Söka till Högskolan
Antagning, behörighet, kompetens, urval, reservplats – det är många begrepp och viktiga datum att hålla reda på för dig som funderar på att börja plugga. Här har vi samlat allt du behöver veta inför att börja studera på Högskolan i Halmstad. Vi vill hjälpa dig från början och hälsar dig varmt välkommen till oss!
Anmälan steg för steg
Vill du söka en utbildning på Högskolan i Halmstad? Här är en snabbguide som visar hur du gör!
Gör så här:
1. Hitta utbildningen du vill läsa
Läs om våra program och kurser på vår webbplats, i utbildningsmagasinet eller på antagning.se. Kontakta våra studie- och karriärvägledare om du behöver hjälp.
2. Sök senast den 15 april till höstens utbildningar
Du anmäler dig till våra kurser och program på antagning.se. På varje sida med kurser och program här på Högskolans webbplats hittar du en direktlänk till den sida på antagning.se där du anmäler dig. För att kunna anmäla dig behöver du allra först skapa ett konto på antagning.se. Webbanmälan för utbildningar hösten 2021 öppnar den 15 mars. Sedan har du alltså en månad på dig att söka.
3. För sent ute? Gör en sen anmälan
Till vissa program och kurser är det möjligt att göra en sen anmälan. Vi behandlar först ansökningar som har kommit in i tid, sedan behandlar vi sena anmälningar. Det är bara om det finns platser kvar på en utbildning som du kan få en plats (och du behöver vara behörig). Även om en utbildning är öppen för sen anmälan är det ingen garanti för att det finns lediga platser.
4. Kontrollera och komplettera meriter
Vissa meriter överförs automatiskt och kopplas till din anmälan. Andra uppgifter om meriter behöver du själv ladda upp eller skicka in. På antagning.se hittar du mer information om meriter och vad du kan behöva komplettera.
Om du får olika betyg och intyg efter att du anmälde dig inför höstterminen, kan du komplettera med dem senast den 5 juli.
5. Första antagningsbeskedet
Den 16 juli kommer det första antagningsbeskedet. Då ser du om du har blivit antagen till en utbildning, om du har fått en reservplats eller om du är obehörig (struken) till en utbildning som du har sökt. Om du har blivit antagen eller är reserv måste du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på antagning.se senast den 24 juli.
6. Andra antagningsbeskedet
Den 29 juli kommer det andra antagningsbeskedet. Det behöver du inte svara på. Om du hade en reservplats vid det första antagningsbeskedet kan du nu ha blivit antagen till utbildningen eller flyttats högre upp i reservlistan.
7. Välkomstbrev från Högskolan i Halmstad
Har du blivit antagen till en utbildning vid Högskolan i Halmstad? Grattis! Snart får du ett mejl från oss, med en länk till vår välkomstsida för nya studenter. Där har vi samlat massor av bra information. Du hittar instruktioner om hur du gör för att registrera dig på din utbildning och hur du skaffar ett studentkonto. Vi berättar var du hittar höstens schema och du får olika kontaktuppgifter som du kan ha nytta av.
Viktiga datum inför höstterminen 2021
- Webbanmälan öppnar: 15 mars
- Sista anmälningsdag: 15 april
- Sista kompletteringsdag: 5 juli
- Antagningsbesked med svarskrav: 16 juli
- Sista svarsdag: 23 juli
- Andra antagningsbeskedet: 29 juli
Terminstider
Vårterminen 2021: 18 januari–6 juni
Höstterminen 2021: 30 augusti–16 januari 2022
Vårterminen 2022: 17 januari–5 juni
Behörighet
För att du ska kunna bli antagen till en utbildning på en högskola eller ett universitet måste du uppfylla vissa krav på förkunskaper. Vilka förkunskaper som krävs skiljer sig åt mellan olika utbildningar.
Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar. Det får du genom att läsa på gymnasium, folkhögskola eller på Komvux.
På en del utbildningar krävs att du har särskild behörighet. Särskild behörighet betyder att du behöver ha speciella förkunskaper från till exempel gymnasiet eller högskola. Det kan också gälla arbetslivserfarenhet eller andra villkor. Du kan läsa vad som gäller vid respektive program- eller kursbeskrivning.
Reell kompetens
Har du inte formell behörighet? Kanske har du reell kompetens!
Om du saknar formell behörighet för den utbildning som du vill söka till vid Högskolan i Halmstad kan du göra en prövning med andra meriter och erfarenheter än de formella behörighetskraven. Reell kompetens kan till exempel komma från arbetsliv, engagemang i föreningsliv, längre utlandsvistelser, genomgången personalutbildning eller annan kursverksamhet.
Högskolan gör då en bedömning av om din samlade kompetens gör att du har förutsättningar att klara av utbildningen som du söker.
Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens
Vad händer efter att du har ansökt om reell kompetens?
När du har ansökt om bedömning av reell kompetens genom att följa våra anvisningar, handläggs din ansökan enligt en bestämd ärendegång.
Din kompletta ansökan med alla bilagor granskas av en kartläggare vid Högskolan i Halmstad. Du kan under handläggningstiden komma att bli kontaktad för att komplettera din ansökan med utförligare beskrivningar av kunskaper och färdigheter eller dokument som styrker din beskrivning. Begäran om komplettering kan ske på olika sätt, till exempel via mail eller telefon.
Med utgångspunkt i din ansökan med beskrivningar och dokumentation görs en bedömning av de kunskaper och färdigheter som har redovisats, i förhållande till de förkunskapskrav som gäller för den utbildning du har sökt. Bedömningen görs av ämneskunniga för den utbildning du har sökt.
Du får ditt beslut via e-post.
Undantag
Undantag innebär att en sökande som utan att uppfylla behörighetskraven bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen, befrias från ett eller flera behörighetskrav för en specifik utbildning vid ett specifikt antagningstillfälle. Vill du ansöka om undantag bör detta motiveras i en särskild skrivelse som ska bifogas din ansökan. Undantag beviljas dock väldigt sällan.
Överklaga beslut för bedömning av behörighet
En högskolas beslut om att en sökande inte uppfyller kraven på behörighet för att bli antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå och beslut att inte göra undantag från behörighetsvillkoren kan överklagas, enligt högskoleförordningen (1993:100) 12 kap. 2§ till Överklagandenämnden för högskolan.
Överklagan ska vara skriftlig. I skrivelsen ska du ange vilket beslut som överklagas (hänvisa till diarienummer). Överklagandet ska ställas till Överklagandenämnden för högskolan men skickas till Högskolan i Halmstad. Skrivelsen ska ha inkommit till registrator vid Högskolan i Halmstad, Box 823, 301 18 Halmstad, inom tre veckor från den dag du fick ta del av beslutet.
Urval
Ofta finns det fler behöriga sökande till en utbildning än vad det finns platser. Då görs ett urval. En förutsättning för att du ska kunna vara med i urvalet är att du uppfyller alla behörighetskrav.
Urvalet resulterar i att du blir antagen, reservplacerad eller struken.
Du kan ingå i flera urvalsgrupper beroende på vilka meriter du har. I betygsurvalet görs urval utifrån de sökandes gymnasiebetyg. I provurvalet görs urval utifrån de sökandes resultat på högskoleprovet.
Enligt högskoleförordningen 7 kap 23 § ska minst en tredjedel av platserna på högskolan fördelas på betyg och minst en tredjedel på resultat från högskoleprovet. Regeringen har med anledning av coronapandemin föreslagit att urvalet i antagningen till högskolan ska kunna ändras tillfälligt, så att andelen platser som fördelas på resultat från högskoleprovet kan minskas. Läs mer på studera.nu via länken nedan.
Frågor om högskoleprovet (studera.nu)
Program för nybörjare
Vid urval till program som vänder sig till nybörjare fördelas platserna mellan betygsgrupp (66 procent) och högskoleprovsgrupp (34 procent).
Kurser
På Högskolan i Halmstad använder vi främst de här fyra modellerna (A-D) för att göra urval till våra kurser på grundnivå.
Urvalsmodeller
- Urvalsmodell A
Betyg 35 %, högskoleprov 35 %, akademiska poäng 30 %. - Urvalsmodell B
Betyg 15 %, högskoleprov 15 %, akademiska poäng 70 %. - Urvalsmodell C
Betyg 25 %, högskoleprov 25 %, akademiska poäng 50 %. - Urvalsmodell D
Akademiska poäng 50 %, yrkeserfarenhet inom det yrke/de yrken som är grund för behörighet 50 %.
Till kurser på avancerad nivå grundas urvalet enbart på akademiska poäng.
Sommarkurser
Vid urval till sommarkurser fördelas platserna mellan betygsgrupp (66 procent) och högskoleprovsgrupp (34 procent).
Annat urval
Till vissa kurser, påbyggnadsprogram och magisterprogram kan vi använda andra urvalsmodeller.
Studenter som är skyldiga att betala studieavgift kan antas i en separat urvalsgrupp. Antagningen av dem begränsas inte av grundutbildningsmedel från staten.
Reservantagning
Om du står som reserv till en utbildning kan det ändå hända att vi hör av oss till dig – om antagna studenter tackar nej till sina platser. Vi antar reserver i turordning.
Reservplacerad efter första antagningsbeskedet
Om du är placerad som reserv i första urvalet är det viktigt att du svarar att du vill ha kvar din plats. Det gör du genom att tacka ja när det första antagningsbeskedet kommer från antagning.se.
Kanske blir du antagen till en utbildning som du från början hade prioriterat lite lägre. Om du känner att du vill gå den utbildning som du har fått en plats på (och som du hade som lägre prioriterad från början), är det viktigt att du tar bort dina ja-svar från högre prioriterade utbildningar som du är reserv på.
Reservplacerad efter andra antagningsbeskedet
Även om du fortfarande har en reservplats på en utbildning efter det andra urvalet kan du bli antagen om någon annan lämnar återbud. Du blir kontaktad i så fall.
Lönar det sig att komma till uppropet?
Efter upprop och självregistrering kan det visa sig att det fortfarande finns en eller några lediga platser på en utbildning. Då kallar vi in reserver. Vi kontaktar reserver via telefon eller mejl och vi kallar reserver i turordning. Om du står som reserv behöver du alltså inte komma till uppropet.
Högskoleprovet
Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier. Provet ersätter inte behörighetskraven till en utbildning, men det ökar dina möjligheter att bli antagen till en utbildning eftersom du får plats i ytterligare en urvalsgrupp.
Anmälan till högskoleprovet
Du anmäler dig till högskoleprovet på hogskoleprov.nu. Anmälningsavgiften är 450 kronor. Du kan inte göra en sen anmälan till högskoleprovet.
Termin | Provdag | Anmäl dig senast |
---|---|---|
Våren 2021 | 13 mars | 18 januari |
Våren 2021 | 8 maj | 18 januari |
Ditt bästa resultat räknas
Minst en tredjedel av platserna på högskolan tillsätts utifrån resultatet på högskoleprovet. Högskoleprovet genomförs två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten.
Du kan göra högskoleprovet så många gånger du vill. Det är alltid ditt bästa resultat som räknas. Ett provresultat gäller i fem år.
Högskolan i Halmstad anordnar provet i:
- Varberg
- Falkenberg
- Halmstad
- Laholm
Vi anordnar högskoleprov för dyslektiker i Halmstad och Varberg. Om det inte finns någon anmäld dyslektiker till högskoleprovet i Varberg anordnas prov för dyslektiker bara i Halmstad. Om du vill skriva provet i Kungsbacka ska du anmäla dig till Göteborgs universitet.
Träna på gamla prov
Att träna på gamla prov kan vara ett bra sätt att förbereda dig. Det finns gamla prov som du kan ladda ner från nätet.
Öva på gamla högskoleprov från studera.nu
Funktionsnedsättning
Om du behöver speciella arrangemang vid provtillfället på grund av du har en funktionsnedsättning försöker vi att hjälpa till. Kontakta oss senast en månad före provdagen.