Sök

Kvinnliga studenter lär sig att ta plats i styrelserummen

Under hösten har H5 student anordnat utbildningen styrelseintro, med målet att få fler unga kvinnor att våga ta plats i de mansdominerade styrelserummen. Almida Thörjesson läser andra året på programmet Civilingenjör i intelligenta system och är en av nio deltagare.

Varför sökte du till utbildningen styrelseintro?

– Det var en kompis som berättade att hon hade läst om en spännande utbildning och tipsade mig att söka. Jag tyckte att det lät intressant och det kändes roligt att göra något utöver studierna där man dessutom träffade andra studenter. Jag har inte varit så insatt i vad styrelsearbete innebär tidigare, därför hade jag inga speciella förväntningar utan såg det mest som en chans att lära mig något nytt.

Leende kvinna med lugg och mellanlångt hår syns i förgrunden, i bakgrunden kan man ana en skärm på en vägg och tre personer i oskärpa. Foto.

”Jag har inte haft en tanke på att jag som nyutbildad kvinna skulle ha något att tillföra i en styrelse, men nu känner jag mig verkligen inspirerad att söka ett styrelseuppdrag och kunna påverka på riktigt”, säger Almida Thörjesson.

Vad har ni gjort under utbildningen?

– Hittills har vi träffats under tre kvällar, då har vi lyssnat till föreläsningar kring hur styrelsearbete är uppbyggt och vilka utmaningar man kan möta i rollen som styrelsemedlem. Förra veckan fick vi arbeta med ett case och komma med förslag på hur vi skulle lösa ett specifikt problem utifrån de metoder vi gått igenom. Nästa steg är att komma ut på ett riktigt företag och prova våra kunskaper. H5 student har ordnat praktikplatser och kvinnliga mentorer till samtliga deltagare och vi kommer att sitta med på tre styrelsemöten för att prova på hur styrelsearbetet går till i praktiken. Det ska bli otroligt spännande!

Vad har du lärt dig under utbildningen?

– Framförallt har jag lärt mig hur arbetet i en styrelse går till, så att jag känner mig trygg i den situationen framöver. Men den största behållningen av utbildningen är nog att den har gett mig både verktyg och självförtroende när det kommer till att våga ta plats i ett styrelsesammanhang. Jag har inte haft en tanke på att jag som nyutbildad kvinna skulle ha något att tillföra i en styrelse, men nu känner jag mig verkligen inspirerad att söka ett styrelseuppdrag och kunna påverka på riktigt.

Tror du att du kan ha nytta av det du lärt dig här i dina studier och i din framtida karriär?

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det ännu faktiskt, men det är klart att det finns delar av detta man kan applicera i till exempel grupparbeten. Det är ju en form av ledarskapsutbildning där jag har lärt mig metoder för att jobba strategiskt, och det kan jag använda mig av i olika projekt både inom utbildningen och senare i arbetslivet, säger Almida Thörjesson.

H5 student tror på fler tillfällen

Sara Nilsson på H5 student hoppas och tror att de ska kunna erbjuda fler liknande utbildningar framöver.

– Vi är väldigt glada att så många studenter var intresserade av kursen och vi hoppas kunna göra den igen. Företagen i Halmstad behöver bli mer jämställda för att bli mer framgångsrika, säger hon.

H5 student – en del av Highfive

H5 student är ett samarbete mellan företagsinkubatorn Highfive och Högskolan i Halmstad. Fokus ligger på möjligheterna att öka studenters förmåga att ta beslut, vara kreativa, samarbeta och delta i regelbundna aktiviteter så som Karriärlunch, utbildningar och givande workshoppar. Kort sagt, H5 student vill att du ska tänka ”det där ska jag göra något åt!” i stället för ”det där borde någon göra något åt”.

Läs mer om H5 student och deras aktiviteter Länk till annan webbplats.

En bild tagen ovanifrån där nio kvinnor sitter på stolar i en halvcirkel till höger och en person till vänster i bild ser ut att tala till dem. Foto.

Nio studenter har deltagit i tre utbildningstillfällen under hösten och nästa steg för deltagarna blir att ge sig ut på praktik.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt