Sök

Brasilien: Edlir Pllashniku

Edlir Pllashniku pluggar till civilingenjör i datateknik och har studerat på Federal University of Rio Grande do Sul i Porto Alegre via Linnaeus-Palme partnerskapsprogram.

Varför valde du att åka på utlandsstudier?

– En vän tipsade mig efter att han själv hade studerat utomlands 2016. Jag var redan klar med de kurser som jag skulle ha under hösten, vilket gav mig utrymme att åka.

Ett fotocollage bestående av fyra bilder. En ung man står framför ett vattenfall, en staty framför blå himmel, en flygbild över en upplyst stad och en regnskog.

Varför valde du just Brasilien?

– Jag ville veta mer om livet i Brasilien, inte bara resa som turist utan också lära känna landets invånare och uppleva deras vardag. Jag tipsade en vän om Brasilien som gjorde att han reste dit på utbyte året före mig. Han kom tillbaka och berättade hur bra han hade haft det.

Hur skilde sig undervisningen från Sverige?

– Strukturen kring tentorna var inte fastställd centralt på samma sätt som i Sverige. Det var mer den kursansvarige som styrde upp tentan.

Vilka kurser läste du?

– Jag läste Wireless Sensor Network, FPGA with VHDL programming och gjorde en AFU (praktik utomlands).

” Jag lärde mig att Brasilien är ett land som genom historien har haft stor invandring från hela världen. Alla kan vara brasilianare, oavsett etnicitet.”

Hur var studentlivet där?

– Mycket bra! Porto Alegre är en bra studentstad. Jag umgicks med vänner mer eller mindre varje helg. Folk samlades ute i större grupper för att umgås, och jag vet fortfarande inte hur det gick till. Det hände att någon hade med sig stora högtalare som de spelade musik på, och då började alla plötsligt att dansa. Maten på restaurangerna var också väldigt god.

Vad är det mest oväntade som du lärde dig?

– Två saker. Jag lärde mig att Brasilien är ett land som genom historien har haft stor invandring från hela världen. Alla kan vara brasilianare, oavsett etnicitet. Jag lärde mig också att det är tradition i Brasilien att klä sig i vita kläder på nyår.

Vad har varit det mest spännande?

– Att umgås med folk och att besöka olika platser i Sydamerika.

Hur var det att söka ett stipendium?

– Det var enkelt. Personen på Högskolan som var ansvarig för relationen mellan de två akademierna fixade med alla frågor som rörde stipendiet men denna process går inte att generalisera. Den är specifik för ITE eftersom det är ett avtal mellan just dessa två akademier. Det var däremot en del papper att fylla i när jag väl skulle skicka in min ansökan om utbyte.

Har du något tips till andra studenter som funderar på att åka utomlands och studera?

– Ta kontakt med studenter som redan har varit på platsen som du vill åka till och fråga om saker som du funderar på. Var noga med pappersarbetet och kolla upp vilka regler som gäller kring bland annat visum och uppehållstillstånd.

Linnaeus-Palme partnerskapsprogram och stipendium

  • Linnaeus-Palme är ett partnerskapsprogram som gör det möjligt för studenter vid Högskolan i Halmstad att studera en period vid Federal University of Rio Grande do Sul i Porto Alegre, Brasilien.
  • Stipendiet riktar sig till studenter som tillhör Akademin för informationsteknologi (ITE) och erbjuder studier vid The Institute of Informatics, som är en del av universitetet i Porto Alegre.
  • För att kunna söka ska du ha studerat vid Högskolan i minst ett år och vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd i Sverige eller vara medborgare i ett av de nordiska länderna.
  • Du kan studera i Brasilien i upp till 20 veckor.
  • Stipendiesumman består av 28 500 kronor och är tänkt att täcka kostnader för resor, mat och logi.

Kontakta programansvarig för ditt program om du vill veta mer.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt