Resultatet från vårens sistaårsenkät är klart
Resultatet från vårens sistaårsenkät, där Högskolans avgångsstudenter fick svara på frågor om sin studietid, har nu sammanställts. I vårens enkät lyfts både styrkor och utvecklingsområden fram och Högskolan har redan påbörjat arbetet med att förändra och förbättra.
För andra året fick Högskolans avgångsstudenter i våras möjlighet att svara på en enkät om sin studietid. Denna sistaårsenkät är en del av Högskolans kvalitetsarbete där studentinflytande är ett viktigt område. I år valde 55 procent att svara, vilket är en ökning med 15 procentenheter.
Efterfrågar bättre återkoppling
I enkäten lyfts både styrkor och utvecklingsområden fram och på akademierna har man redan påbörjat ett arbete för att förbättra och förändra. Enkäten visar att ni studenter överlag är nöjda med studietiden, där den generella tillfredsställelsen ligger på 83 procent i så kallad instämmandegrad. Även om området bedömning och återkoppling får ett högt värde på 73 procent nöjdhet, visar fritextsvaren i enkäten ändå på missnöje med återkoppling, till exempel när det gäller tider för rättning av tentor. Det finns också svar som uttrycker att bedömningen av olika individers insatser i grupparbeten är problematisk.
– Detta är givetvis allvarligt, det ska inte vara så att vi inte kan hålla utsatta tider och datum för rättning av tentor. Resultatet från sistaårsenkäten ska diskuteras i programgrupper och programråd och detta ger goda förutsättningar att ta tag i problemet direkt i programgruppen, säger Pernilla Nilsson, prorektor och ordförande i Högskolans kvalitetsråd.
”Viktig kunskap för Högskolan”
Resultatet från sistaårsenkäten vävs in i den uppföljning som görs av alla program varje år. Enkäten ger dessutom bra inspel till exempelvis högskolebiblioteket och funktioner inom utbildningsstöd och studentsupport om vad som kan förbättras.
– Det är jätteviktigt för oss att få kunskap om studenternas upplevelser och erfarenheter av sin utbildning. Sistaårsenkäten är, tillsammans med kursvärderingar och årliga uppföljningar, ett mycket viktigt instrument för att utveckla utbildningskvalitet, säger Pernilla Nilsson.
Alla avgångsstudenter får nu möjlighet att delta
Sistaårsenkäten skickades till studenter som var registrerade på ett program som leder till en examen på grundnivå eller avancerad nivå, och som var registrerade på en kurs inom det programmet under vårterminen. Från och med nu ska undersökningen även genomföras i slutet av varje hösttermin, och ni som avslutar er utbildning i januari 2021 blir först ut med detta.
Alla resultat och mer läsning
Om du vill läsa mer om sistaårsenkäten hittar du en längre nyhet på vår externa webbplats. Vill du ta del av det fullständiga resultatet hittar du det i rapporten om sistaårsenkäten 2020.
Studenterna nöjda överlag men återkopplingen måste bli bättre
Tio indexområden i enkäten
Sistaårsenkäten är uppbyggd kring tio indexområden där studenterna får ta ställning till ett antal påståenden:
- Generell tillfredsställelse
- Undervisning och lärande i min utbildning
- Bedömning och återkoppling
- Studentinflytande
- Organisation och ledning
- Samverkan med aktörer utanför Högskolan
- Hållbar utveckling, internationalisering och jämställdhetsintegrering
- Inkludering och delaktighet
- Stödjande resurser
- Läranderesurser