Presentationsteknik

Att prata inför andra är jobbigt för många av oss. Studier visar att många är mer rädda för att prata inför folk än vad de är för döden. Oavsett om du tycker att det är obehagligt eller roligt att prata inför folk hoppas vi att du här kan få några enkla tips för att bli ännu bättre på att presentera.

5 tips för bättre presentationer

1. Öva, öva, öva

Det är uttjatat men tyvärr är det också det mest effektiva sättet att bli bra på något. Öva så mycket du bara kan och öva så verklighetstroget som möjligt. Usain Bolt övade inte bara på att ställa sig i startblocken, springa 100 meter och avsluta med att fälla sig över mållinjen. Han övade på alla delar av ett lopp – och det kan du också göra.

Öva rätt

 • Gå och öva på ditt tal. Då lär du dig också att andas rätt.
 • Filma dig själv. Superläskigt, men så otroligt nyttigt. Då ser du ditt ansiktsuttryck och alla underligheter som du har för dig och som du inte själv märker.

2. Powerpoint hjälper dig

En Powerpoint-presentation ska hjälpa dig att bli bättre. Till exempel hjälper den dig att komma ihåg vad du ska prata om och förtydliga det som är svårt att förklara, men det gäller för dig att se till att presentationen inte får dig att framstå som den tråkigaste personen någonsin.

Grundregler för en bra presentation

  1. Använd en mörk bakgrund.
  2. Max tre–fem objekt per bild.
  3. Använd ”föredragshållarvy” när du presenterar.
  4. Ha stor storlek på dina bokstäver – då är det omöjligt med meningar på en bild.
  5. Jobba med stora färgbilder över hela ytan.
  En ung man med skäggstubb står vid ett stort blädderblock och pekar med en tuschpenna. Foto.

  3. Gör dig själv trygg

  Vad är det som stressar dig vid en presentation? Kan du motverka det på något sätt? Om du till exempel vet med dig att du blir röd på bröstet när du föreläser kan du välja en tröja med hög hals. Blir du torr i munnen, ta med en flaska vatten och så vidare.

  När du väl går upp och presenterar – våga vara dig själv! Många går in i en roll när de presenterar men det är viktigt att komma ihåg att det är människor som lyssnar. De vill lära känna dig så försök att använda ditt eget språk och visa vem du är.

  4. Nervositet är bra! 

  När det är dags att presentera taggar kroppen i gång. Pulsen stiger, värmen ökar och magen blir lite orolig – du blir nervös. Bra! Din kropp förbereder dig för att prestera på topp. Se det som din superkraft.

  Om nervositeten tar överhanden under presentationen – ta en paus. Det kan kännas som lång tid för dig men inte för dem som lyssnar och framförallt kan det vara väldigt effektfullt. Du behöver inte prata hela tiden.

  5. Överdriv inte!

  Är det något vi människor är bra på så är det att tolka saker negativt, att alla tycker att vi är dåliga. Bara för att någon ser uttråkad ut betyder det inte att hen är det. Tänk själv efter hur engagerad du brukar se ut när du lyssnar på föreläsningar eller ftittar på Youtube. När vi tar in information ser vi oftast uttråkade ut – det betyder inte att vi är det. Försök därför när du står och presenterar att inte försöka analysera vad andra tänker om dig. Gör din grej och försök att göra det så bra som möjligt! De tycker att det är bättre än du själv tror!

  Fler tips

  Presentationstips från Umeå universitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  uppdaterad

  2020-05-19

  Kontakt

  Dela

  Kontakt