Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-02-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Hälsa och säkerhet

För dig som planerar att åka utomlands finns det en del saker att tänka på innan du reser. Här nedan finns några punkter att titta igenom.

Vaccination

Det finns inga generella rekommendationer för vaccinationer. Det beror på vart du ska åka, hur länge du ska vara där, vad du ska göra, hur du ska bo etc.  Vissa skolor i USA kräver ett BCG-intyg och det är bäst att kontrollera vad som gäller där just du ska studera. Kontakta din husläkare i god tid för att se vilket skydd just du behöver.

Reseapotek/Medicin

Det kan vara bra att ha med sig ett eget reseapotek. Vad detta kan innehålla kan du få hjälp med på apoteket. Tänk också på att ta med dig de mediciner du kanske använder. Det är inte säkert att du kan få tag i dem utomlands. I vissa fall behöver du också visa upp ett läkarintyg för tullen på vilka mediciner du är i behov av.

Försäkring

Tänk på att du måste vara ordentligt försäkrad när du åker. Kontakta Försäkringskassanlänk till annan webbplats och ditt försäkringsbolag innan du reser och se över ditt försäkringsskydd.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Glöm inte ta med det europeiska sjukförsäkringskortet på resan som visar att du tillhör svensk sjukförsäkring vilket ger dig rätt till sjukvårdsförmåner i andra EU-länder. Kortet beställer du enkelt från Försäkringskassanlänk till annan webbplats. Åker du dessutom inom något av Högskolans avtal är du även försäkrad därigenom.

Studentförsäkring

Högskolan har tecknat en Student Ut-försäkringlänk till annan webbplats som dels ger ett skydd motsvarande skyddet enligt den nationella studentförsäkringen och dels ett reseskydd. Försäkringskort gällande Student-Ut beställer du här på webben och hämtas på Servicecenter. Tänk på att du måste ange dina exakta terminsdatum när du ansöker om försäkringskortet.

Gäller hemförsäkringen utomlands?

Precis som hemma så behöver du en försäkring som skyddar dina tillhörigheter, vissa hemförsäkringar gäller även utomlands men många gör det inte. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Ansvarsförsäkring

Vid praktiktjänstgöring kan också en så kallad ansvarsförsäkring vara nödvändig. Har du en gällande försäkring kan alltid SOS International länk till annan webbplatsi Köpenhamn hjälpa dig, var du än är. Aktuell landsinformation hittar du hos Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats. Tänk även på att ta kontakt med partneruniversitetet för lokalinformation.

Kontakter hemma

Ta med adress och telefonnummer till nära och kära här hemma i Sverige så att du alltid har möjlighet att nå dem om det skulle hända något. Det är också viktigt för att bibehålla kontakten med de som är kvar här hemma. Lämna också din egen adress och telefonnummer så att anhöriga och vänner i Sverige kan nå dig. Kontrollera vilka möjligheter det finns för att få kontakt med läkare, kurator etc. där du ska bo. Finns det en motsvarande studenthälsovård som Studenthälsan? Det kan vara skönt att ha kollat upp det innan du åker.

Använd kontakterna både hemma och på plats, antingen för att du behöver hjälp och stöd, men också bara för att hålla kontakten och för att steget att åka hem igen ska bli så minimalt som möjligt. Svenska kyrkan finns på många platser runt om i världen. Där kan man få stöd och de kan också hjälpa till med eventuella kontakter med läkare, jurister, bostadsförmedling etc. Dessutom kan man få en kopp svenskt kaffe, rätt ofta salt godis och alltid gemenskap. Besök Svenska kyrkanlänk till annan webbplats för att se om de finns i närheten av dig.

Mat

Tänk på att vattnet utomlands inte alltid är lika rent som i Sverige. Ta reda på om man kan dricka kranvattnet och om inte, var också försiktig med isbitar i drycker, sköljd sallad etc. För dig som har matallergiker av något slag kan det vara skönt att ha tagit reda på vad detta heter på det inhemska språket och vad det står på innehållsdeklarationerna när det gäller dina allergier.

Kondomer

I många länder är HIV/AIDS och många andra sexuellt överförbara sjukdomar mer spridda än i Sverige. Det är därför viktigt att skydda sig när man är där. Ta med kondomer från Sverige, då kvaliteten kan variera utomlands. Skydda dig! Använd kondom!

Banken

När det gäller säkerhet så gäller detta förstås även dina pengar. Euro, VISA, Mastercard, checkar – prata med din bank här hemma innan du åker så hjälper de dig att hitta ett bra sätt att sköta dina pengar när du är utomlands.

Om du blir sjuk

Vart vänder jag mig om och när jag blir sjuk? Om du inte kollar upp det hemifrån innan du åker kan det vara skönt att göra det ganska omgående på plats, innan du är i behov av sjukvård. Blir du väl sjuk är det skönt att inte ställas inför fler problem än vad som är nödvändigt.

Sidan uppdaterad 2018-02-08