Sök Stäng

Common Core görs om från och med höstterminen 2024

Högskolans rektor har beslutat att revidera satsningen på konceptet Common Core som finns inom tio av Högskolans program. Ett viktigt skäl till förändringen är kritik och synpunkter från studenter som Högskolan har lyssnat till. Studenter som antas från och med hösten 2024 kommer i stället att läsa valbara kurser med fokus på hållbarhet. Du som i dag går en utbildning med Common Core kommer att fullfölja din utbildning enligt det nuvarande konceptet.

– Common Core har varit en ambitiös satsning som har hyllats externt men har varit svårare att få acceptans för bland studenter och lärare. Vi har gradvis förändrat konceptet utifrån studenternas synpunkter, men jag har samtidigt bedömt att det behövdes ännu en förändring, säger rektor Susanna Öhman.

Common Core infördes från höstterminen 2019 och finns i dag vid tio av Högskolans grundprogram. 2021 reviderades upplägget efter en uppföljande utredning med synpunkter från studenter, lärare och programansvariga. En ny uppföljning under vårterminen 2023 visar att studenterna nu är nöjdare än tidigare, men att det ändå finns ett missnöje bland både studenter och programansvariga som Högskolan nu hanterar genom den nya inriktningen.

Ny hållbarhetsinriktning ersätter Common Core

Från och med antagningen till höstterminen 2024 kommer studenterna i stället att läsa en helfartskurs på 7,5 hp som väljs ur ett utbud av valbara kurser med fokus på olika aspekter av hållbar utveckling. Benämningen Common Core kommer inte längre att användas vid de framtida antagningarna.

– Trots att det finns ett missnöje med upplägget för Common Core visar vårens utredning att många är positiva till konceptet att studenter möts i kurser med fokus på samhällsutmaningar och hållbar utveckling. Common Core har delar som är värda att värna och det som har fungerat bra kommer att tas till vara även i den nya inriktningen. Bland annat kommer kurser som är uppskattade att följa med och bli valbara kurser i den nya hållbarhetssatsningen, berättar Susanna Öhman.

Fortsatt prioritet på kvalitet för nuvarande studenter

De studenter som i dag läser Common Core inom sin utbildning kommer att fortsätta med det enligt den utbildningsplan som gällde vid antagningen. Högskolan kommer att fortsätta arbeta med upplägget och kurserna för att nuvarande studenter ska få god kvalitet genom hela utbildningen.

– Den uppföljande utredningen som genomfördes under våren har gett oss mycket bra underlag för att kunna kvalitetssäkra det nuvarande Common Core-konceptet. Utifrån utredningen och studenters kursvärderingar arbetar vi med det befintliga upplägget, berättar Malin Hallén, vicerektor med ansvar för utbildning, kvalitet och hållbarhet.

Som en del av det nya upplägget kommer också gemensamma hållbarhetsveckor att hållas på campus. Under temaveckorna kommer alla studenter bland annat att kunna ta del av aktiviteter som utställningar, uppvisningar av studentprojekt, kåraktiviteter och besök av externa intressanta gäster.

Common Core revideras på följande vis

  • Benämningen Common Core tas bort från och med antagningen till höstterminen 2024 och ersätts av ett obligatoriskt ”hållbarhetsfönster” i programmen där studenterna väljer en valbar 7,5 hp-kurs ur ett kursutbud med temat hållbar utveckling. Studenter som i dagsläget läser Common Core kommer att fortsätta med det och påverkas inte av förändringen.
  • Förändringen gäller först och främst för de program som ingår i Common Core i dag. Målsättningen är att alla grundutbildningsprogram (förutom legitimationsutbildningarna) ska ha infört ett hållbarhetsfönster till antagning ht 26.
  • Programmålet kopplat till konceptet Common Core görs om.
  • Parallellt med kurserna i den nya inriktningen kommer gemensamma hållbarhetsveckor att hållas på campus med exempelvis utställningar, uppvisningar av studentprojekt, kåraktiviteter och besök av externa gäster.

Fakta om Common Core

Satsningen på Common Core (CC) startade 2019 med att fyra pilotprogram infogade CC-kurser i sin utbildning. Därefter har satsningen gradvis byggts ut och innefattar i dag tio program: Bygg- och fastighetsekonomprogrammet, Civilingenjör i maskinteknik, hållbar design och innovation, IT-forensik och informationssäkerhet, Kriminologi och kultur, Mekatronikingenjör, Psykologi – inriktning idrott och motion, Samhällsförändring och social hållbarhet, Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation, Tillämpad artificiell intelligens (AI) samt Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt