Fakta om Högskolan
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande. Högskolan är känd för sina populära verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper.
Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Högskolan deltar aktivt i samhällsutvecklingen genom omfattande och uppmärksammad samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.
Få en ögonblicksbild över de senaste tre årens resultat av de viktigaste sifferuppgifterna beträffande Högskolan i Halmstads verksamhet:
Profilområden
Högskolan i Halmstad bedriver forskning inom två profilområden, hälsoinnovation och smarta städer och samhällen, med grund i tre starka forskarutbildningsområden: informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil.

Utbildning för framtiden
Högskolan är känd för sina populära och verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. I dag har lärosätet totalt cirka 10 600 studenter och erbjuder ett 30-tal grundprogram, ett 20-tal program på avancerad nivå samt över 130 kurser inom flera ämnesområden.
Forskning för innovation
Forskningen är internationellt välrenommerad och sker i nära samverkan med aktörer utanför akademin. Även inom lärosätet sker mycket av forskningen i samverkan mellanforskargrupper. Högskolan är – som ett av fyra lärosäten i Sverige – utsedd till så kallad KK-miljö av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen).
Samverkan för utveckling
Högskolan deltar aktivt i samhällsutvecklingen genom samverkan med både näringsliv och offentlig sektor. Lärosätets utbildningar rankas gång på gång bland de främsta i landet på att samverka med arbetslivet. I Svenskt näringslivs senaste undersökning blev förskollärarutbildningen bäst i landet och tre av tio-i-topp-utbildningarna, alla kategorier, fanns på Högskolan.
Fyra akademier och fem forskningsmiljöer
Högskolan har i dag cirka 600 anställda. Här finns 54 professorer och 81 doktorander.
Högskolan i Halmstad är organiserad i fyra akademier:
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Akademin för hälsa och välfärd
Akademin för informationsteknologi
Forskningen organiseras i fem forskningsmiljöer:
Centrum för innovations-, entreprenörskaps- och lärandeforskning (CIEL)
Rydberglaboratoriet för tillämpad naturvetenskap (RLAS)
Centrum för lärande, kultur och samhälle (CLKS)
Centrum för forskning om välfärd, hälsa och idrott (CVHI)
Halmstad Embedded and Intelligent Systems Research (EIS)
Historik
1983 fick Halmstad en självständig högskola. Då var studenterna några hundra och personalen ett 40-tal. I dag har Högskolan cirka 10 600 studenter, 610 anställda och erbjuder ett 50-tal utbildningsprogram och över 130 kurser på olika nivåer. Här har vi samlat några milstolpar i Högskolans historia.
Högskolan i Halmstads historia
Informationsmaterial
Högskolan i Halmstad har ett utbud av informationsmaterial i tryckt form som du kan beställa och få skickat hem till dig.