Pausa eller avbryta studierna
Om du behöver ta studiepaus eller om du inte kan påbörja din utbildning behöver du kontakta Högskolan för att inte gå miste om möjligheten att gå utbildningen vid ett senare tillfälle. Här kan du se om du behöver göra ett studieuppehåll, studieavbrott eller ansöka om anstånd med studierna.
Studieavbrott
Om du inte planerar att gå den utbildning som du redan har registrerat dig på ska du anmäla ett studieavbrott till Högskolan.
- Tidigt avbrott (görs under utbildningens tre första veckor)
- Avbryter du dina studier inom tre veckor från kursstart (och inte har tagit några poäng) kan du söka kursen/programmet igen i konkurrens med andra sökande vid ett annat tillfälle.
- Avbrott efter tre veckor
- Gör du ditt avbrott senare än tre veckor efter kursstart kan du inte söka kursen igen.
- I mån av plats kan du registrera dig på utbildningen igen genom att kontakta kursansvarig. De poäng som du redan har fått godkänt på ligger kvar i Studentladok och påverkas inte.
Olika sätt att anmäla studieavbrott
- I Studentladok – Här kan endast avbrott på kurs göras, ej avbrott på program.
StudentladokLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Via mejl till servicecenter@hh.se. Skriv med ditt personnummer, utbildningens namn och från vilket datum som du vill att avbrottet ska gälla.
- På en blankett som du lämnar i Servicecenter.
Anmälan om studieavbrott (blankett)Pdf, 141.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Studieuppehåll
Om du under en begränsad tidsperiod inte kan studera kan du ansöka om att göra ett studieuppehåll. Du kan ansöka om studieuppehåll tidigast tre veckor efter att din utbildning har startat. Innan dess kan du ansöka om anstånd med studier.
Studieuppehåll eller sjukskrivning?
Observera att studieuppehåll inte är samma sak som sjukskrivning. Om du blir sjuk under kortare period ska du anmäla sjukfrånvaro – inte studieuppehåll.
Studieuppehåll utan platsgaranti
Om särskilda skäl saknas kan du göra ett studieuppehåll utan platsgaranti. Då är du välkommen tillbaka till utbildningen i mån av plats. Kontakta din programansvarig för dialog om eventuella andra alternativ.
Studieuppehåll med platsgaranti
Ett studieuppehåll med platsgaranti innebär att du har en garanterad plats på utbildningen när uppehållet är slut. För att bli beviljad studieuppehåll med platsgaranti behöver du uppvisa särskilda skäl. Särskilda skäl kan vara sociala, medicinska eller handla om till exempel vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring eller studentfackliga uppdrag.
För att Högskolan ska kunna bedöma om särskilda skäl finns är det viktigt att du bifogar handlingar (intyg och/eller personligt brev) som styrker ditt skäl till studieuppehållet.
Universitets- och högeskolerådet om särskilda skäl
UHRFS 2016:1
4 § Särskilda skäl för att få fortsätta studierna efter studieuppehåll kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, värnplikts-eller civilpliktstjänstgöring, militär grundutbildning enligt förordningen (2015:613) om militär grundutbildning eller studentfackliga uppdrag. Särskilda skäl kan också vara tidsbegränsad provanställning enligt 12 § lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar eller tjänstgöring i Försvarsmakten för den som är anställd som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman enligt denna lag.
Förutsättningar för en garanterad plats
Vid en beviljad ansökan är du garanterad en plats på utbildningen när studieuppehållet är över under följande förutsättningar:
- Du uppfyller behörighetskraven för de kurser som ska läsas den termin då studierna återupptas
- Utbildningen erbjuds vid det tillfälle då du har anmält att du vill återuppta studierna
- Utbildningen erbjuds med samma undervisningsform och på samma ort, som den utbildning som du har uppehåll från, då du vill återuppta studierna
- Du tar kontakt med Högskolan i enlighet med de instruktioner för återkomst som finns i beslutet.
Så ansöker du om studieuppehåll
Utan platsgaranti
Du behöver inte ansöka om studieuppehåll utan platsgaranti, men du ska meddela Högskolan dina personuppgifter och start- och slutdatum för uppehållet genom att mejla servicecenter@hh.se. Skriv i mejlet att det är ett studieuppehåll utan platsgaranti som du meddelar om.
Med platsgaranti
För att ansöka om studieuppehåll med platsgaranti fyller du antingen i och skickar in ett webbformulär eller så fyller du i en blankett. Om du väljer att fylla i en blankett kan du mejla blanketten till servicecenter@hh.se eller lämna den i Servicecenter. Du når webbformuläret och blanketten via länkarna nedan.
Fakta om studieuppehåll
- Du kan inte registrera eller omregistrera dig på kurser inom programmet under ditt studieuppehåll.
- Under ett studieuppehåll kan du inte få studiemedel från CSN. Glöm inte att anmäla ändrade förhållanden till CSN.
- Under ett studieuppehåll på program får du bara göra examinationer, till exempel skriva tenta eller hemtenta, på kurser som du tidigare har varit registrerad på. Om du inte kan anmäla dig till en omtenta kontaktar du Servicecenter senast sista anmälningsdag.
- Studieuppehåll kan beviljas för högst två terminer per ansökningstillfälle
Anstånd med studier
Om du är antagen till ett utbildningsprogram en viss termin men inte kan börja studera, kan du ansöka om att påbörja utbildningen vid nästa antagningsomgång. Anstånd med studier beviljas normalt sett bara om du har särskilda skäl, det vill säga om du själv inte kan påverka omständigheterna.
Exempel på särskilda skäl för anstånd
- Sociala skäl
- Medicinska skäl
- Vård av barn
- Värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring
- Studentfackliga uppdrag
- Uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning
Så ansöker du om anstånd med studier
- Ansök genom att fylla i blanketten nedan. Du kan mejla blanketten till servicecenter@hh.se eller lämna den i Servicecenter.
- Ange dina skäl i din ansökan och glöm inte att bifoga handlingar som styrker dina skäl. Du får skjuta på din studiestart högst 18 månader om det inte finns särskilda skäl för en längre tidsperiod.
- Om du är antagen som reserv kan du inte beviljas anstånd med studier.
Ansökan om anstånd med studier (blankett) Pdf, 85.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Invänta Högskolans skriftliga beslut
Observera att anståndet inte är beviljat förrän du har fått ett skriftligt beslut från Högskolans antagningsenhet.
Du som har beviljats anstånd måste inför studiestarten alltid göra en ny anmälan till samma programalternativ på antagning.se senast sista anmälningsdag. I Mina sidor på antagning.se måste du även ladda upp beslutet om anstånd med studier. Vidare instruktioner finns i ditt beslut.