Fokusområde Smarta städer och samhällen
Det högskolegemensamma och mångvetenskapliga fokusområdet Smarta städer och samhällen samlar forskning, utbildning och samverkan som förbereder människor och samhälle för att tackla framtidens industriella och samhälleliga utmaningar. Fokusområdet arbetar med följande sex dimensioner: governance (styrning och ledning), economy (ekonomi), mobility (mobilitet), environment (miljö), people (människor) och living (livskvalitet).
Forskning i samverkan inom smarta städer och samhällen
Att bedriva forskning i samverkan är viktigt för att kunna utveckla samhället. Det är genom samarbeten mellan olika discipliner och organisationer verkliga förbättringar och förändringar kan komma. Forskningen på Högskolan är internationellt känd och bedrivs i lärosätets innovations- och forskningsmiljöer.
Pågående forskning
Inom fokusområde Smarta städer och samhällen bedrivs forskning inom flera olika områden. Många projekt är mångvetenskapliga och gränsöverskridande. Fokusområdets fokus ligger främst inom Smart Mobility, Smart Energy och Smart Citizens and Communities, men sträcker sig även till andra områden. Forskningen inom fokusområdet inkluderar alla Högskolans fyra akademier.
Forskningsprojekt på Högskolan
Läs mer om Högskolans forskning i det digitala forskningsmagasinet Samspel:
Följande forskningsprogram ingår i fokusområde Smarta städer och samhällen
Forskningsnyheter inom Smarta städer och samhällen
-
Hur påverkar selfiefilter AI-baserad ansiktsidentifiering?
AI-baserad ansiktsanalys kan användas till allt från att låsa upp telefonen till att få självkörande...
-
Fokusområde Smarta städer och samhällen skapar innovation och värde för det hållbara samhället
AI-baserad ansiktsanalys kan användas till allt från att låsa upp telefonen till att få självkörande...
-
”Högskolan i Halmstad ska vara en juvel”
I år fyller Högskolan i Halmstad 40 år! Och det var just i dag, den 1 juli 1983, som vi fick status...
-
Maskininlärning för säkrare och smartare lastbilstransporter
Genom att använda stora mängder data från lastbilar, både hur de används och hur de underhålls, har...
-
Forskning gör AI kompatibel med smart teknik
Smart teknik som vi använder i vardagen blir allt smartare och kräver mer och mer från hårdvaran....
Samverka med Högskolans forskare
Är du intresserad av att samarbeta med våra forskare? Ett samarbete med en forskare kan innebära allt från att utbyta erfarenheter och idéer till att samla forskningsresurser och dela finansiering.
Innovations- och samverkansarenor
Högskolans innovations- och samverkansarenor används till allt från att bolla idéer och testa färdiga produkter till att simulera miljöer för utbildning. Arenorna används av studenter, lärare, forskare och av företag och organisationer som Högskolan samverkar med.
Högskolan är också aktuell i flera nationella arenor, bland dessa Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) och Drive Sweden.

Kompetensutveckling inom smarta städer och samhällen
Högskolan i Halmstad erbjuder både kompetensutveckling och kompetensförstärkning. Inom smarta städer och samhällen görs detta främst via nedanstående projekt och satsningar.
Utbildning inom informationsteknologi
Arbetar du inom området informationsteknologi, eller har du ett intresse för till exempel AI eller cybersäkerhet? Höj din kompetens med någon av våra IT-kurser för yrkesverksamma.
Ciscoakademi
Cybersäkerhet blir ett allt viktigare ämne, inte minst för studenter inom IT. Högskolan i Halmstad bedriver både utbildning och forskning inom området och har fått förtroendet att hålla i cybersäkerhetskurser för andra lärosäten.
Läs mer
Utbildning inom smarta städer och samhällen
Mycket av den utbildning som Högskolan erbjuder genomsyras av Smarta städer och samhällen. Den handlar dels om hur smarta städer och samhällen fungerar, och om hur vi ska ta oss dit. Utbildningen bedrivs på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
Fokusområde Smarta städer och samhällen går väl i linje med att Högskolan är det innovationsdrivande lärosätet.
Forskarutbildning
Högskolan har examensrättigheter för forskning i tre områden: innovationsvetenskap, informationsteknologi samt hälsa och livsstil.
Forskarskolor inom Smarta städer och samhällen
Embedded and Intelligent Systems Industrial Graduate School (EISIGS)
Nationell företagsforskarskola inom området Smart industri
Företagsforskarskolan Smart Industry Sweden är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Jönköping University och Mittuniversitetet i nära samarbete med KK-stiftelsen. Företagen i forskarskolan tar emot en eller flera doktorander men får tillgång till hela nätverket av lärosäten, doktorander, seniora forskare och företag. Syftet med Smart Industry Sweden är att stärka svensk industri.
Smart Industry Sweden Länk till annan webbplats.
Sommarskolor inom Smarta städer och samhällen
Summer School on Data-Driven Predictive Maintenance for Industry 4.0
Summer School on District Heating and Cooling, DHC+
Grund- och avancerad nivå
Inom området smarta städer och samhällen erbjuder Högskolan flera utbildningar på grundnivå och avancerad nivå. Både enskilda kurser och hela program finns i utbudet, bland annat masterprogram i energismart innovation i byggd miljö, inbyggda och intelligenta system samt digital tjänsteinnovation.

Kontakta fokusområde Smarta städer och samhällen
Om fokusområde Smarta städer och samhällen
Smarta städer och samhällen ska stödja ett brett samarbete vid Högskolan inom forskning och utbildning samt mellan olika forskningsspecialiseringar där man möter utmaningarna tillsammans med relevanta intressenter, exempelvis industri, kommuner och region.
Innovationskonferensen
Innovationskonferensen är ett koncept där Högskolan i Halmstads två fokusområden, Smarta städer och samhällen och Hälsoinnovation, alternerar värdskapet. Den 23 september 2021 höll Smarta städer och samhällen i konferensen som kretsade kring temat ”Små och medelstora städer”.
Läs mer om Innovationskonferensen 2021 Länk till annan webbplats.

Tidigare nyhetsbrev
2023
Januari Länk till annan webbplats.
2022
Oktober Länk till annan webbplats.
Juni Länk till annan webbplats.
Mars Länk till annan webbplats.
2021
Oktober Länk till annan webbplats.
Augusti Länk till annan webbplats.
Maj Länk till annan webbplats.
Mars Länk till annan webbplats.
Årsberättelse

Fram till år 2020 gjordes årsberättelser för att sammafatta verksamheten inom fokusområde Smarta städer och samhällen. Detta har ersatts av nyhetsbrev.
Beställ eller läs 2019 års årsberättelse för fokusområde Smarta städer och samhällen.
Årsberättelse Smarta städer och samhällen 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.