centrum (DLC), en högteknologisk miljö med fokus på lärande, kreativitet och kultur.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en ämneslärarexamen med inriktning på arbete i gymnasieskolan, grund- eller avancerad nivå.
Vad kan du jobba med?
Kompletterande pedagogisk utbildning, ämneslärare gymnasiet, gör dig behörig att undervisa i naturvetenskapliga ämnen, matematik och/eller teknik på gymnasiet. Du blir också behörig att undervisa i dessa ämnen i årskurserna 7–9 och på Komvux.
Det finns en stor efterfrågan på lärare inom naturvetenskap, matematik och teknik. En lärarutbildning i dessa ämnen ger dig mycket goda chanser till framtida arbete. Läraryrket är ett omväxlande och dynamiskt arbete där ingen dag är den andra lik. Som lärare har du en fantastisk möjlighet att påverka framtiden genom att inspirera och stimulera eleverna med dina ämneskunskaper. Ungdomarna som är på väg in i vuxenlivet ger dig dessutom ständigt möjligheter att själv utmanas, utvecklas och lära dig nytt.
Inom läraryrket finns olika karriärmöjligheter inom skolans värld. Rektorer har ofta en bakgrund som lärare. Dessutom ger en lärarutbildning kunskaper om ledarskap och lärande som är värdefulla i många yrken.
Studera utomlands
Eventuellt kan du göra ditt examensarbete utomlands, men det behöver i så fall arrangeras individuellt.
Möt våra studenter och tidigare studenter

Att hitta ett nytt sätt att arbeta med sina intressen kan vara en fantastisk upptäckt. Så var det för Dana Varga som mitt i livet skolade om sig. Efter bara 1,5 år var hon utbildad ämneslärare och hade anställning klar redan innan examen.

Anton behövde inte gå tillbaka till ruta ett
Tanken på att bli lärare uppstod när Anton Andersson insåg att han kunde bli det utan att börja om från början. Med sin tidigare utbildning i biologi kunde han tillgodoräkna sig allt han redan lärt sig, tack vare KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta kpu@hh.se
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2022
BI: *
BII: -
HP: *
SA: *
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga ökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Viktiga länkar
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
11307
Behörighetskrav:
Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3, Engelska 6 samt akademiska studier inom ämnena naturvetenskap, matematik och/eller teknik om minst 120 hp (i ett av ämnena), alternativt 120+90 hp (i två av ämnena).
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.