Sök

Problemlösning och matematik

Här samlar vi tips på hur du får en bra studieteknik när det gäller matte, programmering och liknande ämnen.

Varför är problemlösning så svårt?

Problemlösning skiljer sig lite när det gäller studieteknik jämfört med andra teoretiska ämnen. Problemlösning är ett hantverk.

Det går alltså inte att lära sig genom att se på när andra löser ett problem, du måste öva själv. Därför räcker det inte att titta på när läraren räknar exempel på tavlan eller lyssna på när kompisarna förklarar hur du löser ett tal. Du måste lösa det själv. Om och om igen.

En glad, ung man i svarta byxor och vit t-shirt står på en hand i vattenbrynet på en strand. Foto.

5 tips för bättre problemlösning

1. Träna på rätt svårighetsgrad

Du ska kunna lösa uppgifterna men det ska vara svårt. Har du för lätta uppgifter, gå vidare. Har du fastnat i för svåra uppgifter, backa tillbaka och gör mer av grundjobbet.

2. Tro inte att du förstår något för tidigt

Själva förståelsen kommer först när du själv klarar uppgifterna på egen hand. Det räcker inte att titta på när någon annan gör dem.

3. Härma

Titta på och skriv av föreläsarens uppgifter från tavlan eller uppgifter från boken. Återskapa samma uppgifter själv. Förklara för dig själv.

När du har gjort detta, gå vidare och gör liknande uppgifter. Då skapar du förståelse för standardproblem som du sedan utvecklar.

4. Leta i erfarenhetsbanken

Genom att gå igenom dina tidigare erfarenheter kanske du kan hitta ett tidigare problem som liknar det som du har nu. Kan du använda liknade lösningar? Ju fler erfarenheter du samlar på dig, desto större blir banken att plocka från.

5. Dela upp problemet i mindre delar

Försök att dela upp ett större problem i mindre delar. Då hittar du kanske uppgifter som du har erfarenhet av och kan lösa. På så vis går ett större problem att lösa i mindre delar.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt