Dubbla karriärer inom e-sport

Hos oss har du som är elitspelande e-sportare möjlighet att kombinera din elitsatsning med högre studier, oavsett vilken utbildning du läser. Du ansöker till utbildningen precis som alla andra och när du kommit in har du möjlighet att ansöka om dubbla karriärer.

Sedan hösten 2020 kommer vi ta in fem elitspelande e-sportare som kommer få möjlighet att satsa på dubbla karriärer. Här kan du som elitsatsar inom e-sport kombinera din satsning med högre studier där Högskolan underlättar din studietid genom flexibla och anpassade lösningar. Du kan även anpassa din studietakt för att få tiden att räcka till för din elitsatsning och lyckas med dubbla karriärer. Som elitidrottsstudent kan du studera vilket program du vill på Högskolan och få ta del av stödet som ges.

Definition av elitidrottare

Högskolan i Halmstads definition av elitidrottare är:

 • Individuell elitidrottare som tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag eller bedöms ha potential att nå lägst motsvarande nivå.
 • Elitlagidrottare som spelar i någon av de två högsta nationella serierna/divisionerna under förutsättning att det inom den idrotten finns minst fyra serier/divisioner, i annat fall gäller den högsta nationella serien/divisionen

Definition av elit inom e-sport

Nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag

Nationell mästerskapsnivå innebär att ha deltagit i ett lag eller individuellt i de ligor som har de högst rankade lagen inom respektive e-sport i Sverige det senaste året. Nedan nämnda prestationer är meriterande, men inte ett krav.

Kommittéerna som bedömer ansökningarna gör en individuell bedömning av varje ansökan och utgår från varje persons förutsättningar och potential.

 • Deltagande i lag som tagit poänggivande placeringar i större internationella tävlingar, enligt HLTV.org rankingsystem för Sverige.
 • Deltagande i Svenska Elitserien högsta serie och högsta regionala serie
 • Deltagande i Swedish Pro League division 1
 • Deltagande i FPL Circuit
 • Spelare som deltagit i lag som är aktiva i utländska nationella ligor.
 • Topp fyra lagen i SESF slutspelsfas.
 • Undantag för kvinnliga scenen där prestationer inom högsta turneringar eller ligor ingår.

Övrig e-sport bedöms enligt liknande krav som ovan inom respektive scen

Högsta nationella serien/divisionen

CSGO, Svenska Elitseriens högsta division
LOL, Swedish Esports League

Mer information

HLTV.orglänk till annan webbplats
Svenska elitserien CS:GOlänk till annan webbplats
LOL, Swedish Esports Leaguelänk till annan webbplats

Hur bedöms ansökan?

Ansökningarna till dubbla karriärer för elitsatsande e-sportare bedöms av en kommitté för respektive e-sport som består av personer med god insikt i e-sporterna. Kommitéernas ansvar är att:

  • Hålla sig uppdaterade med sin respektive e-sports spelare, tävlingar och organisationer.
  • Ansökande spelare gås igenom av respektive kommitté där det fastställs om individen är elitspelare.
  • Skriva ett kort intyg för vardera elitspelare som kan godkännas för dubbla karriärer (i samband med pilotomgången.

  Vad innebär stödet till elitidrottare?

  Med dubbla karriärer inom e-sport här på Högskolan i Halmstad kan du få stöd för att genomföra dina studier samtidigt som du satsar på din e-sport. Du kan exempelvis få en flexibel studietakt eller extra examenstillfälle om det krockar med tävling. Undervisningen kan också anpassas i den mån det går, exempelvis att en föreläsning spelas in eller att man deltar online istället för på plats. Detta kräver dock att du i god tid meddelar att dina studier behöver anpassas. När schema för terminen/kursen samt tränings-/tävlingsschemat är klart behöver du ha en dialog med programansvarig, examinator och lärare.

  Andra elitidrottare med dubbla karriärer

  Elias Sibelius läser Psykologi – inriktning idrott och motion och satsar samtidigt på en karriär i spelet Heartstone under namnet Bozzzton.

  Agnes Kramer är elitsimmare och studerar Grundlärarutbildning F–3.

  Ung man som är delar på mitten där vänstra sidan är klädd i idrottskläder för en innebandymålvakt och högra i blå skjorta.

  Tobias Jernsand är professionell innebandymålvakt och studerar civilekonomprogrammet.

  uppdaterad

  2020-09-22

  Kontakt

  Dela

  Kontakt