Livet som student
Som ny student har du en spännande tid framför dig! Att plugga på högskola är speciellt och att vara student är så mycket mer än bara studier. Du kommer att träffa nya människor med olika bakgrund. Du kan hitta vänner med samma intressen som du, oavsett om det är musik, sport, film, politik – eller något annat.
Boende
Något av det första som du behöver göra när du har blivit antagen till Högskolan är att hitta någonstans att bo. Att studenter saknar bostad när terminen börjar är ett välkänt problem i många studentstäder, men om du bara är ute i god tid brukar det ordna sig med bostad.
I Halmstad finns det flera möjliga boendealternativ, de flesta på bekvämt avstånd från både campus och centrum.
Bo i studentlägenhet
Att bo i studentlägenhet kan vara ett sätt att snabbt lära känna andra studenter. Oftast har du eget kök och badrum och delar gemensamma trivselutrymmen med andra. Du hittar fräscha studentlägenheter på bland annat Bolmensgatan, Nyhem och Gamletull. Störst på studentlägenheter är det kommunala bostadsbolaget HFAB, som har ungefär 650 studentboenden. Willhem har runt 250 studentlägenheter. På Halmstad Studentkårs webbplats kan du tal del av tips på hur du hittar en bostad.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
HFAB Länk till annan webbplats.
Willhem Länk till annan webbplats.
Dela lägenhet eller hus
Många studenter bor hellre i en vanlig lägenhet. Om du vill bo med några kompisar kan ni dela en större lägenhet, eller kanske till och med en villa. HFAB förmedlar de flesta av Halmstads lägenheter. Det finns också en rad privata fastighetsägare som hyr ut hyresrätter.
Stuga vid stranden
Ett alternativ till rum och lägenheter är att hyra en liten stuga på Östra stranden. Då har du havet alldeles inpå knuten och Högskolan på gångavstånd.
Fyra tips på vägen till egen lya
1. Ställ dig i bostadskö nu direkt
Du behöver inte vänta på att få antagningsbeskedet. Börja med studentkåren, HFAB och Willhem.
2. Kontakta lokala bostadsbolag
Ta själv kontakt med fler lokala bostadsbolag. På kårens webbplats hittar du länkar och kontaktuppgifter till fastighetsägare både i och runt Halmstad.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
3. Håll koll på annonser
Kolla annonser i lokaltidningen Hallandsposten, på olika annonssajter eller annonsera själv om att du söker en lägenhet eller ett rum. Det finns många webbplatser där du kan söka på bostadsannonser.
4. Kolla Facebook
Det finns olika grupper på Facebook för dem som letar bostad i Halmstad.

Studentkåren
Studentkåren arbetar både för att du ska kunna påverka din utbildning och för att du ska ha en bra studietid. Det är frivilligt att vara medlem.
Studentkåren håller koll på att utbildningarna håller hög kvalitet och att du som student har inflytande över din utbildning. Kåren arbetar också med trivsel och studiesociala frågor, för att du ska få en så bra studietid som möjligt.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
Studentföreningar
Vill du spela teater, sjunga i kör, spela innebandy eller fotografera? Som student kan du hitta föreningar för alla möjliga intressen. Om du saknar en förening kan studentkåren hjälpa dig att starta en ny.
Studentrepresentant – var med och påverka!
Som studentrepresentant i Högskolans styrelser, nämnder och råd har du chans att göra din röst hörd där viktiga beslut fattas. Studenter finns representerade i många olika sammanhang, till exempel i högskolestyrelsen och akademirådet. Studenternas representanter utses av studentkåren.
Medlemskap
Medlemskapet i studentkåren är frivilligt. Som medlem får du rabatt i många butiker i stan, du kan ställa dig i studentkårens bostadskö, vara med på nollning och andra evenemang som kårpubar och studentfester.
Ordförande om studentkåren
Johanna Sjögren Eliasson är ordförande i Halmstad studentkår. Ordföranden och kårens styrelse väljs av medlemmarna.
Se filmen där Johanna berättar mer om kårens verksamhet vid Högskolan i Halmstad:
Nollningen
Halmstad har rykte om sig att erbjuda Sveriges bästa nollning. Bakom nollningen ligger månader av planering och förberedelser, allt för att du som nybliven student ska lära känna Högskolan, dina kursare och din nya hemstad.
Nollningen är en tio dagar lång fest för dig som är ny student. För många studenter blir nollningen en rivstart på studietiden och det första tillfället att hitta vänner bland de andra som börjar plugga.
Målet är att du som ny student ska få vänner, lära dig att hitta både på campus och i Halmstad och få en bra start på studietiden. Nollningen är frivillig och arrangeras av studentkåren.
Därför ska du vara med på nollningen!
Vi frågade fyra avgångsstudenter varför de tycker att du som är ny ska vara med på nollningen. De har pluggat och bott i Halmstad i mellan tre och fem år och var färdiga på sina respektive utbildningar i juni 2019.
Emmy Isbring, Miljövetenskapligt program med inriktning miljöstrategiskt arbete, 180 hp

”Jag kan verkligen rekommendera dig som är ny att vara med på nollningen!
Nollningen består av lekar och tävlingar där man lär känna folk. Det är ett bra sätt att komma in i gemenskapen.”
Philip Bengtsson, Ämneslärare i gymnasieskolan – svenska och historia, 300 hp

”En bra sak att komma ihåg när du ska plugga på Högskolan är att utbildningen blir lättare om du tar hjälp. Du behöver inte kunna lösa allting själv. Nollningen är ett bra sätt att lära känna folk på, så gå på den!
Var öppen för nya kontakter och vårda dina kontakter. Håll dig nära dem som du gillar och har utbyte av.”
Jennie Westberg, Internationella marknadsföringsprogrammet,
180 hp

”Kom med ett öppet sinne och var inte orolig för nollningen. Tänk inte att det är töntigt, utan se det som en möjlighet! Själv hade jag tänkt hålla en låg profil, men så blev det inte riktigt (skratt).
Under nollningen har du chansen att hitta din plats i gruppen. Det är inte bara spex. Nollningen är något som studentkåren tillsammans med Högskolan i Halmstad verkligen har lyckats med.”
Johan Gustafsson, Utvecklingsingenjörsprogrammet, 180 hp

”Nuförtiden handlar nollning inte om att äldre studenter vill 'skämma ut' dem som är nya, utan nollningen är till för att klassen ska svetsas samman. Jag har väldigt roliga minnen från nollningen.
Man lär känna alla i klassen – utanför klassrummet – innan själva kurserna börjar. Nollningen ger dig en väldigt bra start på din studietid!”
Nollning 2022: Späckat program när nollningen var tillbaka

Nollningen är en kul rivstart på studierna.
Campus
Vad erbjuder campus? Svaret är enkelt: Allt! Det behändiga formatet på vårt campus är ett stort plus för Högskolan i Halmstad. Det mesta som du behöver finns på nära håll på högskoleområdet – föreläsningssalar, labb, bibliotek, kaféer, studentkåren, studentsupport och gym.
Nära till det du behöver
Som student i Halmstad slipper du kuska staden runt när du ska från en föreläsning till en annan. Det mesta finns på campus. Det gör det lätt att få kontakt med studenter från andra ämnen, med lärare och med annan personal på Högskolan.
I filmen nedan får du en guidad flygtur runt campusområdet:
Som student i Halmstad slipper du kuska staden runt när du ska från en föreläsning till en annan. Här ryms det mesta på campus.
Labbmiljöer för kreativitet och toppmodern teknik
På Högskolan i Halmstad är vi särskilt kända för våra unika labbmiljöer. I labben kan du på ett kreativt sätt bekanta dig med den allra senaste tekniken – allt för att du ska bli redo för framtidens utmaningar i yrkeslivet.
Vi har till exempel:
- Digitalt laborativt centrum: ett labb med fokus på lärande och kultur
- Fab Lab: en kreativ prototypverkstad med 3D-labb
- Hälsolabbet: avancerad utrustning inom hälsa och sjukvård
- Elektronikcentrum: unik testutrustning för elektronik
Nybyggt och fräscht
På campus finns föreläsningssalar, labb, bibliotek, kafé, kårhus, pub och gym. De flesta byggnaderna är nybyggda och lokalerna är genomgående väldigt fräscha. Eftersom campus ständigt är fullt av liv och rörelse, är det den naturliga mötesplatsen för Högskolans studenter.

Högskolehallen för träningssugna
I Högskolehallen har vi samlat allt som rör idrott och hälsa. Här finns en stor idrottshall, träningssalar och lokaler för undervisning och forskning, bland annat två topputrustade laboratorier. Här hittar du också gym, aerobicsal, spinningsal och klättervägg – nära till hands för alla träningssugna studenter på campus.
Skön studiemiljö på högskolebiblioteket
Med sina tysta läsesalar och rum för grupparbeten erbjuder högskolebiblioteket en perfekt studiemiljö. Här finns också all kurslitteratur inom de ämnen som du kan läsa på Högskolan. Dessutom hittar du dagstidningar, tidskrifter, handböcker och fördjupningslitteratur.
Staden Halmstad
Plugga och bo mitt på västkusten! Halmstad med sina 100 000 invånare är en populär stad att bo i. Med en cykel tar du dig snabbt mellan mysiga kaféer, kul uteställen, havet och Högskolan.
Utan att överdriva kan vi nog säga att Halmstad är en riktigt mysig stad med både liv och puls. Du kan slå dig ner på en av stadens många restauranger och kaféer, eller ta en shoppingrunda och inspireras av små, personliga mode- och livsstilsbutiker eller av spännande second hand-butiker. Nöjesutbudet är stort med många barer och nattklubbar. Kanske är musik och teater din stora passion? Eller konst och historia? Oavsett vilka intressen du har är Halmstad en stad som har mycket att erbjuda.
Halmstad <3 Student
Halmstad ska bli Sveriges bästa studentstad! Det är målet för projektet Halmstad <3 Student som Högskolan driver tillsammans med kommunen och studentkåren. Tillsammans arbetar vi aktivt med allt från bostäder till arbetslivskontakter och studentinflytande i staden. Allt för att du ska trivas riktigt bra här!
I april 2019 fick Halmstad utmärkelsen Årets studentstad 2019/2020 av Sveriges förenade studentkårer (SFS):

Galgberget med sin vackra natur är det perfekta stället för rekreation.
Du kommer långt med cykel
Med över 20 mil cykelbanor runt om i hela kommunen hamnar Halmstad i topp bland Sveriges cykelstäder. Här är det lätt att välja cykeln oavsett om du ska inom stadskärnan eller utanför. Missa till exempel inte Prins Bertils stig – här kan du cykla längs med havet från centrum till Tylösand.
Sveriges bästa stränder
Vill du bada på Sveriges finaste strand? Då är ett besök på Tylösands fem kilometer långa sandstrand ett måste. Halmstad är en stad som präglas av läget vid västkusten. Här har du aldrig långt till inbjudande stränder, klippor och charmiga småbåtshamnar. Halmstad är dessutom ett av de bästa ställena i Sverige för surfing. Allra bäst är det på hösten när vinden ligger på någon av våra 20-talet stränder.
På stoora tåaj kan du köpa allt från spåatskjoata, till guakbuak och joagåbba.
Så tjabbar vi i Halmstad! Vågar du prova?
Idrottsstaden
I idrottsstaden Halmstad kan du lätt få utlopp för alla passioner som har med sport och träning att göra, oavsett om du vill svettas själv eller sitta på läktaren. Här finns gym och idrottsföreningar för de flesta smaker. Här finns också till exempel bordtennisklubben Halmstad BTK, handbollsklubben Drott och Halmstads bollklubb, HBK. Halmstad är ett Mecka för golfare med hela tolv golfbanor.
Nära till storstan!
Halmstad ligger bra till även i förhållande till omvärlden. Läget mitt emellan Göteborg och Malmö – och goda kommunikationer – är kanon när du vill ha variation och känna lite storstadspuls. Tar du tåget norrut är du i Göteborg på en dryg timme, åker du söderut kliver du av i Malmö efter en och en halv. Om du inte väljer att fortsätta över bron till Köpenhamn, förstås.
Ekonomi
För en student kan det vara en utmaning att få slantarna att räcka till. Här har vi samlat tips och viktig information som rör din ekonomi.
Studiemedel
När du läser på högskola har du oftast rätt att få studiemedel. Studiemedel är uppdelat i två delar:
- en del är bidrag som du får och inte behöver betala tillbaka,
- en del är lån som du betalar av när du har börjat jobba.
Centrala Studiestödsnämnden (CSN) är den myndighet som har hand om det svenska studiestödet.
Så här ansöker du om studiemedel från CSN Länk till annan webbplats.
Personskadeförsäkring för studenter
Som student är du försäkrad under tiden som du vistas på själva Högskolan och när du förflyttar dig mellan hemmet och Högskolan. Försäkringen omfattar också olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta.
Hemförsäkring
För att skydda ditt hem och dina ägodelar bör du ha en hemförsäkring. Många försäkringsbolag har rabatt på hemförsäkringar för studenter och ungdomar. Studentkåren samarbetar med Länsförsäkringar och har en studentförsäkring till ett pressat pris.
Fem tips för hur du får pengarna att räcka längre
1. Sök bostadsbidrag
Du kan söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Här kan du räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och hur stort det kan bli.
Försäkringskassans studentsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2. Sök stipendier
Ett sätt att dryga ut kassan kan vara att du söker stipendier.
3. Skaffa ett extraknäck
Att arbeta extra på fritiden kan vara ett bra sätt att få lite bättre ekonomi, men det finns några saker att tänka på:
- Du behöver kunna planera och ha bra disciplin så att du har tid att studera.
- Det kan vara bra att ta reda på hur mycket du har rätt att tjäna innan du är skyldig att betala skatt på din inkomst. Om du tjänar över en viss nivå minskar dessutom bostadsbidrag och studiemedel.
4. Låna eller köp begagnad kurslitteratur
Du kan spara en hel del genom att låna din kurslitteratur på biblioteket eller köpa begagnad litteratur av tidigare studenter.
5. Utnyttja studentrabatter
Som student har du rabatt på olika aktiviteter. Om du väljer att bli medlem i studentkåren får du de rabatterade priser som kåren har med olika företag. När det gäller att få rabatt på resor kan du behöva ha ett så kallat mecenatkort.