Utbytesstudier
Om du vill studera utomlands under din studietid kan du läsa en del av din utbildning vid ett annat lärosäte under till exempel en termin eller ett läsår.
Ansökan för utbytesstudier är stängd
Ansökningsperioden för utbytesstudier till höstterminen 2023 är nu stängd. Ansökningsperioden för utbytesstudier till vårterminen 2024 är öppen mellan den 1 augusti och den 1 september.
På de allra flesta program på Högskolan har du möjlighet att läsa en del av ditt program vid ett av Högskolans partneruniversitet utomlands. Det finns ett begränsat antal utbytesplatser per lärosäte och läsår, detta kan variera från termin till termin. En del av våra utbytesplatser är sökbara för alla studenter vid Högskolan medan andra kan vara begränsade till en viss akademi, ett visst ämne eller nivå.
Eftersom din utlandsvistelse då blir en del av din utbildning behöver du i de flesta fall inte läsa in några kurser utan kan fortsätta på ditt program som vanligt när du kommer hem.
Välj rätt partneruniversitet för dig
Det är viktigt att du inför din ansökan undersöker vilka partneruniversitet som passar dig och din utbildning. Högskolan i Halmstad samarbetar med universitet i hela världen och du kan hitta information om dessa i verktyget MoveOn. Där hittar du länkar till deras respektive webbplats och mer information om vilka ämnesområden och utbyteskurser de har.
Du kan också se vilka lärosäten som din programansvariga rekommenderar för just ditt utbildningsprogram. Utbyteskurserna måste vara relevanta för din utbildning så att du kan tillgodoräkna dig dem i din examen.
Se våra partneruniversitet i MoveOn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Då kan du åka
På de flesta utbildningar på Högskolan finns det möjlighet att studera utomlands under en viss period. Det är viktigt att du läser i din utbildningsplan och stämmer av med din programansvarig så att det säkert passar att göra ett utbyte under din utbildning.
Lägg till en ”extra termin”
Om din utbildning inte har utrymme för utbytesstudier under ordinarie studietid kan du lägga till en extra termin utomlands genom att ansöka om utbytesstudier för terminen efter att din utbildning är avslutad. Tänk på att du måste ansöka inom ordinarie ansökningsperiod. Om du lägger till en extra termin kan du läsa vilka kurser du vill men du måste genomföra utlandsterminen i direkt anslutning till den sista ordinarie terminen. Det är viktigt att du inte tar ut din examen förrän efter att du har kommit tillbaka från din utlandstermin.
Du behöver uppfylla vissa kriterier
För att kunna ansöka om utbytesstudier behöver du uppfylla vissa kriterier.
- Du måste vara registrerad student vid Högskolan i Halmstad.
- Du måste ha minst 60 högskolepoäng från valfritt lärosäte vid sista ansökningsdagen, varav minst 30 högskolepoäng från Högskolan i Halmstad.
Du får förtur om:
- du har minst 60 högskolepoäng från Högskolan i Halmstad.
- du läser en utbildning på grundnivå på Högskolan i Halmstad.
- det är första gången du åker på utbytesstudier genom Högskolan i Halmstad.
Reservplatser
Om du är student vid Högskolan i Halmstad och har läst minst 30 högskolepoäng hos oss men inte uppfyller alla kriterier kan du ändå skicka in en ansökan då det kan finnas reservplatser.
Meritvärdering
När du söker om en utbytesplats gör Högskolan en meritvärdering grundat på dina högskolepoäng, betyg och engagemang i studentkåren eller som studentambassadör. Meritvärderingen används sedan för att tilldela utbytesplatserna, då den student med flest meritpoäng blir prioriterad om flera studenter har sökt en utbytesplats på samma universitet. I rutan nedan kan du se hur meritvärderingen går till.
Så funkar meritvärdering
- Ju bättre betyg du har, desto högre blir ditt meritvärde.
- Dina betyg räknas om till meritpoäng enligt systemet nedan.
- Om du engagerar dig inom studentkåren eller som studentambassadör kan du få extra meritpoäng, så kallade VG-poäng. Du kan lägga till max 15 VG-poäng i ditt totala meritvärde. (VG-poäng är värt lika mycket som betyget VG enligt systemet nedan.)
- Ditt meritvärde är den totala summan av dina meritpoäng.
- Bastermin genererar inte några meritpoäng.
Så räknar du ut dina meritpoäng
Alla betyg som du hittills har fått (för kurser och delmoment i ej fullgjorda kurser) räknas in i ditt meritvärde enligt följande:
- G = multiplicera antal hp med 1, eller med 2 om G är högsta betyg i kursen)
- VG = multiplicera antal hp med 5
- 3 = multiplicera antal hp med 1
- 4 = multiplicera antal hp med 3
- 5 = multiplicera antal hp med 5
- A = multiplicera antal hp med 5
- B = multiplicera antal hp med 4
- C = multiplicera antal hp med 3
- D = multiplicera antal hp med 2
- E = multiplicera antal hp med 1
Stipendier för utbytesstudier
Inom Europa
Du som vill studera i något av länderna som ingår i Erasmus+ (EU:s medlemsländer samt Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet) kan söka stipendium från Erasmus, som är EU:s utbytesprogram. Du ansöker om stipendiet i MoveOn efter att du har fått en av Högskolans utbytesplatser. Erasmusprogrammet täcker kostnader för resa och uppehälle i mellan tre och tolv månader. Du kan söka stipendiet flera gånger men du kan bara få bidrag i högst ett år för varje utbildningsnivå (kandidat, master, doktorand).
Erasmus+ Länk till annan webbplats.
Erasmus charter for higher education Pdf, 784.1 kB.
Erasmus Policy Statement - Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats.
Erasmusstadgan för studerande Länk till annan webbplats.
Tilläggsbidrag för studenter med funktionsnedsättning (inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa)
Du som ska åka på utbyte inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel på 250 euro per månad för funktionsnedsättning. Detta innefattar permanent eller långvarig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa. För detta krävs ett intyg från samordnare för pedagogiskt stöd på lärosätet eller från till exempel den kommun som står för stödet idag. Kontakta i så fall handläggaren för studenter med funktionsnedsättning för att diskutera ditt individuella behov av stödåtgärder.
Kontakta handläggare för studenter med funktionsnedsättning
Tilläggsbidrag för studenter med barn
Du som har barn och ska åka på utbyte inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel på 250 euro per månad. Detta extra stipendiemedel får du oavsett om barnet följer med på ditt utbyte eller inte. För detta krävs ett familjebevis från Skatteverket som visar att du har barn.
Tilläggsbidrag för pedagogiskt stöd
Du som har fått Erasmusstipendium och är berättigad till pedagogiskt stöd på Högskolan i Halmstad kan få tilläggsbidrag för merkostnader för särskilda anpassningar under din tid utomlands. Kontakta i så fall handläggaren för studenter med funktionsnedsättning för att diskutera ditt individuella behov av stödåtgärder.
Kontakta handläggare för studenter med funktionsnedsättning
Tilläggsbidrag för hållbart resande
Du som ska åka på utbyte inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel för hållbart resande. Kravet är att du reser minst en av vägarna till din utbytesdestination med något av följande resesätt:
- Tåg
- Buss
- Samåkning i bil (där ni är minst två personer)
Tilläggsbidraget för hållbart resande är 50 euro (oavsett om du åker hållbart en eller båda riktningarna) samt extra stipendium för de dagar du reser. För att få bidraget krävs det att du kan styrka din resa med kvitton.
Språkstöd
När du åker som utbytesstudent erbjuds du automatiskt språkstöd genom Erasmus+ Online Language Support. Du kan därigenom gå en digital kurs inom engelska eller inom det språk som talas i ditt värdland, så att du kan känna dig mer förbered inför ditt utbyte. Teckenspråksanvändare har också möjlighet att lära sig det teckenspråk som används i värdlandet.
I Asien och Oceanien
ASEM-DUO är ett stipendium för dig som vill åka på utbytesstudier i Asien eller Oceanien. Programmet bygger på att en student från Högskolan i Halmstad byter plats med en student på ett annat universitet. För att bli aktuell för stipendiet krävs det att du planerar att vara studera utomlands i minst en termin. Kontakta Högskolans internationella handläggare om du är intresserad av stipendiet.
ASEM-DUO Länk till annan webbplats.
Stipendium för ingenjörsstudenter
Är du ingenjörsstudent och har fått en av Högskolans utbytesplatser kan du söka Sten Fåhré-stipendiet för internationella studier. Du behöver studera utomlands under minst en termin, och studier utanför Europa prioriteras.
Du kan bli Erasmusambassadör
Du som har erfarenhet av att studera eller praktisera utomlands, ska påbörja din vistelse utomlands eller har bott utomlands kan bli en av Högskolans Erasmusambassadörer. Som Erasmusambassadör är din uppgift att inspirera och informera andra studenter inom området internationellt utbyte. Läs mer information och ansök via länken nedan.
Mer information

Instruktioner för ansökan
Du ansöker i utbytesportalen MoveOn under våra ansökningsperioder:
- 15 januari–15 februari (studier under höstterminen)
- 1 augusti–1 september (studier under vårterminen)
Så ansöker du
- Registrera dig i utbytesportalen MoveOn och följ instruktionerna för ansökan. Välj gärna fem universitet för att öka dina chanser att få en utbytesplats.
- Efter att du har slutfört din ansökan ska du få en bekräftelse via mejl på att din ansökan har kommit in. Om du inte har fått något mejl, gå tillbaka och kontrollera så att du inte har missat något steg i din ansökan.
- När Högskolan har fördelat utbytesplatserna får du besked via mejl. Om du har fått en plats får du också information om hur du går vidare i processen.