Ryggarna på en grupp av människor runt ett bord. I höger hörn finns en logotyp där det står "Medfinansieras av Europeiska unionen". Foto.

Kompetensutveckling visar vikten av att arbeta med IT-säkerhet tillsammans

Under våren har tillverkningsföretaget National Halmstad deltagit i en kompetensutvecklingsinsats i Skills Halland inom systematisk IT-säkerhet, genomförd av konsultföretaget Involvus. Skills pratade med två av deltagarna för att höra mer om deras upplevelse av utbildningen.

Hur har det varit att gå den här utbildningen i systematisk IT-säkerhet?

– För min del har det varit intressant att se mina kollegers reaktioner på sådant som jag har varit medveten om sedan tidigare, säger Håkan Svensson, IT-ansvarig vid National Halmstad.

– Ja, utbildningen har gett oss en ny inblick i den världen, och på en djupare nivå, inte bara kring det som man hör i nyheterna. Vi är mer medvetna nu än vad vi var innan utbildningen startade, säger Zakarias Gagner, tekniskt ansvarig och affärssystemsansvarig vid företaget.

Två män står framför en logotyp där det står ”National”. Foto.

Håkan Svensson och Zakarias Gagner jobbar på National Halmstad.

Vad är det viktigaste som den här utbildningen har lett fram till?

– Jag tror att det viktigaste är att hela ledningsgruppen har fått förståelse för hur lätt det är att bli drabbad, säger Håkan Svensson.

– Vi har börjat fundera på vad vi ska göra om vi blir drabbade, och hur vi ska hantera det då. Det bästa är nog att vi redan nu har börjat tänka på vilka system som är viktiga på minutbasis, vilka som är det på daglig basis, och vilka vi kan klara oss en vecka utan, säger Zakarias Gagner.

En man föreläser framför en grupp människor. Foto.

Utbildningen genomfördes av Markus Wikhav från Involvus.

Vad tar ni med er efter den här kompetensutvecklingen?

– Vi måste göra det här tillsammans. Det räcker inte att enbart IT jobbar med säkerheten, utan alla i verksamheten måste tänka igenom sina delar, framför allt de verksamhetsansvariga, säger Zakarias Gagner.

– Ja, alla behöver fundera på vilka grundläggande komponenter som krävs för att vi ska kunna driva verksamheten om det skulle hända något, säger Håkan Svensson.

– Ju mer man tänker, desto fler moment kommer man på där det krävs en dator för att kunna genomföra arbetet. Det räcker ju att någon liten del inte funkar för att hela verksamheten ska äventyras, avslutar Zakarias Gagner.

Text och bild: Emma Swahn

Insatsen har skett inom ramen projektet Skills Halland, ett kompetensutvecklingsprojekt vars syfte är att få halländska små och medelstora företag att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och uppdatera sin kompetens inom de tre snabbt föränderliga områdena automation, digitalisering och hållbarhet. Skills Halland är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och TEK, och delfinansieras av Region Halland och Europeiska socialfonden.

Hos National Sweden tillverkas gummi-, plast- och fiberartiklar till kunder inom fordonsindustrin, möbelindustrin och läkemedelsindustrin. National Sweden består av tre produktionsenheter, där National Halmstad (tidigare National Gummi) är en av dem.

Publicerad

Uppdaterad


KONTAKT

Dela