Samhällsförändring och social hållbarhet

Om utbildningen
Vad är social hållbarhet och sociologi?
En av de viktigaste frågorna i vår tid är hur mänskligheten kan ställa om till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling. Inom programmet studeras hur vi kan skapa ett samhälle där alla människor behövs, utvecklas, känner framtidstro och når sin fulla potential.
Under utbildningen lär du dig att arbeta aktivt för en socialt hållbar samhällsutveckling. Målet är att du ska kunna starta, leda och utvärdera olika typer av förändrings- och hållbarhetsprojekt. Under den sista av de tre profilterminerna gör du ett större projektarbete inom samhällsförändring och social hållbarhet eller praktik på en relevant arbetsplats. Dina kunskaper är eftertraktade, inte minst då svenska myndigheter har i uppdrag av regeringen att arbeta med hållbarhetsfrågor, inklusive social hållbarhet, utifrån de globala målen i FN:s Agenda 2030.
Inom programmets huvudområde – sociologi – studerar vi människors livsvillkor, sociala grupper och hela samhällen. Det handlar om allt från gemenskap människor emellan till olika samhällskonflikter, villkor i arbetslivet, stadsutveckling, sociala rörelser, migration, globalisering och genus- och mångfaldsfrågor. Som student på programmet Samhällsförändring och social hållbarhet får du redskap för att förstå och förklara en värld i ständig förändring och förutsättningarna för att öka den sociala hållbarheten, både ur ett samhällsperspektiv och ur ett socialpsykologiskt grupp- och individperspektiv.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT23. Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT22. Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
* ingår i huvudområdet sociologi
År 1
- Introduktion till sociologisk teori, 15 hp *
- Vetenskaplig metod, 15 hp *
- Social hållbarhet – en teoretisk introduktion, 15 hp
- Social hållbarhet i offentlig praktik, 15 hp
År 2
- Sociologisk teori, 15 hp *
- Vetenskaplig metod och uppsats, 15 hp *
- Social hållbarhet i organisationer, 13 hp *
- Social hållbarhet i teori och praktik, 13 hp *
Valbara kurs:
- En kurs á 4 hp ur Högskolans Common Core-utbud
År 3
- Projektdrivet socialt hållbarhetsarbete, 11 hp
- Projektarbete, genomförande och redovisning, 15 hp
eller: - Social hållbarhet i arbetslivet, 11 hp
- Verksamhetsförlagda studier i social hållbarhet, 15 hp
- Sociologisk teori och kvalitativ metod, 15 hp *
- Examensarbete i sociologi, 15 hp *
Valbar kurs:
- En kurs á 4 hp ur Högskolans Common Core-utbud
Samverkan med arbetslivet
Under utbildningen får du möjlighet att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken genom att du samverkar med företag, offentliga organisationer och frivilligorganisationer på flera kurser. Termin fem erbjuder även en form för praktik, så kallade verksamhetsförlagda studier.
Extra attraktiv med Common Core
Framtidens jobb kommer att kräva att vi förstår relationen mellan människa, teknik och samhälle på ett bättre sätt. Därför har Högskolan i Halmstad utvecklat Common Core – en innovativ utbildningsmodell som förbereder dig för framtiden och ditt kommande yrke. Det ger dig kunskap och förståelse för andra ämnesområden, så att du kan driva utvecklingsprojekt i framtidens företag. Också det bidrar till att göra dig unik och mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Common Core består av ett antal kurser och fungerar på ett lite annorlunda sätt än traditionella kurser. Common Core på finns Samhällsförändring och social hållbarhet.
Mer information om Common Core Länk till annan webbplats.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning tillsammans med engagerade lärare och studenter. Du har tillgång till Hälsolabbet, ett labb med beteendevetenskaplig labbverksamhet i attraktiva studiemiljöer som underlättar kreativt och innovativt lärande.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i sociologi.
Vad kan du jobba med?
Som sociolog spelar du en viktig roll inom många områden som kräver kunskaper om människor och sociala processer. Du kan till exempel arbeta med social hållbarhet, samhällsanalyser, utredningar, och jämställdhets- och mångfaldsfrågor.
Arbetsmarknaden inom området social hållbarhet har vuxit markant de senaste åren. Profilämnet social hållbarhet ger dig därmed en spetskompetens som är eftertraktad inom många verksamheter på arbetsmarknaden.
Tidigare studenter arbetar bland annat som social hållbarhetsstrateg, kommunal utvecklingsledare, kommunal samordnare, arbetsmarknadsutredare, skolkurator och utredningsadministratör på Polismyndigheten.
Möjligheter att studera vidare
När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka magisterprogram i sociologi vid svenska och utländska lärosäten. På Högskolan i Halmstad kan du läsa magisterprogrammet Nordisk Välfärd, 60 hp, samt masterprogrammet Hälsa och livsstil, 120 hp.
Studera utomlands
I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På programmet Samhällsförändring och social hållbarhet kan du läsa hela termin 5 utomlands eller välja att bara genomföra projektdelen (15 hp) av samma termin utomlands.
Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt.
Läs mer om att studera utomlands Länk till annan webbplats.
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2022
BI: 13,98
BII: 14,38
HP: 0,10
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Möt våra studenter
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
12805
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.