Praktik
Att praktisera på en arbetsplats kan vara ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Du får kontakter inom arbetslivet och erfarenheter som kan vara oerhört viktiga när det är dags att söka jobb. På Högskolan finns möjligheter till VFU, AFU och praktik utomlands. I din utbildningsplan kan du se om du har utrymme för praktik.
VFU för lärarstudenter
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är en viktig del av lärarutbildningen. Här hittar du viktig information gällande din VFU.
Under VFU får du som lärarstudent möjlighet att medverka i den pedagogiska verksamheten i förskolan eller skolan och även delta i lärares övriga arbetsuppgifter. Dessutom utför du undersökningar kopplade till de högskoleförlagda studierna.
Vi har samlat information till studenter, handledare och andra berörda på gemensamma VFU-sidor, där du bland annat hittar VFU-guiden samt blanketter och riktlinjer för din VFU.
VFU för lärarstudenter (gemensamma sidor)
Inloggning VFU-portalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du loggar in i VFU-portalen med samma inloggningsuppgifter som till ditt studentkonto.
Registerutdrag inför VFU
Som student på Högskolans förskollärar- och lärarutbildningar behöver du ett registerutdrag från Polismyndigheten. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är ett obligatoriskt inslag i utbildningarna och ett krav för att få ut förskollärar- eller lärarexamen.
Du hittar blanketten om registerutdraget på Polisens webbplats. Vanligtvis är handläggningstiden två veckor, men tidvis kan det ta längre tid. Beställ därför detta utdrag redan vid terminsstart! Om du redan har ett giltigt registerutdrag kan du naturligtvis använda det. Utdraget gäller bara ett år och måste därför förnyas varje år.
Det är ditt eget ansvar att visa ett giltigt registerutdrag för förskolechef/rektor i VFU-området. Det är också förskolechef/rektor som avgör om du kan tas emot, inte Högskolan. Om du inte kan visa ett giltigt registerutdrag får du inte göra VFU.
Registerkontrollen regleras i skollagen (2010:800) och görs för att öka barns och ungdomars skydd och minimera riskerna för att de utsätts för kränkningar av personer som arbetar inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg.
Begäran om utdrag ur belastningsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Reseersättning vid VFU
Studieorten Halmstad är utgångspunkt för placering vid verksamhetsförlagd utbildning. Att bli placerad på studieorten måste anses vara naturligt, även om studenten bor långt från studieorten, eftersom utbildningen är förlagd hit. Bor studenten på studieorten och placeras utanför detta område kan viss ersättning för resor utgå enligt nedan. Bor studenten däremot i annan kommun och placeras i Halmstad eller i en kommun närmare hemorten utgår ingen ersättning.
Riktlinjer reseersättning under VFU Pdf, 185.7 kB, öppnas i nytt fönster.
AFU för ingenjörsstudenter
Studerar du till data-, elektro-, eller mekatronikingenjör, alternativt till civilingenjör i datateknik eller intelligenta system? Då har du möjlighet att söka Arbetsplatsförlagd utbildning (AFU) 15 hp.
Arbetsplatsförlagd utbildning innebär att du förlägger en del av din studietid på en arbetsplats. Kursen syftar bland annat till att fördjupa dina kunskaper genom att tillämpa teoretiska kunskaper från det program du läser och utföra praktiskt arbete i form av projekt på arbetsplatsen.
Ansökan om AFU görs i samråd med kursansvarig men direkt till företagets kontaktperson, gärna med cv och personligt brev.
Det är bra om du själv hittar företag som vill ta emot studenter för AFU. När du har haft kontakt med företaget, hör av dig till Stella Erlandsson. Hon säkerställer att verksamheten ligger i linje med utbildningen, informerar företaget om hur vi arbetar med AFU och går igenom praktiska detaljer.
Mer information
VFU utomlands (för lärarstudenter)
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utomlands ger dig som är lärarstudent möjlighet till att själv söka praktikplats var som helst i världen. Det är upp till dig själv att bestämma var.
Om du vill göra din VFU utomlands måste du ha studerat på lärarutbildningen i Halmstad i ett år och ha 60 godkända högskolepoäng för att kunna söka. Du ska även ha ett godkännande av din programansvarig och VFU-ledare.
Så söker du VFU utomlands
- Anmäl ditt intresse för VFU utomlands till LHS internationella koordinator i god tid.
Intresseanmälan för utlandsstudier - LHS internationella koordinator, Olov Andreasson, kommer sedan att kontakta dig och boka tid för möte.
Hitta VFU-plats utomlands
Om du har bestämt dig för att göra din VFU utomlands är det viktigt att du i god tid börjar att leta efter en skola som är villig att ta emot dig. Det är du som student som letar upp och kontaktar de skolor som du kan tänka dig att göra din VFU på. I kontakten med skolorna är det viktigt att du är tydlig och förklarar syftet med din förfrågan. Den internationella koordinatorn hjälper dig om du behöver stöd.
Mer information om utlandsstudier
Kontakt
-
David Axklev (VFU för lärarstudenter)
-
VFU-samordnare
-
Stella Erlandsson
-
Samverkanskoordinator för ITE
-
Olov Andreasson (VFU utomlands)
-
Internationell koordinator för LHS