Skrivstöd
Vårt mål är att du ska bli duktig på att skriva och klara dina studier. Här får du tips om du till exempel behöver utveckla ditt språk, har kört fast i skrivandet eller om du behöver hjälp med referenshantering. Du får också tillgång till en onlinekurs i Word.
Tips för att skriva bättre
Språket som du möter på dina kurser, vilket också är det språk du själv förväntas formulera dig på, har vissa kännetecken som kan vara lite svåra att upptäcka.
Läsförståelse är A och O
För att du ska kunna skriva en akademisk text är det A och O att du verkligen har förstått den text eller de texter som du använder dig av. Om texterna som du använder har varit för svåra, så att du inte har förstått, då märks sedan denna svaghet tydligt för din lärare/examinator. Titta gärna på videon om akademiska begrepp och se fler tips om läsning på sidan om läsförståelse.
Videon kan hjälpa dig att förstå vilka ord och begrepp du förväntas fånga upp som student, för att du ska kunna ringa in det akademiska språket.
Skapa en studiegrupp
Se till att skapa en studiegrupp med kurskamrater, där ni träffas cirka en gång i veckan och pratar om kursböcker som ni läser och föreläsningar som ni har varit på. Det är mycket viktigt att få chanser att provtänka högt, i en trygg och icke betygsgrundande miljö. Genom att sätta ord på dina tankar trillar poletten ner lättare, och input har större möjlighet att bli till djup och varaktig förståelse.
Ställ frågor till dig själv
Gör ofta pauser när du läser, och ställ frågor så som: Vad betyder egentligen det här? Vad är det som de/författarna säger? Känner jag igen detta? Kan jag jämföra det med något annat som jag har varit med om, hört talas eller läst om? Håller jag med om detta? Kan jag komma på tillfällen då detta inte stämmer?

Rådgivning och tidsbokning
Skrivstöd på svenska och engelska
Om du behöver råd och stöd i ditt skrivande kan du få hjälp av Studieverkstadens språkhandledare Carina Strand. Du kan få hjälp med att se om budskapet i din text når fram, ifall din struktur är tydlig och om din tankegång lätt att följa. Studieverkstaden erbjuder alltså inte hjälp med korrekturläsning – vi ger dig i stället råd om hur du ska förbättra ditt språk och ditt akademiska skrivande.
Ställ frågor eller boka tid för rådgivning via mejladressen nedan. Du kan också få skrivråd på plats i Studieverkstaden på vardagar mellan klockan 12 och 14.
Skriv- och läshjälp för dig med funktionsnedsättning
Susanne Lindén kan hjälpa dig med funktionsnedsättning och som har behov av hjälpmedel.
Kontakt: Susanne Lindén
I videon går Rickard Melkersson igenom olika skrivstrategier och hur de kan hjälpa dig till skrivarframgång.
Skriv korrekt på engelska
Grammarly Premium är ett bra hjälpmedel som du kan använda för att skriva korrekta texter på engelska. Grammarly funkar både i din webbläsare och som app. Om du vill ha tillgång till Grammarly behöver du först ansöka om ett konto via Studieverkstaden – om inte din lärare redan har gjort det för hela din klass.
Högskolans skrivregler
Högskolans officiella namn är Högskolan i Halmstad och inte Halmstad Högskola. Namnet förkortas HH, inte HiH. Genitivformen är Högskolan i Halmstads.
Stor eller liten bokstav?
- Programnamn skriver vi med stor begynnelsebokstav (Ekonomprogrammet). I flerordiga namn ska endast första ordet ha stor begynnelsebokstav (Språk, textbearbetning och digital kommunikation).
- Obs! På engelska skrivs programnamn etc. däremot med stora begynnelsebokstäver på alla utom vissa småord, som prepositioner och bindeord (Master's Programme in Information Technology, School of Information Technology, Student Affairs).
- Kursnamn ska ha stor begynnelsebokstav (Affärsengelska, Psykologi (1–30) 30 hp).
- Ämnen och kunskapsområden skrivs med små bokstäver (teknik, juridik, psykologi).
- Akademier ska skrivas med inledande stor begynnelsebokstav. Exempel Akademin för företagande, innovation och hållbarhet (inte Akademin för Företagande, Innovation och Hållbarhet).
- Titlar på böcker, skrifter, rapporter eller betänkanden skrivs med stor bokstav i första ordet (Makt och demokrati i Sverige, Röda rummet).
- Vi använder stor bokstav i Högskolan när det handlar om Högskolan i Halmstad. Liten bokstav är det handlar om högskolor i allmänhet (högskolan).
Så här heter vi på andra språk:
Engelska: HALMSTAD UNIVERSITY
Tyska: UNIVERSITÄT HALMSTAD
Franska: UNIVERSITÉ DE HALMSTAD
Word för studenter
Som student har du tillgång till Microsoft Office 365 ProPlus, där ordbehandlingsprogrammet Word ingår, via ditt studentkonto.
Logga in i Office Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Onlinekurs i Word
Vill du lära dig mer om hur du använder Word har du via Högskolan tillgång till en onlineutbildning som du kan ha nytta av både i dina studier och i ett kommande arbetsliv. Via Learnesys kurs kan du som är nybörjare eller självlärd i Word snabbt lära dig mer.
Fler tips och kurser om skrivande
Skrivguiden Länk till annan webbplats.
Språkrådet Länk till annan webbplats.
Frasbanken Karolinska Institutet Länk till annan webbplats.
Språka på akademiska (för dig som har svenska som andraspråk) Länk till annan webbplats.
Coursera-kurs om akademiskt skrivande Länk till annan webbplats.
Referenshantering
En referens är en bibliografisk beskrivning av det material som du har använt dig av.
När man talar om ”en referens” kan man mena två saker:
- En referens som placeras i den löpande texten (kallas ibland källhänvisning) varje gång du använder information eller uppgifter från en annan källa.
- En referens i din referenslista (kallas ibland källförteckning), som finns i slutet av texten och samlar de referenser som du har använt dig av.
Kontakt: biblioteket@hh.se
Högskolebibliotekets referensguide Länk till annan webbplats.