Ryggarna på en grupp av människor runt ett bord. I höger hörn finns en logotyp där det står "Medfinansieras av Europeiska unionen". Foto.

Om Skills Halland

Skills Halland är ett kompetensutvecklingsprojekt vars syfte är att få halländska små och medelstora företag att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och uppdatera sin kompetens inom de tre snabbt föränderliga områdena automation, digitalisering och hållbarhet. I Halland råder stor kompetensbrist och företagen uppger att de saknar rätt kompetens, vilket hindrar deras tillväxt. Med projektets insatser ska deltagande företag uppdatera och fördjupa sin kompetens inom något eller flera av områdena för att främja tillväxten.

Projektperiod

Februari 2023–januari 2025

Illustrerad karta över Halland med nålar utplacerade för att representera deltagande företag. Bild.

Mål

Deltagande företag ska arbeta mer strategiskt med kompetensutveckling och yrkesverksamma ska ha uppdaterade kompetenser inom digitalisering, hållbarhet och automatisering.

Målgrupp

Målgruppen är anställda kvinnor och män i små och medelstora företag i Halland som verkar inom särskilt teknikpåverkande branscher, samt chefer och ledningsgrupper inom samma branscher. Särskild vikt kommer att läggas på att en mångfald av personer, oberoende av kön, etnicitet och funktionsvariation deltar.

Samproduktion och arbetsintegrerat lärande

Tre viktiga begrepp i projektet är samproduktion, arbetsintegrerat lärande och före-under-efter-principen. Samproduktion innebär att deltagande individer tillsammans med experter, lärare, forskare och projektmedarbetare utformar kompetensutvecklingsinsatser och lärandeformer. Arbetsintegrerat lärande och principen före-under-efter innebär att projektets medarbetare och deltagare lägger den mesta av tiden före och efter de faktiska kompetensutvecklingsinsatserna, på analyser, planering, målsättning och på implementering, uppföljning och coaching.

Bakgrund

Bakgrunden till projektet är bland annat en nyligen genomförd kartläggning av 90 västsvenska företag (IUC Västsverige, Strategisk insikt) och deras behov av utvecklingsinsatser för att kunna vara lönsamma de närmaste åtta åren.

Ett stort problem är att små och medelstora företag har svårt att identifiera kompetensbehov och genomföra kompetensutvecklingsinsatser baserat på teknologiutveckling och omvärldsförändringar i ett längre tidsperspektiv. Samtidigt visar studier att gapet mellan organisationers behov och de anställdas kompetens ökar i en allt snabbare takt. Cirka 40 procent av alla anställda kommer att behöva ägna upp till sex månader på att omskolas och kompetensutvecklas före år 2025 (World Economic Forum, 2020).

Ett annat viktigt problem är att den kvalificerade kunskapen och utbildningarna inom områdena som finns på lärosätena inte är utformad för yrkesverksamma individer eller för företag och organisationer och därmed inte nyttjas i tillräckligt hög omfattning. Studier visar att de företag och organisationer som använder högskolor och universitet för verksamhetsutveckling har stor betydelse för deras förmåga att anpassa sig till nya omvärldskrav. Skills Halland har därför även som delmål att ta fram en ny samverkansmodell som kan användas i liknande framtida projekt.

Vuxenstuderande sitter runt ett bord. Foto.

Publicerad

Uppdaterad


KONTAKT

Dela