Sök

Utexpo

Utexpo är vår examensmässa och en stor årlig höjdpunkt i slutet av vårterminen. Då visar hundratals studenter upp sina examensarbeten för andra studenter, allmänheten, näringslivet och Högskolans personal.

Stipendieutdelning

I samband med avslutningsveckan delas det varje år ut en rad olika stipendier till Högskolans studenter.

Stipendieutdelning 2022

”Jag är övertygad om att du som besökare kommer att
bli både överraskad och inspirerad.”

Stephen Hwang, rektor

Rektor Stephen Hwang kommer att inviga Utexpo i hus S den 1–2 juni.

Jan Rademaekers och Sten-Harald Söderström inviger årets jubileumsmässa tillsammans med rektor Stephen Hwang. Båda alumnerna utlovar humoristiska anekdoter från sin studietid.

Invenire necesse est. På svenska, det är nödvändigt att uppfinna. Detta motto har väglett alumnerna Jan Rademaekers och Sten-Harald Söderström sedan dag ett, när de började på Utvecklingsingenjörsprogrammet år 1983. När studiekamraterna ställde ut sina examensprojekt tre år senare var det totalt 13 examensprojekt på Utexpo, som kan jämföras med över 100 projekt i år.

Möt årets Utexporåd

Årets Utexporåd består av studenterna Erik Lesand Ranhög, Matilda Ahlgren och Martin Jernberg från Utvecklingsingenjörsprogrammet, samt Emma Skoglund från programmet Byggingenjör. De började planera inför årets examensmässa vid årsskiftet 2021/2022, och utgick redan då från att Utexpo skulle hållas på campus.

– Det är väldigt kul att arrangera mässan fysiskt, eftersom Utexpo har varit digitalt de två senaste åren, säger Utexporådets orförande Erik Lesand Ranhög.

Före pandemin ägde Utexpo rum i Högskolehallen. Den största nyheten för i år är att examensmässan går av stapeln i hus S, Högskolans nyaste byggnad, där det finns många fräscha studiemiljöer och toppmoderna laboratorier.

– Vi är glada att få visa upp vilken miljö vi finns i, och var alla projekten skapas, säger Matilda Ahlgren.

– Hus S är perfekt för eventet, eftersom det är ljust, stort och öppet. Över 100 examensarbeten ställs ut, uppdelat på tre våningar, säger Martin Jernberg,

I år axlas ansvaret av ordförande Erik Lesand Ranhög tillsammans med Matilda Ahlgren, Emma Skoglund och Martin Jernberg.

Under pandemin, då mässan varit digital, har studenterna presenterat sina projekt genom att spela in pitchfilmer. I år är filmerna inte längre obligatoriska, och i stället ligger fokus på utställningsmontrarna. Byggnaden ger nya förutsättningar för studenterna att ställa ut sina examensarbeten, och det går att se huvudscenen från samtliga våningar. Årets jubileumsevent är större än någonsin, inte bara sett i antal studenter, men också med betydligt fler inbjudna gäster, stor invigning och framför allt en splitterny podcast – Utexpodden – där tidigare studenter från Utexpo tar lyssnarna med på en nostalgitripp.

– Alla program på Högskolan har inte Utexpo som ett examinationskrav, men vi hoppas på att fler frivilligt väljer att delta för att visa upp sina examensprojekt, säger Emma Skoglund.

Examensprojekt 2022

Här hittar du filmade presentationer av studenternas examensprojekt från Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Lyssna på Utexpodden

Vårt jubileumsfirande uppmärksammas bland annat med Utexpodden. Det blir en nostalgitripp med före detta studenter som minns sina Utexpon, delar med sig av tips och drömmer sig tillbaka till den där stunden som många minns med glädje, spänning och ett visst mått av hysteri.

Poddavsnitt 1: Emil Lundvall

Poddavsnitt 2: Max Valentin

Poddavsnitt 3: Emmy Isbring

Poddavsnitt 4: Elin Olsson

Poddavsnitt 5: Daniel Eriksson

Poddavsnitt 6: Elin Hernborg

Common Core

På Utexpo deltar studenter från skilda utbildningsprogram. I tio av dessa utbildningar ingår utbildningskonceptet Common Core, vars kärna består av ett antal valbara kurser med fokus på samhällsutmaningarna i FN:s Agenda 2030. I konceptet övar studenter från skilda discipliner på att lösa samhällsproblem och utmaningar.

Passa på att få information och träffa Common Cores representanter vid årets Utexpo eller via länken nedan.

Common Core

Kontakt och mer information

Kontakta Utexporådet: utexpo@hh.se

Gå med i Facebookgruppen: Studenter Utexpo 2022

Genom en tunnel ses en ung man sänka ned en farkost i en mindre pool. Foto.

Ida Bengtsson och Julia Johansson, båda från Utvecklingsingenjörsprogrammet, ställde ut sitt projekt ”LUXUM – HLR-hjälpen” på Utexpo 2022.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt