Stipendier
Här hittar du stipendier som riktar sig till Högskolans studenter och som delas ut av stipendiegivare som Högskolan har ett samarbete eller avtal med.
Getinge Sterilization
Getinge Sterilization delar ut tre stipendier i samband med Högskolans årliga examensmässa Utexpo. Syftet med stipendieutdelning är att stimulera studenter till att göra berömvärda examensarbeten inom hälsoinnovation med hög kvalitet och samhällsleverans.
Nominering görs av handledare, examinator, programanvarig eller studierektor.
- Stipendiesumman är 100 000 kronor, varav ett på 50 000 kronor och två på 25 000 kronor.
- Stipendiaterna ska inom ett år efter tilldelning avlämna en skriftlig redogörelse till Getinge Sterilization av vilken det framgår hur medlem använts.
Halmstads Handelsförening
Halmstads Handelsförening delar ut stipendier till studenter med inriktning på teknik, handel och ekonomi. Stipendium från Janne Richardssons stiftelse delas särskilt ut till Högskolans förstaårsstudenter inom teknik och ingenjörsvetenskap.
Halmstads Handelsförenings stipendier Länk till annan webbplats.
Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendier
Hälsoteknikalliansen delar ut tre stipendier i samband med Högskolans examensmässa Utexpo i slutet av varje läsår. Alla studenter som har tagit inriktning mot hälsoteknikområdet, oavsett program, kan ansöka. Stipendierna ska vara en uppmuntran i utvecklingsprocessens tidiga skede. Ansökningarna bedöms av en stipendiekommitté med kompetens från olika delar av samhället.
- Stipendiesumman per stipendium är 10 000 kronor.
Sparbanksstiftelsen Kronan
Sparbanksstiftelsen Kronans stipendier kan sökas av studenter vid Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet samt Blekinge Tekniska Högskola. Stipendiet gäller C- eller D-uppsats minst (15 hp) som är skrivna under det gångna läsåret (höstterminen 2021 eller vårterminen 2022). Arbetet ska visa prov på hög kreativitet, ny teknik, affärspotential, nyföretagande eller stor samhällsnytta. Du ansöker via Sparbanksstiftelsen Kronans webbplats.
- Stipendiesumman är totalt 900 000 kronor och fördelas på flera uppsatser.
Stena Recycling
Stena Recycling inledde år 2019 ett långsiktigt samarbete med Högskolan i Halmstad. Samarbetet syftar till att stärka såväl lärosätets attraktivitet som Stena Recyclings konkurrenskraft. Genom samverkan skapas synergier mellan utbildning, forskning och innovation där Stena Recycling får tillgång till studenters och forskares kunskaper och Högskolan knyter en långsiktig kontakt med Sveriges ledande återvinningsbolag. Samarbetet är också viktigt med avseende på bolagets största anläggning, Stena Nordic Recycling Center, som ligger i just Halmstad.
En del i samarbetet är det stipendium inom cirkulär ekonomi som Stena Recycling delar ut årligen. Den cirkulära ekonomin vinner ny mark varje dag och skapar nya möjligheter. Stena Recycling vill därför med stipendiet sätta fokus på idéer, modeller och lösningar som tar ett cirkulärt perspektiv och som konkret bidrar till cirkulär omställning, till exempel inom teknisk, ekonomisk, samhällsvetenskaplig eller mekanisk inriktning.
Stipendiet delas ut till ett väl genomfört examensarbete på avancerad nivå (masternivå).
- Stipendiesumman är 10 000 kronor.
Ansök till Stena Recyclings stipendium
Kontakt
Har du frågor om stipendiet, kontakta Hitomi Lorentsson, projektledare forskning och utveckling, Stena Recycling.
Hitomi Lorentsson: hitomi.lorentsson@stenametall.se
Tidigare års pristagare
2021 Automatisering för att depanelisera smartphones med vakuum
Stipendiet delades ut till Andrey Zhakulin och Nicklas Kriström för deras examensarbete vid Mekatronikingenjörsprogrammet på Akademin för informationsteknologi.
Studenterna konstruerade en verklig prototyp och visade genom den hur en teknik att depanelisera mobiltelefoner kan utformas för att vara kostnadseffektiv och addera värde till återvinningsprocessen. Tekniken innebär att fler telefoner kan demonteras på ett säkert sätt och återvinnas med högre effektivitet.
2020 Automatic Monitoring of Bins
Stipendiet delades ut till Anton Larsson och Jannick Mikkelsen för deras examensarbete vid Mekatronikingenjörsprogrammet på Akademin för informationsteknologi.
Dagens återvinningsanläggningar tenderar att bli allt större både i förhållande till mängden material som hanteras och de ytor som dessa processer kräver. För att på bästa sätt minimera onödiga transporter på en anläggning, liksom effektivisera bearbetning, krävs allt fler automatiska lösningar. Med ett system som kontinuerligt läser av mängden material som är placerad på olika ställen och som skickar information till maskinförarna effektiviseras den interna logistiken och skapar en mer hållbar resurshantering. Examensarbetet visar att det går att bygga ett sådant system för att planera och optimera varje transportrörelse.
2019 Sopsortering med spiralkoder
Stipendiet delades ut till Filip Göranson och Johannes Hellgren för deras examensarbete vid Akademin för informationsteknologi.
Arbetet handlar om optisk sopsortering med spiralkoder. Just sortering och att göra det på rätt sätt, är viktigt i samband med återvinning. Ju renare fraktioner, desto enklare att ta tillvara på materialen för att skapa ny råvara.
Vårdförbundet avdelning Halland
Vårdförbundet avdelning Halland delar varje år ut ett stipendium för bästa examensarbete på magister/masternivå samt två stipendier (ett per termin) till sjuksköterskestuderande vid Högskolan i Halmstad.
- Stipendiesumman är 5 000 kronor per stipendium.
- Ansökan för höstterminens stipendium ska vara inkommen senast den 30 september.
- Ansökan till vårterminens stipendium ska vara inkommen senast den 15 mars.
Ansök till Vårdförbundets stipendium Länk till annan webbplats.
Övriga stipendier
Via sidorna nedan kan du själv söka fram andra stipendier som inte har koppling till Högskolan men som ändå kan vara aktuella för dig eller ditt ämnesområde.