Sök

10 112 antagna till Högskolan i Halmstad

I dag, den 12 juli, kom antagningsbeskeden till landets högskoleutbildningar inför höstterminen och 10 112 personer fick beskedet att de har blivit antagna till en kurs eller ett program vid Högskolan i Halmstad. Ungefär lika många, 10 779, står på reservplats.

”Vi har fortfarande många populära program i vårt utbud där det varje år är många reserver. Så är det även i år och det är glädjande totalt sett är de flesta av våra program välfyllda.”

Malin Hallén, vicerektor med ansvar för utbildning, kvalitet och hållbarhet

Högskolan i Halmstad fortsätter att vara ett populärt lärosäte. När ansökningsperioden inför hösten stängde den 19 april visade ansökningssiffrorna att IT-forensik och informationssäkerhet var det populäraste programmet bland de sökande. Det är nu ett av de program som har flest reserver. Annars är det, likt föregående år, Socionomprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och Civilekonomprogrammet som har haft ett gott söktryck och därmed nu har flest reserver.

Populärt med kurser på deltid och distans

Totalt sett har Högskolan ökat antal antagna studenter jämfört med tidigare år, och det beror främst på att fler studenter antagits till fristående kurser. Högskolan har ett antal fristående kurser på deltid och distans, som lockar många sökanden varje år och till några av dem har väsentligt fler studenter antagits. Exempel på populära kurser är affärsengelska, projektledning och projektarbete, idrottspsykologi, solenergi och svensk design och arkitektur.

– Regeringen har efterfrågat att vi ger fler kurser som är möjliga att läsa för den som redan är yrkesverksam och vill vidareutbilda sig vid sidan om. Att vi antagit så många studenter till de här kurserna visar att vi erbjuder kurser som är relevanta för målgruppen, säger Malin Hallén, vicerektor med ansvar för bland annat utbildning.

Tre tjejer och två killar står utanför huvudentrén till Högskolan i Halmstad. Två av tjejerna har varsin sparkcykel. Foto.

När det gäller Högskolans utbildningsprogram är det endast en marginell skillnad på antalet antagna jämfört med förra året. Däremot är det färre reserver, vilket speglar det minskade söktrycket som märks även i den nationella statistiken, där antalet antagna nu minskar.

– Förra året ökade antalet sökande och antagna, vilket hängde ihop med pandemin och lågkonjunkturen på arbetsmarknaden. Vi har fortfarande många populära program i vårt utbud där det varje år är många reserver. Så är det även i år och det är glädjande. Totalt sett är de flesta av våra program välfyllda, säger Malin Hallén.

Färre sökande till program på avancerad nivå

En trend i hela riket är att det är färre sökande och därmed färre eller inga reserver till programmen inom teknik och naturvetenskap. Det är också färre antagna till program på avancerad nivå än föregående år, liksom till tekniskt basår.

– Att det är färre sökande till våra program på avancerad nivå brukar hänga ihop med konjunkturen där vi i dag har en god arbetsmarknad. Våra avancerade program har också en internationell antagning där har vi många sökande och antagna, så vi fyller upp platserna, även om det blir färre svenska studenter, säger Malin Hallén.

Sista svarsdag är den 22 juli

Antagningsbeskeden går att ta del av på antagning.se och sista svarsdag är den 22 juli. Då måste den som är antagen tacka ja eller nej till sin plats. Efter det sker ytterligare ett urval och det andra antagningsbeskedet skickas ut den 28 juli.

Högskolan i Halmstad bjuder in till Sommaröppet

Efter att förra året varit i ett digitalt format är nu Högskolans Sommaröppet åter tillbaka på campus. Nu på fredag, den 15 juli, bjuds blivande studenter in för att ta en titt på Högskolans campusområde och få svar på sina frågor inför höstens studiestart.

I glasgången, innanför huvudentrén, kan de blivande studenterna möta lärare, Halmstad Studentkår, studievägledare och andra viktiga funktioner vid lärosätet för att få mer information om Högskolan i Halmstad och svar på eventuella frågor inför studierna.

Årets Sommaröppet pågår mellan klockan 10 och 14, och medier är välkomna att närvara.

Fotnot. En person kan antas till flera utbildningar.

Text: Hilda Liberg
Bild: Anders Sällström

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt