Magisterprogram i nätverksforensik
Som specialist inom IT-säkerhet och digital forensik har du en expertis som matchar den växande användningen av internet och digitala kommunikationssystem, särskilt i form av Internet of things. Magisterprogrammet, med sitt unika tvärvetenskapliga innehåll, speglar vårt digitaliserade samhälles behov av nätverksforensisk kompetens.
Utbildningstillfällen
Anmälan öppnar 2025-03-17
Om utbildningen
Vad läser du inom programmet?
Magisterprogram i nätverksforensik har en tvärvetenskaplig koppling till teknik och samhällsvetenskap. På utbildningen bygger du teoretisk och praktisk kompetens för arbete inom IT-forensisk nätverksanalys. Du utvecklar även fördjupade kunskaper inom data mining, cybersäkerhet och utredningar av IT-brottslighet.
Den första terminen behandlar digital forensik och den vetenskapliga metodik som används inom området. Under andra terminen fördjupar du dig i forensikens betydelse för en hållbar utveckling, med samhällsvetenskapliga, tekniska och etiska perspektiv. Samtidigt genomför du ett forsknings-, innovations- eller utvecklingsinriktat examensarbete inom digital forensik.
Programmet genomförs på engelska.
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Kurserna integrerar arbetslivsrelaterade problemställningar i en kreativ lärandemiljö.
I labbmiljön utvecklar du praktiska färdigheter med avancerad utrusning från Cisco Networking Academy och Palo Alto Networks Academy. Du deltar i incidenthanteringsövningar och workshoppar baserade på material från Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (ENISA) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Din akademiska bakgrund
Programmet är en vidareutbildning för dig som har en kandidatexamen inom IT-forensik och informationssäkerhet eller motsvarande. Dessutom krävs kurser i datateknik, datakommunikation, datornätverk, datavetenskap eller digital forensik omfattande 90 hp, inkluderande Datornätverk 15 hp och Programmering 7,5 hp, samt kurser i matematik som omfattar 15 hp och Engelska 6 eller motsvarande.
Högskolan deltar i internationella nätverk
Högskolan i Halmstad är medlem in ett europeiskt nätverk för lärosäten och polisorganisationer som heter ECTEG (European Cybercrime Training and Education Group). Nätverket utvecklar tillsammans utbildningsmaterial inom digital forensik och cybersäkerhet som gör våra utbildningar mycket aktuella och populära hos arbetsgivare. Högskolan är dessutom en så kallad Ciscoakademi och ett Cisco instruktörs- och träningscenter. Det innebär att vi har rättigheten att utbilda både instruktörer och studenter inom Cisco Networking Academys olika kurser. Cisco Networking Academy är en av världens ledande aktörerna för kurser inom cybersäkerhet.
Studera utomlands
Eftersom programmet bara varar ett år läser de allra flesta hela utbildningen i Halmstad. Eventuellt kan du göra ditt examensarbete utomlands, på ett företag eller ett av Högskolans partneruniversitet, men det behöver i så fall arrangeras individuellt.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en magisterexamen i digital forensik.
Vad kan du jobba med?
Magisterprogram i nätverksforensik förbereder dig för att arbeta självständigt med kriminaltekniska undersökningar av datorer eller som datoradministratör med specialisering på datornätverk och IT-säkerhet.
Möjligheter att studera vidare
Efter utbildningen är du behörig att söka till vidare doktorandstudier, till exempel inom Högskolans egen forskarutbildning i informationsteknologi.
Möt våra studenter och alumner
Hackningstävling stärker kompetens inom cybersäkerhet
Under några timmar fick studenter lösa olika IT-relaterade uppgifter med syfte att stärka sin kompetens att bemöta cyberhot. I år bestod dessutom tävlingen av nya tvärvetenskapliga inslag.
Uppföljning och utvärdering
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.