Sök

Presentationsteknik

Att prata inför andra är jobbigt för många av oss. Studier visar att många är mer rädda för att prata inför folk än vad de är för döden. Oavsett om du tycker att det är obehagligt eller roligt att prata inför folk hoppas vi att du här kan få några enkla tips för att bli ännu bättre på att presentera.

5 tips för bättre presentationer

1. Öva, öva, öva

Det är uttjatat men tyvärr är det också det mest effektiva sättet att bli bra på något. Öva så mycket du bara kan och öva så verklighetstroget som möjligt. Usain Bolt övade inte bara på att ställa sig i startblocken, springa 100 meter och avsluta med att fälla sig över mållinjen. Han övade på alla delar av ett lopp – och det kan du också göra.

Öva rätt

 • Gå och öva på ditt tal. Då lär du dig också att andas rätt.
 • Filma dig själv. Superläskigt, men så otroligt nyttigt. Då ser du ditt ansiktsuttryck och alla underligheter som du har för dig och som du inte själv märker.

2. Powerpoint hjälper dig

En Powerpoint-presentation ska hjälpa dig att bli bättre. Till exempel hjälper den dig att komma ihåg vad du ska prata om och förtydliga det som är svårt att förklara, men det gäller för dig att se till att presentationen inte får dig att framstå som den tråkigaste personen någonsin.

Grundregler för en bra presentation

  1. Använd en mörk bakgrund.
  2. Max tre–fem objekt per bild.
  3. Använd ”föredragshållarvy” när du presenterar.
  4. Ha stor storlek på dina bokstäver – då är det omöjligt med meningar på en bild.
  5. Jobba med stora färgbilder över hela ytan.
  En ung man med skäggstubb står vid ett stort blädderblock och pekar med en tuschpenna. Foto.

  Träna bort nervositeten på olika sätt

  Beroende på hur jobbigt du tycker att det är finns det olika nivåer att börja på. Högskolan erbjuder enskilt stöd, samt träning i VR-miljö. Du får möjlighet att öva på det sätt som passar dig – det viktiga är att du övar i din egen takt.

  Öva i VR-miljö

  Man blir bra på det man övar på. Det vet vi. Men det är inte alltid så lätt att hitta tillfällen att öva när det gäller att presentera inför en grupp. Ett sätt som Studenthälsan erbjuder är att öva hela eller delar av din presentation i VR-miljö. Du kan då i egen takt utveckla din förmåga att hantera dina reaktioner i en stressande miljö och kan samtidigt också öva på hur du står och rör dig. Det är ett bra sätt att i lugn och ro få testa och öva på egen hand.

  uppdaterad

  Kontakt

  Dela

  Kontakt