Sök Stäng

Presentationsteknik

Att prata inför andra är jobbigt för många av oss. Studier visar att många är mer rädda för att prata inför folk än vad de är för döden. Oavsett om du tycker att det är obehagligt eller roligt att prata inför folk hoppas vi att du här kan få några enkla tips för att bli ännu bättre på att presentera.

5 tips för bättre presentationer

1. Öva, öva, öva

Det är uttjatat men tyvärr är det också det mest effektiva sättet att bli bra på något. Öva så mycket du bara kan och öva så verklighetstroget som möjligt. Usain Bolt övade inte bara på att ställa sig i startblocken, springa 100 meter och avsluta med att fälla sig över mållinjen. Han övade på alla delar av ett lopp – och det kan du också göra.

Öva rätt

 • Gå och öva på ditt tal. Då lär du dig också att andas rätt.
 • Filma dig själv. Superläskigt, men så otroligt nyttigt. Då ser du ditt ansiktsuttryck och alla underligheter som du har för dig och som du inte själv märker.

2. Powerpoint hjälper dig

En Powerpoint-presentation ska hjälpa dig att bli bättre. Till exempel hjälper den dig att komma ihåg vad du ska prata om och förtydliga det som är svårt att förklara, men det gäller för dig att se till att presentationen inte får dig att framstå som den tråkigaste personen någonsin.

Grundregler för en bra presentation

  1. Använd en mörk bakgrund.
  2. Max tre–fem objekt per bild.
  3. Använd ”föredragshållarvy” när du presenterar.
  4. Ha stor storlek på dina bokstäver – då är det omöjligt med meningar på en bild.
  5. Jobba med stora färgbilder över hela ytan.
  En ung man med skäggstubb står vid ett stort blädderblock och pekar med en tuschpenna. Foto.

  uppdaterad

  Kontakt

  Dela

  Kontakt