Statsvetenskap - samhällsanalys och kommunikation
Som statsvetare fördjupar du dig i vår tids politiska utmaningar, såsom exempelvis hot mot demokratin och snabba förändringar i såväl traditionella som digitala medier. Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation ger även en bred teoretisk grund kombinerad med praktiska tillämpningar. Här tillägnar du dig kunskaper och tillämpar metoder för att analysera och kommunicera samhällsfrågor

”Min dröm är att en dag jobba med internationell politik, att sitta i EU eller i FN och jobba för kvinnors rätt till utbildning och kvinnors rätt i samhället. På det här programmet får jag kunskaper både om politik, samhälle och kommunikation – precis det som jag är intresserad av.”
Lovisa Lindqvist, studerar Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation, 180 hp
Om utbildningen
Innovativa miljöer, metoder och perspektiv
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter. Du har exempelvis tillgång till Digitalt laborativt centrum (DLC), en högteknologisk, kreativ miljö med fokus på lärande, pedagogik och kultur. DLC erbjuder den senaste utrustningen inom visualisering, simulering och design.
Kurser och kompetenser i fokus
Statsvetenskap med inriktning på samhällsanalys och kommunikation är en utbildning med både bredd och djup. Du utbildas till samhällsanalytiker, med kompetens i kommunikation. Med tid och engagemang blir studierna en väg till ett kvalificerat jobb.
Utbildningen rustar dig för att kunna både förstå och kommunicera samhällets komplexitet, med hjälp av insikter om makt, politik, politisk kommunikation och hur samhällsinstitutioner fungerar på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Du utvecklar till exempel kunskap om hur globaliseringen ändrar förutsättningarna för politik, ekonomi och medier med mera.
Inslaget av kommunikation handlar om kompetens inom politisk kommunikation, analys av politisk propaganda samt retorik. Du kommer att träna på att producera olika typer av texter, särskilt sådana som myndigheter, förvaltningar och organisationer behöver i sin kommunikation.
Samverkan med arbetslivet
Med fokus på din framtida karriär får du många möjligheter till kontakter med arbetslivet.
Extrautrustad med Common Core
Framtidens jobb kommer att kräva bättre förståelse för relationen mellan människa, teknik och samhälle. Därför har Högskolan i Halmstad utvecklat Common Core. Detta är en innovativ utbildningsmodell som förbereder dig för framtiden och ditt kommande yrke samt gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Common Core finns från och med höstterminen 2019 på bland annat Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation. Det gör att du får en breddad och ännu bättre förståelse för hur samhället fungerar i dag och framöver – och din statsvetenskapliga utbildning får en extra spets.
Common Core består av ett antal kurser, men fungerar på ett lite annorlunda sätt.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start T20.
Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan (med kurslitteratur).
År 1
- Samhällsanalys och kommunikation I, 24 hp
- Kunskap och verkan – hur människan formar världen (Common Core-kurs), 2 hp
- Statsvetenskap (1–30), 30 hp
- Akademisk kommunikation (Common Core-kurs), 4 hp
År 2
- Samhällsanalys och kommunikation II, 18 hp
- Statsvetenskap (31–60), 30 hp
Valbara kurser:
- Tre kurser à 4 hp vardera ur Högskolans Common Core-utbud
År 3
- Statsvetenskap (61–90), 30 hp
- Samhällsanalys och kommunikation III, 30 hp, alternativt utlandsstudier
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i statsvetenskap.
Arbetsliv
Programmet Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation gör dig till samhällsanalytiker med särskild kompetens inom kommunikation. Den kompetens du har med dig från utbildningen öppnar möjligheter till en framtida karriär inom myndigheter, förvaltningar eller organisationer både nationellt och internationellt. Dina arbetsuppgifter kan till exempel handla om att göra utredningar, samhällsanalyser och beredningar.
Studera utomlands
På Statsvetenskap med inriktning samhällsanalys och kommunikation kan du genomföra hela eller en del av termin sex utomlands. Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt, exempelvis Storbritannien, Holland, Japan, Sydkorea, Singapore, Thailand, Australien och USA. Att studera utomlands ger många värdefulla erfarenheter som gör dig än mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Genom våra utbytesavtal kommer även utländska studenter till oss, vilket sätter en internationell prägel på Högskolan.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2020
BI: 14,33
BII: 13,21
HP: 0,25
SA: -
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
11304
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1). Eller: Historia 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet A1).
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.