Studiemiljö
Alla studenter på Högskolan har rätt till en god och säker studiemiljö för att kunna utvecklas och lyckas med studierna. På denna sida har vi samlat viktig information som rör studiemiljön under din studietid.
- God och säker studiemiljö
- Så förväntas du bidra till studiemiljön
- Fusk, störande och trakasserier
- Arbetsmiljöombud för studenter
- Alkohol, narkotika, dopning och tobak
- Säkerhet på campus
- Om du inte mår bra eller blir utsatt
- Om du behöver stöd i dina studier
- Högskolans arbetsmiljöarbete
- Högskolans arbetsmiljöorganisation
- Mer information
God och säker studiemiljö
Med studiemiljö menas de fysiska, sociala och organisatoriska förhållanden som har betydelse för hur du som student mår och fungerar i din studiesituation. Alla studenter på Högskolan i Halmstad har rätt till en bra studiemiljö.
Begreppen studiemiljö och arbetsmiljö står för samma sak. I arbetsmiljölagen används begreppet arbetsmiljö och många av de krav som ställs på arbetsplatser gäller också för den som studerar (se Arbetsmiljölagen 1 Kap 3§).
I Högskolans policy för arbetsmiljö och lika villkor beskrivs att Högskolan i Halmstad ska kännetecknas av en studiemiljö där:
- vi verkar gemensamt för en inkluderande verksamhet som präglas av lyhördhet, delaktighet, öppenhet, samverkan samt respekt för och tillit till individen
- vi stödjer och uppmuntrar varandra i att stärka våra kompetenser, involverar varandra och samarbetar mot gemensamma mål
- nolltolerans gäller avseende trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier och vi arbetar med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering
- vår fysiska arbetsmiljö är trygg och tillgänglig och utformad på ett sätt som stimulerar till möten, delaktighet och inspiration
Så förväntas du bidra till studiemiljön
Även om ansvaret för studiemiljön ytterst ligger hos Högskolan, så har studenter och medarbetare ett gemensamt ansvar att se till att vi har en bra studie- och arbetsmiljö.
Vi har ett gemensamt ansvar för att hålla våra lokaler fina och trivsamma. Detta gäller inte minst våra verkstäder och labb, där rutiner och krav på skyddsutrustning måste följas.
Såväl studenter som medarbetare förväntas visa respekt gentemot alla på Högskolan och genom sitt agerande bidra till en inkluderande, jämlik och jämställd studiemiljö fri från mobbning och alla former av trakasserier.
Som student kan du bidra till en god studiemiljö genom att:
- vara delaktig och bidra till goda och intressanta samtal i klassrummet
- uppmärksamma andras goda insatser
- visa omtanke gentemot dina medstudenter
- framföra förbättringsförslag om studiemiljön exempelvis till din programansvarig eller lärare.
Fusk, störande och trakasserier
I högskoleförordningen finns regler som gäller studenter och tydliggör vad som inte är okej och har en direkt negativ påverkan på studiemiljön. Att bryta mot dessa kan leda till varning eller avstängning.
- Du får inte med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöka vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas
- du får inte störa eller hindra undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid Högskolan
- du får inte störa verksamheten vid högskolebiblioteket eller annan särskild inrättning inom Högskolan
- du får inte utsätta en annan student eller en arbetstagare vid Högskolan för sådana trakasserier eller sexuella trakasserier som avses i 1 kap. 4 § diskrimineringslagen (2008:567).
Arbetsmiljöombud för studenter
Studerandearbetsmiljöombuden utses av Halmstad Studentkår och är studenters företrädare i frågor som rör studiemiljön. De fångar upp synpunkter från studenter och är också med vid planering och undersökning av studiemiljön.
Kontakta studentkåren om du vill engagera dig i studiemiljöarbetet på Högskolan, eller för att komma i kontakt med ditt studerandearbetsmiljöombud för att lyfta frågor kopplade till din studiemiljö.
Alkohol, narkotika, dopning och tobak
På campus gäller särskilda regler för alkohol, narkotika, dopning och tobak. Som student får du inte hantera eller vara påverkad av alkohol eller andra droger i undervisning eller andra studiesammanhang. Om du upplever att du har problem kan du få vägledning och råd från Studenthälsan.
Säkerhet på campus
För din egen och andras säkerhet är det viktigt att du känner till vad som gäller vid brand, utrymning samt vid attacker och attentat och eventuella andra hotfulla situationer. Det är också bra att veta var våra hjärtstartare finns.
Om du inte mår bra eller blir utsatt
Om du mår dåligt eller om du blir utsatt för diskriminering, trakasserier eller mobbning bör du prata med någon som du känner förtroende för. Det kan exempelvis vara din lärare, programansvarig, Studenthälsan, studerandearbetsmiljöombudet, studentkåren eller student- och doktorandombudet.
Vem du väljer att kontakta spelar mindre roll, det viktiga är att du kontaktar någon som i sin tur kan hjälpa dig vidare om det behövs.
Studerandearbetsmiljöombud (Halmstad Studentkår) Länk till annan webbplats.
Om du behöver stöd i dina studier
Din studiesituation och hur väl du lyckas med dina studier är en viktig del av din sociala studiemiljö. På sidan Studiestöd kan du läsa om det stöd som du kan få på Högskolan, samt få tips kring studieteknik och annat kopplat till din studiesituation.
Högskolans arbetsmiljöarbete
Högskolan undersöker, analyserar, åtgärdar och följer löpande upp arbetsmiljöförhållanden och skapar på så sätt förutsättningar för en god studiemiljö fri från ohälsa och olycksfall.
Högskolan arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön, till exempel genom arbetsmiljöronder i lokalerna samt genom enkäter till, och samtal med, studenter och doktorander.
Högskolans arbetsmiljöorganisation
Högskolan har en central arbetsmiljökommitté (CAMK) som arbetar med högskoleövergripande frågor kopplat till studenters och medarbetares studie- och arbetsmiljö. På akademinivå har den lokala arbetsmiljökommittén (LAMK) motsvarande uppdrag.
Studentutskottet är ett utskott till den centrala arbetsmiljökommittén. Här diskuteras och bereds utmaningar och förbättringar kopplat till studenters och doktoranders studiemiljö. Utskottet arbetar även praktiskt med utveckling och förankring av policyer, rutiner och information som rör studiemiljön.
I kommittéerna och utskottet är studenter representerade via studerandearbetsmiljöombud och doktorandrepresentant. Dessa utses av studentkåren.
Högskolans rektor har det yttersta ansvaret för arbets- och studiemiljön, och att den lever upp till kraven i lagstiftningen. Konkreta uppgifter i arbetsmiljöarbetet fördelas sedan till olika roller på Högskolan.
Mer information
Via Högskolans dokumentarkiv kan du själv söka fram officiella dokument av olika slag, till exempel beslut och policyer.