Ny studentenkät: Så fungerar studierna på distans
I december 2020 svarade 2 338 studenter på Högskolans enkät med frågor om hur studierna på distans fungerar. Nu har svaren sammanställts och visar både positiva och negativa upplevelser av distansundervisningen.
I slutet av vårterminen 2020 genomfördes en liknande studentenkät och det är inga större skillnader mellan resultaten från de båda enkäterna. Om du vill läsa mer om den förra enkäten, klicka på länken nedan.
Vårterminens enkät om distansstudier
Bra distansundervisning men dålig motivation
I resultatet från enkäten som gjordes i december syns det inte några större skillnader mellan studenter på program och fristående kurser i hur väl undervisningen fungerar, men däremot ger studenter på förberedande utbildning (det vill säga det tekniska basåret) mer negativa svar än övriga studenter.
Enkätsvaren från december visar också att:
- 55 procent av er som svarade på enkäten tycker att undervisningen fungerar bra, och 15 procent tycker att undervisningen fungerar mycket bra.
- 78 procent av er tycker att Högskolans teknik eller verktyg för distansstudier fungerar bra eller mycket bra.
- 65 procent tycker att kontakten med läraren på kursen fungerar bra eller mycket bra.
- 76 procent tycker också att samarbetet med studiekamraterna fungerar bra eller mycket bra.
Mer oroande är svaren om hur ni som svarade på enkäten mår. 55 procent av er uppger att det egna måendet är mindre bra eller dåligt, och många har utvecklat det i fritextsvar som handlar om ensamhet och problem med motivationen.
– Det är glädjande att se att så många uppfattar att själva undervisningen fungerar bra, men samtidigt är det mycket oroande signaler om studenternas egen hälsa och motivation. Det är tydligt att studenterna mår sämre när de inte får träffa varandra och sina lärare – det känns tråkigt och ensamt och de tappar motivationen. Här måste vi fortsätta att arbeta med olika former av studiesocialt stöd, säger högskoledirektör Catarina Coquand.
Ta hjälp av Högskolans studiestöd
Högskolan erbjuder olika former av studiestöd för att underlätta för dig i dina studier. Gå till sidan nedan för att hitta det stöd som du behöver.
Forum för kontakt mellan studenter är på gång
Högskolan och studentkåren jobbar just nu tillsammans för att skapa bättre förutsättningar för dig att hitta sammanhang och få kontakt med andra studenter inom ditt program eller kurs.
Inom undervisningen skulle det kunna vara att till exempel starta zoomrummet en kvart före lektionen, ha rummet öppet en stund efter, lägga in några extra moment i schemat där ni som vill kan ses och plugga tillsammans, och så vidare. Högskolan och studentkåren tittar också på att ta fram forum där ni kan kommunicera med varandra utanför schemalagd tid.
Utöver det ska Högskolan också ta fram ett utbildningskoncept för framtiden där man tar vara på erfarenheterna från pandemin och ser hur man bättre kan integrera digitala moment i campusundervisningen för att använda både er och lärarnas tid på bästa sätt.
Svarsfrekvens på 39 procent
Enkäten skickades till 5 995 studenter på program och fristående
kurser som i normalfallet har undervisning på campus. Enkäten besvarades av 2 338 studenter vilket ger en svarsfrekvens på 39 procent.
Enkätsvaren finns nedbrutna på akademi- och programnivå och har skickats ut till akademierna och de programansvariga för analys och eventuella åtgärder.