Salstenta
På Högskolan i Halmstad finns olika typer av examinationsformer, bland annat salstentor. Vid en salstenta gäller särskilda regler som du måste följa för att få skriva din tenta. Informationen nedan hjälper dig att vara redo.
Här nedan hittar du information om regler inför en tenta och information om hur det går till att skriva en salstenta på Högskolan i Halmstad. En salstenta skrivs på utsatt tid tillsammans med andra. Det finns skriftliga salstentor samt digitala salstentor.
Utöver salstentor finns även examinationsformer som exempelvis hemtenta (inlämningsuppgift), muntlig tenta, laborativ tenta och seminarier. Vilken examinationsform som gäller för din aktuella kurs kan du läsa i din kursplan.
Tentaregler
Regler inför, under och efter salstentan
Inför tentan
- Ta med giltig fysisk legitimation, exempelvis körkort eller pass (passerkort eller legitimation som har gått ut är inte en giltig legitimation. Inte heller det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID eller Freja eID gäller som id-handling på Högskolan). Utan en giltig legitimation får du inte skriva din tenta.
- Ta med din kod på en lapp (du hittar den vid din anmälan i Ladok för studenter).
- Ta också med blyertspenna, suddgummi, bläckpenna och övriga godkända hjälpmedel till tentan. Kontakta din lärare om du är osäker på vad du får ha med dig.
- Du får inte ha anteckningar, dator, mobiltelefon, smarta klockor eller annan elektronisk utrustning vid skrivplatsen. Misstänkt fusk rapporteras direkt.
Fusk och plagiat - Skrivpapper finns tillgängligt i salen.
- Du får ta med dig mat och dryck och äta under tiden.
- Kom i god tid, gärna 30 minuter före utsatt tid. Information ges 10 minuter innan tentan startar, dörren till salen stängs i samband med det. Detta är extra viktigt om du har tenta i en stor sal som Tentakel, Baertlingsalen eller i hus S.
- Du blir inte insläppt om du kommer senare än 30 minuter efter utsatt tid.
Under tentan
- Ha din legitimation och anonymkod redo när du ska gå in i salen.
- Tentamensvärden prickar av dig och anvisar dig en plats.
- Om du tar med mobiltelefon och/eller smart-klocka, stäng av den, lägg den i din väska eller jacka och häng av dig på anvisad plats.
- Gå till anvisad plats i skrivsalen. Lägg din legitimation och anonymkod väl synliga på bänken.
- Du får inte röra vid eller prata med andra studenter, du får inte heller störa på något sätt under tentans gång.
- Alla försök till fusk eller vilseledande, liksom störande rapporteras och kommer att utredas som disciplinärende.
- Tentan delas ut efter tentamensvärdens information. Du får inte börja arbeta med tentan innan tentamensvärden säger att det är tillåtet. Att starta innan det betraktas som fusk och kommer att rapporteras.
- Skriv din tenta.
- Allt skrivarbete inklusive att fylla i omslag och skrivpapper ska vara gjort inom skrivtiden.
- Du får lämna salen tidigast 40 minuter efter att tentan startat. Du får inte gå på toaletten under de första 40 minuterna.
- Vid toalettbesök ska du legitimera dig. Tentavärden noterar ditt toalettbesök med tid, för- och efternamn på en särskild lista.
- Räck upp handen om du har frågor till tentamensvärdarna eller om du behöver komma i kontakt med din lärare.
- När du är klar med din tenta tar du med omslag, tentamen, legitimation och anonymkod och lämnar in den på plats som tentamensvärden anger.
- Undvik störande köbildning i samband med inlämningen och lämna salen så snart du är klar.
Efter tentan
- När din lärare har rättat tentan får du ditt resultat i Ladok för studenter.
- Några dagar efter att du har fått resultatet kan du hämta din tenta i Servicecenter.
I filmen nedan guidar Högskolans personal dig genom saker som du behöver veta före, under och efter en tenta.

Dubbla salstentor
Om du vill skriva två salstentor vid samma tillfälle krävs det skriftligt tillstånd från berörda examinatorer.
Du behöver skriva ut och lämna in din ansökan om att skriva dubbla tentor till Servicecenter senast två veckor före tentatillfället. Båda berörda examinatorer ska skriva under och godkänna din ansökan för att den ska kunna beviljas.
Tänk på att du inte kommer att beviljas någon extra skrivtid.
Anonym salstenta
Alla skriftliga salstentor är anonyma för dig som är student på Högskolan i Halmstad, oavsett vilken akademi du läser vid. Examinationer i lärplattformen Blackboard kan däremot inte genomföras anonymt.
Ta med dig koden på en lapp till tentasalen
När du anmäler dig till en salstenta i Ladok för studenter får du en kod. Eftersom koden ersätter ditt personnummer på tentan måste du komma ihåg att ta med dig koden till tentasalen. Skriv gärna koden på en lapp så att du enkelt kan visa upp den i dörren och kan skriva koden på din tenta när du sitter i salen.
Vad är en anonym tenta?
Att en tenta är anonym betyder egentligen att det är själva rättningsprocessen som är anonym, det vill säga att läraren inte vet vilken student som har skrivit vilken tenta när hen rättar tentorna. När du väl hämtar din tenta i Servicecenter kommer du att behöva visa legitimation som vanligt eftersom tentan avkodas och kopplas samman med dig som person igen efter att den har rättats och inför att examinator sätter betyg.
Digital salstenta i Inspera
På Högskolan kan du skriva tenta i Inspera. Det är ett digitalt system där du sitter vid en av Högskolans datorer i en datorsal på campus. I skrivsalen kommer du att använda en speciell webbläsare, Safe Exam Browser, som låser möjligheten att komma ut på Internet.
När bedömningen av din tenta är klar hittar du ditt resultat i Inspera.
Inspera Länk till annan webbplats.
Testa systemet inför din tenta
Det finns en enkel demotenta så att du kan testa Inspera innan du kommer till examinationen. Målet är att demotentan ska likna en riktig tentamen så mycket som möjligt men det finns vissa skillnader:
- Vid din riktiga examination måste du logga in med ett användarnamn och lösenord men i demotentan är du redan inloggad.
- På en riktig tentamen måste du lämna in ditt arbete. Det gör du med en knapp uppe till höger, där knappen Starta om finns i demotentamen.