Kompetensutveckling i projektledning ger Rowico Home nya verktyg
Rowico Home är ett familjeägt halländskt möbelföretag som sedan starten 1971 har tillverkat möbler i skandinavisk design med hållbarhetstänk. Under våren 2024 deltog Rowico i en kompetensutvecklingsinsats i Skills Halland inom projektledning, som Jeanette Gullbrand, universitetsadjunkt vid Högskolan i Halmstad, höll i. Skills pratade med både henne och två av deltagarna för att höra mer om deras upplevelse av utbildningen.
Hur har det varit att gå den här utbildningen i projektledning?
– Det har varit otroligt lärorikt och roligt. Det har legat bra i tiden då vi håller på att bli ett större bolag och behöver nya verktyg på den resan, säger Nina Hedberg, marknadschef på Rowico Home, som leder ett marknadsteam på sju personer som jobbar med allting från event och sociala medier till marknadsföring och PR.
– Vi är många som tidigare har jobbat i projekt och har mycket erfarenhet, men vi hade inte den tvärfunktionella kommunikationen, eller förståelsen för på vilka sätt våra avdelningar liknar varandra och skiljer sig åt. I den här utbildningen har förhoppningen varit att vi skulle få mer samförstånd, vilket vi också har uppnått. Nu kan vi förstå varandra bättre när vi ska samarbeta på olika sätt, säger Björn Sahlquist, chief digital officer, som i sin roll leder den digitala transformationen på Rowico.
Vad är det viktigaste som ni har lärt er?
– Det har blivit tydligt hur agila vi är i vårt arbetssätt, och det har fått oss att tänka till. Är detta det bästa sättet att jobba på och är det så vi ska jobba framöver? Vi har fått chansen att sätta oss ner och fundera på vilka små delar som vi kan ta från den här kursen och addera till det som vi redan gör i dag och som skulle kunna göra vår arbetsprocess ännu bättre och ännu tydligare, säger Nina Hedberg.
– Det har varit bra att lyfta att tydlighet är så viktigt, särskilt från ett IT- och systemperspektiv. Vi sitter i projekt där vi har användare på ena sidan och systemutvecklare och IT-folk på andra sidan. En stor uppgift för IT är att kunna fånga vad det faktiskt är som affärssidan behöver och vill ha, och också kunna förmedla det till utvecklarna så att vi kan möta förväntningarna och affärsbehoven, säger Björn Sahlquist.
Vad tar ni med er efter den här kompetensutvecklingen?
– Det har varit otroligt lärorikt och givande för oss. Det är lätt att man bara kör på i gamla hjulspår. Ju större vi blir, desto viktigare är det att vi ibland stannar upp och gör något sådant här tillsammans och ser över vårt arbetssätt. För mig som ledare, tänker jag exempelvis på vad kan jag göra bättre på våra möten för att göra dem ännu tydligare, och hur vi kan bli ännu bättre på att göra riskanalyser, säger Nina Hedberg.
– Det jag tar med mig är framför allt fördelarna med att vi har varit en mångfaldig grupp. Vi har haft både chefer på olika nivåer och medarbetare från olika avdelningar och på så sätt har vi genom kursen ökat kompetensnivån både brett och djupt. Vi beskriver oss själva som en framåtsträvande organisation och att få de här möjligheterna att stanna upp och stämma av var befinner vi oss – om vi gör på rätt sätt och våga utmana oss själva – ser jag som väldigt positivt, instämmer Björn Sahlquist.
Hur har det varit att undervisa inom Skills Halland, Jeanette Gullbrand, universitetsadjunkt vid Högskolan i Halmstad, som är den som har lett utbildningen i projektledning?
– När jag undervisar i projektledning på fristående kurser är det ganska många personer som är från yrkeslivet, men det är inte vanligt att jag kommer till ett företag på det här sättet. Det har varit jätteroligt att vara på en plats där alla deltagare känner varandra. De har också väldigt mycket erfarenhet av projektledning i arbetslivet, så de kan koppla på det som vi går igenom på det som de redan kan och bygga vidare på det.
Jeanette Gullbrand har jobbat på Högskolan sedan 2006, där hon undervisar i projektledning och produktutveckling och är programansvarig för Utvecklingsingenjörsprogrammet. Hon har tidigare arbetat med kompetensutveckling på olika sätt, bland annat i projektet Kompa Halland, och har under många år arbetat med traineeutbildning inom Region Halland för nyanställda.
– Det är också väldigt lärorikt och stimulerande. Jag får bättre insikt i vad man diskuterar i arbetslivet, vilket är nödvändigt när jag träffar studenter på Högskolan. Det bekräftar att det jag lär ut faktiskt stämmer. Just i ett praktiskt ämne som projektledning måste man hålla sig ajour med vad som händer. Det blir en vinst även för Högskolan.
Text och bild: Emma Swahn
Insatsen har skett inom ramen projektet Skills Halland, ett kompetensutvecklingsprojekt vars syfte är att få halländska små och medelstora företag att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och uppdatera sin kompetens inom de tre snabbt föränderliga områdena automation, digitalisering och hållbarhet. Skills Halland är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och TEK, och delfinansieras av Region Halland och Europeiska socialfonden.