Examensarbete utomlands
Har du börjat fundera över ämne till ditt examensarbete? Möjligheterna är många och om det passar din utbildning kan du till exempel välja att göra hela eller en del av ditt examensarbete utomlands.
Hitta ditt ämne
Det finns många sätt att hitta idéer och projekt som går att omsätta i ett examensarbete. Du kan till exempel ta kontakt med företag i andra länder som du tycker är intressanta eller leta information hos större organisationer – de lägger ofta ut förslag till examensarbeten (internships/student projects) på sina webbplatser. Du kan också leta i databaser som förmedlar examensarbeten. Använd dina nätverk och sökmotorer för att hitta rätt.
Då kan du åka
Om du väljer att genomföra ditt examensarbete utomlands bör du ta reda på under vilken tidsperiod du ska läsa kursen för examensarbete. Du hittar information i din utbildningsplan men du behöver också prata med din lärare och handledare om det är möjligt att vara utomlands under denna period samt få ett skriftligt godkännande av din kursansvarig.
Registrera din utlandsvistelse
Registrera dig i utbytesportalen MoveOn och följ instruktionerna för examensarbete utomlands. Det är viktigt att du registrerar dig för att du ska kunna ansöka om en försäkring som gäller under din utlandsvistelse.
MoveOn (portal för examensarbete) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stipendier för examensarbete utomlands
Om du vill göra ditt examensarbete utomlands kan du söka ett stipendium. Erasmusstipendiet ger dig möjlighet att genomföra hela ditt examensarbete i ett annat EU-land.
Erasmusstipendium
Du har möjlighet att få stipendium via Erasmus om du vill göra ditt examensarbete i samarbete med en organisation, ett företag eller universitet inom Europa. och du måste vara utomlands i minst två månader.
Länder du kan åka till med Erasmusstipendium
- EU:s medlemsländer
- Island
- Liechtenstein
- Norge
- Nordmakedonien
- Serbien
- Turkiet
- Vissa öar och andra områden utanför Europa som ingår i eller har koppling till EU godkänns för studier (till exempel Réunion, Martinique, Azorerna, Grönland, Franska Polynesien, Aruba med flera).
Högskolan har ett begränsat antal stipendier. Vid konkurrens kommer stipendiemedlen fördelas utifrån en meritvärdering. Det kan också hända att du får beviljat stipendium för en del, men inte hela, perioden du gör ditt examensarbete utomlands. Detta för att fler studenter ska få ta del av medlen.
Tilläggsbidrag för studenter med funktionsnedsättning (inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa)
Du som ska göra examensarbete inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel på 250 euro per månad för funktionsnedsättning. Detta innefattar permanent eller långvarig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa. För detta krävs ett intyg från samordnare för pedagogiskt stöd på lärosätet eller från till exempel den kommun som står för stödet idag. Kontakta i så fall handläggaren för studenter med funktionsnedsättning för att diskutera ditt individuella behov av stödåtgärder.
Kontakta handläggare för studenter med funktionsnedsättning
Tilläggsbidrag för studenter med barn
Du som har barn och ska göra examensarbete inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel på 250 euro per månad. Detta extra stipendiemedel får du oavsett om barnet följer med på ditt utbyte eller inte. För detta krävs ett familjebevis från Skatteverket som visar att du har barn.
Tilläggsbidrag för pedagogiskt stöd
Du som har fått Erasmusstipendium och är berättigad till pedagogiskt stöd på Högskolan i Halmstad kan få tilläggsbidrag för merkostnader för särskilda anpassningar under din tid utomlands. Kontakta i så fall handläggaren för studenter med funktionsnedsättning för att diskutera ditt individuella behov av stödåtgärder.
Kontakta handläggare för studenter med funktionsnedsättning
Tilläggsbidrag för hållbart resande
Du som ska göra examensarbete inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel för hållbart resande. Kravet är att du reser minst en av vägarna till din utbytesdestination med något av följande resesätt:
- Tåg
- Buss
- Samåkning i bil (där ni är minst två personer)
Tilläggsbidraget för hållbart resande är 50 euro (oavsett om du åker hållbart en eller båda riktningarna) samt extra stipendium för de dagar du reser. För att få bidraget krävs det att du kan styrka din resa med kvitton.
Språkstöd
När du gör examensarbete inom Europa och söker Erasmusstipendium kommer du att erbjudas språkstöd genom Erasmus+ Online Language Support. Du kan därigenom gå en digital kurs inom engelska eller inom det språk som talas i ditt värdland, så att du kan känna dig mer förbered inför ditt utbyte. Teckenspråksanvändare har också möjlighet att lära sig det teckenspråk som används i värdlandet.
Så ansöker du
Du kan ansöka om Erasmusstipendium för examensarbete löpande under läsåret, men ansökningarna gås igenom och tas beslut kring vid två tillfällen varje termin (nedanstående informationsruta). Efter dessa deadlines, får de som fått stipendium besked inom ca 2–3 veckor.
Du kan ansöka om stipendiet i MoveOn efter att du har registrerat din utlandsvistelse, se information i ovanstående stycke. Följ instruktionerna i MoveOn.
MoveOn (portal för examensarbete) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Deadlines för ansökan om Erasmusstipendium för examensarbete utomlands
Höstterminen1 september
1 december
Vårterminen
1 mars
1 juni
Mer information

Minor Field Studies-stipendium
På grund av ändringar i de medel som berör Minor Field Studies-stipendium (MFS) kommer inte MFS-stipendiet vara tillgängligt att söka, från och med vårterminen 2023. Studenter som sedan tidigare har beviljats MFS-stipendium och ännu inte åkt är inte påverkade av förändringen utan kan åka som planerat.
Kontakta oss gärna om du har frågor om Minor Field Studies-stipendium (MFS).
Mer information
Ett examensarbete utomlands genomförs precis som ett examensarbete i Sverige. Det är viktigt att du följer Högskolans instruktioner, oavsett var du genomför ditt examensarbete. Läs mer om examensarbete via länken nedan.