Examen
När du är klar med dina studier kan du ansöka om examensbevis för att få ut din examen. Kraven för examina kan skilja sig åt mellan olika lärosäten eftersom varje universitet och högskola får besluta om lokala bestämmelser om examen, till exempel vilka huvudområden som ska finnas och hur examen ska benämnas.
Examensbevis
Ett examensbevis är ett dokument som visar att du har uppfyllt kraven för en viss examen. Examensbeviset innehåller de kurser som ingår i din utbildning och vilket betyg som du har fått på respektive kurs.
Så ansöker du om examensbevis
Du måste själv ansöka om examensbevis – det utfärdas inte automatiskt.
- Du behöver ha ett studentkonto för att kunna ansöka om examen i Studentladok.
- Du kan bara välja kurser som är avslutade.
- Du får inte lägga till fler kurser i din examen än det står i examenskraven. Till exempel ska en kandidatexamen ha 180 högskolepoäng och en högskoleexamen ska ha totalt 120 högskolepoäng och så vidare – varken färre eller fler poäng.
- Om kurser från ett annat lärosäte ska ingå i din examen ska intyg och kursplan med litteraturlista skickas in på begäran.
Inte längre student?
Om du inte har ett studentkonto på Högskolan i Halmstad kan du ansöka om examensbevis på en särskild blankett.
I videon ovan kan du se hur du ansöker om examensbevis i Studentladok.
Handläggningstid för examensbevis
- Examensansökningar för legitimationsyrken (sjuksköterskor och lärare) prioriteras.
- Handläggningstiden är normalt upp till två månader.
- När handläggningen är klar skickas examensbeviset till den adress som du har registrerat i Studentladok.
Om du får avslag på din begäran att få examensbevis kan du skicka in en ny ansökan när du uppfyller kraven för examen, alternativt överklaga till Överklagandenämnden för högskolan enligt 12 kap Högskoleförordningen om det är aktuellt.
Examensbevis på svenska och engelska
Examensbevis som utfärdas av Högskolan i Halmstad är tvåspråkiga, på svenska och engelska. I examensbeviset framgår vilken examen som har utfärdats, utbildningens omfattning, betyg på kurserna och vilket datum kurserna avslutades samt titel på examensarbetet.
Till examensbeviset får du även en bilaga på engelska som kallas Diploma Supplement. Bilagan innehåller en beskrivning av innehållet i din svenska examen samt dess omfattning och plats i det svenska utbildningssystemet. Syftet med Diploma Supplement är att underlätta för arbetsgivare, myndigheter och universitet i Europa och övriga delar av världen när de ska bedöma din svenska utbildning.
Ansökan utan studentkonto
Om du inte har ett studentkonto kan du ansöka om examensbevis på en särskild blankett, välj den som passar dig nedan.
- Ansökan om examensbevis
Pdf, 113.1 kB.
(enligt bestämmelser fr o m 1 juli 2007) - Ansökan om examensbevis – lärarexamen
Pdf, 98.1 kB.
(enligt bestämmelser fr o m 1 juli 2007 till 30 juni 2011) - Ansökan om examensbevis – lärarexamen
Pdf, 99.8 kB.
(enligt bestämmelser fr o m hösten 2011)
Samlat kursbevis
Om du har läst ett utbildningsprogram som, enligt utbildningsplanen, inte leder fram till ett examensbevis kan du ansöka om ett samlat kursbevis.
Så ansöker du om samlat kursbevis
- Du behöver ha ett konto i Studentladok för att kunna ansöka om samlat kursbevis.
- Ansök via fliken ”Examen och bevis”. Välj ”Ansök om bevis över genomförd utbildning” för att ansöka om samlat kursbevis.
- Kontrollera att dina studieresultat är registrerade i Studentladok och att du har fått slutbetyg på de kurser som ska ingå i ditt samlade kursbevis.
Ett samlat kursbevis utfärdas på svenska och engelska.
Inte längre student?
Ansökan utan studentkonto
Om du inte har ett konto i Studentladok kan du ansöka om samlat kursbevis via blanketten nedan.
Ansökan om samlat kursbevis Pdf, 92.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Skicka/lämna din ansökan om samlat kursbevis till:
Högskolan i Halmstad
Utbildningsstöd, Examen
Box 823
301 18 HALMSTAD
Examen på grundnivå
På Högskolan i Halmstad utfärdar vi två examina på grundnivå: högskoleexamen och kandidatexamen.
- Högskoleexamen, 120 hp
- När du har uppnått 120 högskolepoäng (hp) kan du ansöka om en högskoleexamen. Minst 60 hp ska ingå i huvudområdet inklusive ett självständigt arbete (examensarbete eller uppsats) om 7,5 hp.
- Kandidatexamen, 180 hp
- En kandidatexamen kan du ansöka om när du har uppnått 180 högskolepoäng (hp). Minst 90 hp med successiv fördjupning ska ingå i huvudområdet inklusive ett självständigt arbete (examensarbete eller uppsats) om minst 15 hp.
- En kandidatexamen kan du ansöka om när du har uppnått 180 högskolepoäng (hp). Minst 90 hp med successiv fördjupning ska ingå i huvudområdet inklusive ett självständigt arbete (examensarbete eller uppsats) om minst 15 hp.
Examen på avancerad nivå
På Högskolan i Halmstad utfärdar vi två examina på avancerad nivå: magisterexamen och masterexamen.
Krav för magisterexamen
- För att få ut en magisterexamen måste du ha uppnått 60 högskolepoäng (hp) varav minst 45 hp ska vara avancerad nivå.
- Av dessa 45 hp ska 30 hp ingå i huvudområdet och inkludera ett självständigt arbete (examensarbete eller uppsats) om minst 15 hp.
- För att din magisterexamen ska kunna utfärdas krävs även avklarad kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen.
Ansök om examen i Studentladok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Krav för masterexamen
- För att få ut en masterexamen måste du ha uppnått 120 högskolepoäng (hp) varav minst 90 hp ska vara på avancerad nivå.
- Av dessa 90 hp ska 60 hp ingå i huvudområdet och inkludera ett självständigt arbete (examensarbete eller uppsats) om minst 30 hp.
- För att din masterexamen ska kunna utfärdas krävs även att du har avklarad kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen.
Ansök om examen i Studentladok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.