Examensarbete för studenter vid ITE
Som avslutning på din utbildning gör du ett examensarbete. Här följer information till dig som studerar på ett program vid Akademin för informationsteknologi (ITE).
Nedan följer generell information om examensarbete vid något program vid ITE enligt:
Beroende på vilket program du gör ditt examensarbete inom, så skiljer sig processen och kraven. Specifik information finns för:
Examensarbete för ingenjörsprogram på ITE
Examensarbete i IT-forensik och informationssäkerhet på ITE
Examensarbete i informatik på ITE
Examensarbete för master- och magisterstudenter på ITE (på Engelska)
Generell information
För varje typ av examensarbete finns en person som är kursansvarig, som organiserar processen kring alla examensarbeten inom ett visst program. Det finns också minst två examinatorer, som är de som bedömer och godkänner examensarbetena. Oftast delas arbetet mellan examinatorerna, så att varje examinator har en del av årets examensarbeten. För att påbörja ett examensarbete finns det alltid vissa krav som måste vara uppfyllda, till exempel att man har läst vissa kurser. Dessa behörighetskrav beskrivs i kursplanen för respektive examensarbete.
Förslag på arbeten tillhandhålls ofta av examinatorer och av forskare på Högskolan. Ofta är det också möjligt att som student själv föreslå eller leta upp lämpliga projekt på företag eller andra delar av samhället. Examensarbeten utförs oftast av en student eller av två studenter som arbetar tillsammans. Varje student eller grupp av studenter har en handledare på Högskolan. Om arbetet utförs till exempel på ett företag kan man även ha en person på företaget som handleder det praktiska arbetet. Det måste dock alltid finnas en handledare på Högskolan som har det akademiska ansvaret för arbetet. Handledare och examinator är aldrig samma person.
Examinatorer
- Ingenjörsprogrammen (högskole- och civilingenjör), år 3: Björn Åstrand och Pererik Andreasson.
- IT-forensik: Mark Dougherty och Eric Järpe.
- Informatik: Michel Thomsen och Maria Åkesson.
- Civilingenjör år 5, Master i inbyggda och intelligenta system, Master i Informationsteknologi: Slawomir Nowaczyk, Fernando Alonso-Fernandez, Mohamed Eldefrawy och Alexey Vinel.
- Magister i elektronikdesign: Pererik Andreasson.
- Magister nätverksforensik: Mark Dougherty och Eric Järpe.
Mallar och publicering
Alla examensarbeten innehåller en uppsats, som skrivs av studenten eller studenterna och lämnas in för examination. I vissa fall är uppsatsen hela arbetet, i andra fall, till exempel vid en konstruktionsuppgift, är det både det praktiska arbetet och uppsatsen, där arbetet beskrivs, som examineras. Uppsatsen presenteras alltid offentligt vid särskilt tillfälle med någon form av opposition och försvar. Alla uppsatser ska följa en given mall, som tillhandahålles av kursansvarig eller examinator.
Alla uppsatser presenteras i Högskolebibliotekets system Diva. Publiceringen där görs av studenterna som skrivit uppsatsen. Det är obligatoriskt att publicera en sammanfattning och viss information om arbetet. De allra flesta väljer att publicera hela uppsatsen.
All examination är offentlig. Det gäller även de uppsatser som används för att examinera examensarbeten, något som kan vara viktigt att tänka på till exempel i samband med patent.
Examination
Examensarbeten planeras alltid för att göras under en viss tid, till exempel vårterminen. Under denna tid arrangeras vanligen obligatoriska seminarier och stöd till exempel i akademiskt skrivande eller, är så är aktuellt, skrivande på engelska. Examination är alltid individuell. Det är inte säkert att två studenter som gjort ett examensarbete tillsammans får samma betyg.
Handledning av självständigt arbete ges under högst ett år och i den omfattning som respektive akademi bestämt. Därefter ska studenten ges betyg på det självständiga arbetet oavsett om det är avslutat eller inte.
Viktigt att tänka på
”Det kanske låter som en klyscha men ett av de bästa råd du kan få är, börja i tid!”
– råd från tidigare student
Uppsatsprocessen tar alltid längre tid än planerat och möjligheten att skriva en bra och gedigen uppsats ökar ju tidigare du sätter igång. Tankearbetet innan och under processen är en viktig faktor i att skriva en så bra uppsats som möjligt, så ge dig själv tid.
Försök även att utnyttja de kurser i forskningsmetod och uppsatsskrivande som går innan eller parallellt med kandidatuppsatsen. Det är smart att redan i detta skede fundera över potentiella ämnen, frågor och metoder. I dessa kurser ges verktyg du har nytta av under uppsatsprocessen så se till att utnyttja dem fullt ut.
Under uppsatsprocessen kommer du ha ett antal seminarier och handledningar. Till dessa tillfällen är det viktigt att komma väl förberedd. Tänk noggrant igenom vad du vill få hjälp med, vilka frågor du vill ha svar på, etc. Kort sagt, för att få värdefull feedback gäller det att ha ett underlag som handledare och kurskamrater kan ge feedback på.
Handledaren stöttar dig under processen men kom ihåg att du ansvarar för din uppsats. Det är du som skriver uppsatsen och det gäller för dig att utnyttja de tillfällen till feedback och handledning som ges. Kom även ihåg att du har kurskamrater som genomgår samma process som du. Utnyttja varandra, bolla idéer och tankar och diskutera med varandra.
Om du behöver hjälp med skrivarbetet finns stöd att tillgå via Skrivpunkten. Hjälp med att hitta litteratur och tidigare forskning kan du få på högskolans bibliotek
Val av ämne och metod
Att hitta och välja ett ämne att skriva om är ett av de viktigaste besluten i uppsatsprocessen. Välj ett ämne du själv tycker är intressant men tänk också på att det ska vara undersökningsbart. Studien ska även vara möjlig att genomföra givet tidsramen.
Innan du väljer ämne och frågeställning är det en god idé att undersöka litteratur inom området och tidigare forskning. På så sätt får du uppslag som kan hjälpa dig att designa undersökning och formulera din fråga. Undersök vad som tidigare gjorts inom ämnet och vad som inte har gjorts. Det är också en god idé att undersöka vad för forskning som bedrivs på lärosätet och vad lärare och handledare forskar om.
En annan viktig del av processen är att välja rätt metod och att den metod du väljer matchar din studie och din fråga. Vad är det du faktiskt undersöker och vilken metod är bäst lämpad för att besvara din fråga? Fråga gärna din handledare för att få tips och råd kring metodval och återigen utnyttja de kurser som ligger innan uppsatsen för att bekanta dig med olika metoder.
Att tänka kritiskt
Förmågan att tänka kritiskt är en viktig del av all utbildning. Som student förväntas du kunna visa denna förmåga i ditt examensarbete genom att göra självständiga och kritiska bedömningar. Men vad innebär det då att tänka kritiskt?
Kritiskt tänkande kan definieras som en process där individen, som vägledning för vidare handling, konceptualiserar, tillämpar, analyserar och utvärderar insamlad information. Att noggrant analysera och utvärdera data du samlat in och låta din analys ligga till grund för vidare arbete. Du förväntas kort sagt kritiskt bedöma och bearbeta den information du möts av. Är litteraturen du använder väl underbyggd? Bygger den på rigorösa studier? Är teorier aktuella? Finns det nyare kunskap etc?
Kritiskt tänkande är viktigt för din uppsatsprocess och bör genomsyra hela utredningsarbetet. Det är således inte något som kan adderas i slutet av processen med några rader utan något som skall påvisas i din uppsats. Ett led i detta är att vara transparent och visa hur du resonerar och motiverar de val och ställningstaganden du gör.
Som kritiskt tänkande är det bland annat viktigt att vara öppen för och medveten om olika alternativ eller perspektiv. Det är även viktigt att kunna bedöma trovärdigheten i de källor du använder samt bedöma kvaliteten på argument som lyfts fram. Vidare är det viktigt att kunna identifiera och kritiskt granska egna och andras slutsatser, motiv och antaganden.
Krav och kriterier
För att kunna påbörja examensarbetet måste du ha tagit ett visst antal poäng inom ämnet. För informatikstudenter innebär detta 31-60 hp eller motsvarande. Det kan även finnas krav på att du måste vara godkänd på vissa kurser. För mer information om vad som gäller ta kontakt med programansvarig.
Målet med examensarbetet är att du som student ska tillämpa och påvisa att du har de kunskaper och färdigheter som anges i kursplan och i examensmålen. Detta gör du genom en vetenskapligt grundad studie. Exempel på kunskaper du ska påvisa är problematisering, metoder, analys, kritiskt tänkande och akademiskt skrivande.
Under processen kommer du genomföra ett examensarbete som visar på fördjupad behandling av informatikämnet. Examination sker genom obligatoriska seminarier, opponering på andras arbeten och framläggande och försvar på det egna examensarbetet. Betygsskalan är U, G, VG. Om du får betyget U har du rätt till ytterligare två examinationstillfällen.
För att hitta mer information och kursplan, se Blackboard.
Genomförda examensarbeten
Följande examensarbeten vid ITE finns registrerade i DiVA:
Utförda examensarbeten på masternivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utförda examensarbeten på högskoleingenjörsnivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utförda examensarbeten på kandidatnivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.