Studiemiljö – tips och råd
För att kroppen ska må bra under din studietid är det viktigt att du är noga med din hållning när du pluggar. Här har vi listat några tips som kan hjälpa dig att skapa en bra arbetsmiljö och på så sätt må bättre.
När du studerar på högskola är det oundvikligt att du behöver du tillbringa många timmar vid datorn eller sittande med en bok i handen. Med rätt ergonomiska förutsättningar besparar du kroppen från smärta i ländrygg, skulderblad och nacke. Att skapa en arbetsplats där din kropp har en upprätt men avslappnad hållning är nyckeln.
8 tips för en bra arbetsmiljö
- Ställ datorn i rätt höjd. Se till att datorskärmen hamnar i ögonhöjd. Är datorn längre ned är det lätt att du låter nacken falla ned. Testa olika bord och justera höjden med hjälp av böcker eller tidningar.
- Sitt på rätt höjd. Om stolen är för låg i förhållande till bordet kan du höja upp sittytan med kuddar eller handdukar så att du kommer i rätt nivå. Det är bra om fötterna kan vila lätt på golvet.
- Sitt eller stå nära bordet. Sitt tätt intill bordet bordet så att magen nästan nuddar bordskanten. Tänk dig att överarmarna ska hänga längs sidan på kroppen och underarmarna vila mot bordsytan i 90 graders vinkel. Öron, axlar och höfter ska befinna sig i samma vertikala linje.
- Variera din position. Variera mellan sittande och stående arbetsställning om du har möjlighet. Använd till exempel strykbrädan för att anpassa höjden på datorn.
- Använd inte laptopens tangentbord. Om möjligt, använd ett ordentligt tangentbord och mus för hållningens skull. Du kanske kan låna av någon om du inte har egen utrustning, annars är det en väldigt bra investering.
- Se till att ha bra ljus. Skapa en arbetsmiljö med bra belysning och försök att släppa in så mycket dagsljus som möjligt utan att det bländar dig.
- Bryt stillasittandet. Försök att röra på dig var 30:e minut. Sätt en timer och gå runt i rummet, gör lite yoga, dansa till din favoritlåt, stretcha eller liknande.
- Glöm inte bort det sociala! Pluggar du vanligtvis i grupp på campus kan ni i stället skapa en virtuell pluggplats tillsammans. Som student har du möjlighet att skapa egna Zoom-möten där du kan bjuda in dina studiekamrater och plugga ihop.
Distansstudier – tips och tricks
Har du ont?
Om du känner smärta i din arbetsposition, prova att byta arbetsställlning under en period och tänk lite extra på att aktivera kroppen regelbundet under dagen. Har du ihållande smärta, kontakta Studenthälsan för att få personliga råd och stöd.