Sök

Dubbla karriärer

Du som är elitidrottare vid sidan av dina studier har möjlighet till stöd från Högskolan. Som elitidrottare kopplad till Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) underlättar vi din studietid genom flexibla och anpassade lösningar samt att du kan anpassa din studietakt för att få tiden att räcka till.

Vad gör dig till en elitidrottare?

Det finns två olika definitioner av att vara en elitidrottsstudent där Riksidrottsförbundet (RF) har en strikt definition och Högskolan en något öppnare. Det gör att du som tävlar på nationell nivå också har möjlighet till stöd.

Riksidrottsförbundets definition

En RIU-student är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare som idrottar i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga.

Med ”potentiell” menas att en elitidrottsstudent inom:

  • individuell idrott a) är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet, b) bedöms på sikt (2–5 år) kunna ta en plats i landslaget eller tävlar på högsta internationella nivå
  • lagbollidrott a) är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet, b) spelar i högsta serien.

Med ”aktuell” menas att en elitidrottsstudent:

  • är kontinuerligt uttagen i landslag med satsning mot internationella mästerskap (EM, VM, OS och Paralympics)
  • via sitt specialförbund genomför tränings- och tävlingsverksamhet utifrån en utvecklingsplan med målet att prestera på internationell nivå.

Högskolan i Halmstads definition

Idrotten ska med fördel ingå i någon av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Elitidrottsstudent är den som är antagen till utbildning på Högskolan i Halmstad och idrottar i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga för att hen ska kunna kombinera sin idrott med studier på högskolenivå:

  • Individuell elitidrottare som tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag eller bedöms ha potential att nå lägst motsvarande nivå
  • Elitlagidrottare som spelar i någon av de två högsta nationella serierna/divisionerna under förutsättning att det finns inom den idrotten.

Högskolan i Halmstads riktlinjer för kombinationen studier och elitidrott Word, 51 kB.

Kvinna i ett montage där halva hon är kladd i baddräkt och halva i en svart t-shirt.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt