Sök

Tips inför din studietid

På den här sidan kan du som ska börja studera på Högskolan och inte tidigare har erfarenhet av högskolestudier ta del av tips och råd som kan hjälpa dig att komma i gång med studierna på bästa sätt.

Några goda tips och råd

  • Ska du läsa ett ingenjörsprogram – se till att dina mattekunskaper är färska och i fas med vad som förväntas. Läs gärna sommarmattekursen på distans om du påbörjar dina studier till höstterminen. Då kommer du uppleva att du är med redan från början. Du får information om kursen Sommarmatte i det välkomstmejl som skickas ut av Högskolan till nya studenter.

  • Uppdatera din läsvana. Högskolestudier innehåller mycket text. Ibland är mycket på engelska även om kurserna är på svenska. Kolla i din litteraturlista och finns engelsk litteratur med där – gör dig redo om du känner att du behöver uppdatera din läsvana. Läs gärna en bok på engelska inför din studiestart, vilken som helst. Ju mer bekant du är med språket, desto lättare blir det när du startar dina studier.

  • Se till att ha goda vanor. Som student är det viktigt att du har koll på din vardag. Förbered dig genom att skapa dig bra vardagsrutiner, som exempelvis att äta regelbundet och sova bra. Det kan underlätta i dina studier.

  • Aktiviteter på sidan av studierna som får dig att må bra är viktiga. Har du redan fritidsaktiviteter som du trivs med, se till att du kan fortsätta med dem under studietiden. Eller passa på att hitta en ny aktivitet. Fundera redan nu över vad du skulle vilja göra som ger dig energi och du tycker är roligt.

  • Var beredd att öva på det som du inte är bra på. Och förbered dig gärna redan innan du börjar studera. Högskolestudier handlar ju om att lära sig nya saker, både inom själva ämnet men också i livet i allmänhet. Om du tycker att det är svårt att skriva akademiskt, öva gärna på att skriva. Om du tycker det är svårt att prata inför folk, börja gärna fundera på hur du ska öva på det.
Fyra kvinnor och en man går i en lummig miljö på en cykelbana på väg mot ett modernt hus med grå plåtfasad. Kvinnan längst till höger, som har blåa shorts, svart linné och solglasögon, vänder sig och ser in i kameran. Foto.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt