Sök Stäng
En yngre kvinna, utklädd till och sminkad som ett troll, ser ut att prata med en grupp barn. Foto.

Förskollärarutbildning

210 hp

Vill du ha ett av samhällets viktigaste uppdrag? Som förskollärare har du ett kreativt och omväxlande yrke, där glädje, nyfikenhet och utforskande med barn och kollegor är centrala delar i det vardagliga arbetet. Vår profil mot estetik och innovation, tillsammans med omsorg, ger dig verktygen att stötta och inspirera barn i en vardag fylld av relationer, samspel, kommunikation, lek och lärande.

Utbildningstillfällen

Vårtermin 2025 (Campus, Halmstad, 100%)

Anmälan öppnar 2024-09-16

Om utbildningen

Vad läser du som förskollärare?

Förskollärarutbildningen är unik genom vår profil mot estetik och innovation. Du får fördjupade kunskaper inom olika estetiska uttrycksformer och får pröva att använda exempelvis röst, motorik, rörelse, syn och ljud i visuella, auditiva, analoga och digitala uttryck. Genom exempelvis musik, bild, berättande, dans och drama får du dela glädje, samt skapa inspiration och lustfyllt lärande för och med barnen.

Utbildningen är uppdelad i två övergripande ämnesområden: förskolepedagogiskt område (FPO) och utbildningsvetenskaplig kärna (UVK). Dessa två ämnesområden tillsammans med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ger de grundläggande kunskaper och färdigheter du behöver för att ta dig an rollen som förskollärare. Inom förskolepedagogiskt område är kunskaper om barns utveckling och lärande i fokus. Du möter olika vetenskapliga områden som till exempel lek, estetik, estetiska lärprocesser, rörelse, omsorg, matematik, sociala relationer, språkutveckling, naturvetenskap och teknik. Inom området utbildningsvetenskaplig kärna ligger fokus på kunskaper som handlar om lärarskapet, exempelvis förskolans plats i samhället, specialpedagogik och verksamhetsutveckling.

Genom de fördjupade kunskaper i och om estetik och olika estetiska uttryck som vår profil möjliggör, får du verktyg att pröva och ompröva innovativa och kreativa sätt att planera, genomföra och utvärdera undervisning för och med barn. På så sätt kommer du att möta barns olika behov, utmaningar, nyfikenhet och kreativitet.

Programansvarig berättar

Efter utbildningen

Examen

Förskollärarutbildningen leder till en förskollärarexamen.

Vad kan du jobba med?

Förskollärarutbildningen förbereder dig för arbete med barn i åldrarna 1–6 år. Förskollärare är en samhällsbärande profession, ett viktigt uppdrag som är kreativt och omväxlande, och behöriga förskollärare är efterfrågade på arbetsmarknaden.

Förskollärare kan arbeta som förstelärare och med andra uppdrag inom pedagogisk utveckling. För ledningsuppdrag såsom rektor i förskolan är det en fördel att ha en bakgrund som förskollärare.

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat utbildningen kan du vidareutbilda dig inom exempelvis handledning, någon pedagogisk profil eller specialpedagogik.

Studera utomlands

Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter och kan vara en konkurrensfördel. Högskolan i Halmstad arbetar med internationalisering inom utbildningen både genom att skapa olika möjligheter för utlandsstudier och genom andra former för internationella möten och samarbeten, exempelvis digitala möten med studenter från partneruniversitet där gemensamt kursinnehåll bearbetas utifrån ett internationellt perspektiv. Vi har förskollärarstudenter som studerat i länder som Storbritannien, Spanien, Italien, Turkiet och Australien.

Genom utbytesavtal tar Högskolan emot utländska studenter, vilket bidrar till en internationell prägel på Högskolan.

En ung kvinna står med armarna i kors framför en tv-skärm omgiven av leksaker. Foto.

Du är morgondagens expert på lärprocesser

Fyra unga kvinnor sitter runt ett bord, i soffor, med en stor läsplatta mellan sig på bordet. Foto.

Förskollärarstudenter testar digitala verktyg i nationell testbädd

Två kvinnor mot svart bakgrund tittar in i kameran. Foto.

Social rättvisa i förskolan – mission possible?

 Gruppbild på ett stort gäng kvinnor som är glada och många sträcker ut sina armar. Foto.

Examensdagen för förskollärare

Antagningspoäng

Antagningspoäng hösten 2024

BI: *

BII: *

HP: *

SA: *

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Kontakt

Uppföljning

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:

Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:

Utvärdering program