Om fokusområde Hälsoinnovation
Det svenska sjukvårdssystemets stora utmaning är att upprätthålla och höja vårdens kvalitet och samtidigt möta ökande krav på vård och omsorg. För att lösa detta måste tillgängligheten och effektiviteten öka, kostnaderna kontrolleras och mer personliga, precisa och proaktiva sätt att arbeta med hälsa implementeras. Detta kräver innovativa lösningar som fokuserar på tidiga förebyggande åtgärder, att de möjligheter som skapas genom digitalisering utnyttjas, samt ökad samverkan över organisationsgränser.
För att lyckas behöver lösningar bygga på samverkan mellan sjukvårdens olika delar och civilsamhället och anta ett helhetsperspektiv på hälsa. Det betyder:
- kombinera medicinska, främjande och förebyggande perspektiv,
- se hälso- och sjukvård som ett kontinuum som spänner över professionell vård, egenvård och hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter, samt
- underlätta samproduktion och deltagande mellan de olika organisatoriska aktörerna och berörda individer.
Fokusområdets två inriktningar
Informationsdriven vård
Sjukvården står inför omfattande utmaningar – en åldrande befolkning, kroniska sjukdomar och pandemier, förändringar i patienternas förväntningar på sjukvårdens kvalitet, leverans och samproduktion och begränsningar i resurser. Den tekniska utvecklingen kring insamling, lagring och bearbetning av data gör det möjligt att utveckla lösningar på dessa utmaningar med stöd av datadrivna metoder, så kallad informationsdriven vård.
Informationsdriven vård har potential att effektivisera, individualisera, säkra och evidensbasera hälso- och sjukvård, men också att åstadkomma ett skifte mot mer proaktiva tillvägagångssätt för vård och sjukvård, baserat på samproduktion med aktörer utanför vårdorganisationen och mer förebyggande och främjande vård.
Movement for Health and Performance
Inriktningen Movement for Health and Performance bedriver forskning, utbildning och samverkan kring hållbar fysisk aktivitet, träningsbaserad rehabilitering och hälsofrämjande livsstil och idrott. Högskolan är en långsiktig partner för forskning kring och utveckling av behandling och rehabilitering vid fysisk och psykisk ohälsa, hälsofrämjande utbildningsmiljöer i skola och idrott, samt insatser och modeller för motivation och främjande av hälsosam livsstil. Aktiviteterna i den här inriktningen strävar efter att uppnå ökad specialisering och genomslag, ökad forskningsfinansieringen och stärkt rekrytering och utbildning av personal, samt etablerar och befäster nationella och internationella nätverk och långsiktiga externa partnerskap.