Sök

Livet som student

Som ny student har du en spännande tid framför dig! Att plugga på högskola är speciellt och att vara student är så mycket mer än bara studier. Du kommer att träffa nya människor med olika bakgrund. Du kan hitta vänner med samma intressen som du, oavsett om det är musik, sport, film, politik – eller något annat.

Boende

Något av det första som du behöver göra när du har blivit antagen till Högskolan är att hitta någonstans att bo. Att studenter saknar bostad när terminen börjar är ett välkänt problem i många studentstäder, men om du bara är ute i god tid brukar det ordna sig med bostad.

I Halmstad finns det flera möjliga boendealternativ, de flesta på bekvämt avstånd från både campus och centrum.

Fyra tips på vägen till egen lya

1. Ställ dig i bostadskö nu direkt

Du behöver inte vänta på att få antagningsbeskedet. Börja med studentkåren, HFAB och Willhem.

2. Kontakta lokala bostadsbolag

Ta själv kontakt med fler lokala bostadsbolag. På kårens webbplats hittar du länkar och kontaktuppgifter till fastighets­ägare både i och runt Halmstad.

Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.

3. Håll koll på annonser

Kolla annonser i lokaltidningen Hallandsposten, på olika annonssajter eller annonsera själv om att du söker en lägenhet eller ett rum. Det finns många webbplatser där du kan söka på bostadsannonser.

4. Kolla Facebook

Det finns olika grupper på Facebook för dem som letar bostad i Halmstad.

Två personer ritar ett stort hus i sanden på en strand. Foto.

Studentkåren

Studentkåren arbetar både för att du ska kunna påverka din utbildning och för att du ska ha en bra studietid. Det är frivilligt att vara medlem.

Ordförande om studentkåren

Johanna Sjögren Eliasson är ordförande i Halmstad studentkår. Ordföranden och kårens styrelse väljs av medlemmarna.

Se filmen där Johanna berättar mer om kårens verksamhet vid Högskolan i Halmstad:

Nollningen

Halmstad har rykte om sig att erbjuda Sveriges bästa nollning. Bakom nollningen ligger månader av planering och förberedelser, allt för att du som nybliven student ska lära känna Högskolan, dina kursare och din nya hemstad.

Därför ska du vara med på nollningen!

Vi frågade fyra avgångsstudenter varför de tycker att du som är ny ska vara med på nollningen. De har pluggat och bott i Halmstad i mellan tre och fem år och var färdiga på sina respektive utbildningar i juni 2019.

Emmy Isbring, Miljövetenskapligt program med inriktning miljö­strategiskt arbete, 180 hp

Kvinna står framför park som grönskar och tittar in i kameran. Foto.

”Jag kan verkligen rekommendera dig som är ny att vara med på nollningen!

Nollningen består av lekar och tävlingar där man lär känna folk. Det är ett bra sätt att komma in i gemenskapen.”

Philip Bengtsson, Ämneslärare i gymnasieskolan – svenska och historia, 300 hp

Man står i korridor intill grön växt och tittar in i kameran. Foto.

”En bra sak att komma ihåg när du ska plugga på Högskolan är att utbildningen blir lättare om du tar hjälp. Du behöver inte kunna lösa allting själv. Nollningen är ett bra sätt att lära känna folk på, så gå på den!

Var öppen för nya kontakter och vårda dina kontakter. Håll dig nära dem som du gillar och har utbyte av.”

Jennie Westberg, Internationella marknadsföringsprogrammet,
180 hp

Kvinna sitter i korridor och tittar in i kameran, i bakgrunden ser man gröna växter. Foto.

”Kom med ett öppet sinne och var inte orolig för nollningen. Tänk inte att det är töntigt, utan se det som en möjlighet! Själv hade jag tänkt hålla en låg profil, men så blev det inte riktigt (skratt).

Under nollningen har du chansen att hitta din plats i gruppen. Det är inte bara spex. Nollningen är något som studentkåren tillsammans med Högskolan i Halmstad verkligen har lyckats med.”

Johan Gustafsson, Utvecklings­ingenjörsprogrammet, 180 hp

Man står i grönskande park och tittar in i kameran. Foto.

”Nuförtiden handlar nollning inte om att äldre studenter vill 'skämma ut' dem som är nya, utan nollningen är till för att klassen ska svetsas samman. Jag har väldigt roliga minnen från nollningen.

Man lär känna alla i klassen – utanför klassrummet – innan själva kurserna börjar. Nollningen ger dig en väldigt bra start på din studietid!”

Tre män i cowboykläder går mot åskådarläktare fylld med nya studenter i färgglada t-shirtar. Foto.

Nollningen är en kul rivstart på studierna.

Campus

Vad erbjuder campus? Svaret är enkelt: Allt! Det behändiga formatet på vårt campus är ett stort plus för Högskolan i Halmstad. Det mesta som du behöver finns på nära håll på högskoleområdet – föreläsningssalar, labb, bibliotek, kaféer, studentkåren, studentsupport och gym.

Nära till det du behöver

Som student i Halmstad slipper du kuska staden runt när du ska från en föreläsning till en annan. Det mesta finns på campus. Det gör det lätt att få kontakt med studenter från andra ämnen, med lärare och med annan personal på Högskolan.

I filmen nedan får du en guidad flygtur runt campusområdet:

Som student i Halmstad slipper du kuska staden runt när du ska från en föreläsning till en annan. Här ryms det mesta på campus.

Högskolans huvudentré med kringliggande byggnader, gula blommor ses i bildens nedre högra hörn. Foto.

Högskolehallen för träningssugna

I Högskolehallen har vi samlat allt som rör idrott och hälsa. Här finns en stor idrottshall, träningssalar och lokaler för undervisning och forskning, bland annat två topputrustade laboratorier. Här hittar du också gym, aerobicsal, spinningsal och klättervägg – nära till hands för alla träningssugna studenter på campus.

Skön studiemiljö på högskolebiblioteket

Med sina tysta läsesalar och rum för grupparbeten erbjuder högskolebiblioteket en perfekt studiemiljö. Här finns också all kurslitteratur inom de ämnen som du kan läsa på Högskolan. Dessutom hittar du dagstidningar, tidskrifter, handböcker och fördjupningslitteratur.

Staden Halmstad

Plugga och bo mitt på västkusten! Halmstad med sina 100 000 invånare är en populär stad att bo i. Med en cykel tar du dig snabbt mellan mysiga kaféer, kul uteställen, havet och Högskolan.

Två personer som cyklar på Galgberget i Halmstad. Foto.

Galgberget med sin vackra natur är det perfekta stället för rekreation.

Du kommer långt med cykel

Med över 20 mil cykelbanor runt om i hela kommunen hamnar Halmstad i topp bland Sveriges cykelstäder. Här är det lätt att välja cykeln oavsett om du ska inom stadskärnan eller utanför. Missa till exempel inte Prins Bertils stig – här kan du cykla längs med havet från centrum till Tylösand.

Sveriges bästa stränder

Vill du bada på Sveriges finaste strand? Då är ett besök på Tylösands fem kilometer långa sandstrand ett måste. Halmstad är en stad som präglas av läget vid västkusten. Här har du aldrig långt till inbjudande stränder, klippor och charmiga småbåtshamnar. Halmstad är dessutom ett av de bästa ställena i Sverige för surfing. Allra bäst är det på hösten när vinden ligger på någon av våra 20-talet stränder.

På stoora tåaj kan du köpa allt från spåatskjoata, till guakbuak och joagåbba.

Så tjabbar vi i Halmstad! Vågar du prova?

Idrottsstaden

I idrottsstaden Halmstad kan du lätt få utlopp för alla passioner som har med sport och träning att göra, oavsett om du vill svettas själv eller sitta på läktaren. Här finns gym och idrottsföreningar för de flesta smaker. Här finns också till exempel bordtennisklubben Halmstad BTK, handbollsklubben Drott och Halmstads bollklubb, HBK. Halmstad är ett Mecka för golfare med hela tolv golfbanor.

Nära till storstan!

Halmstad ligger bra till även i förhållande till omvärlden. Läget mitt emellan Göteborg och Malmö – och goda kommunikationer – är kanon när du vill ha variation och känna lite storstadspuls. Tar du tåget norrut är du i Göteborg på en dryg timme, åker du söderut kliver du av i Malmö efter en och en halv. Om du inte väljer att fortsätta över bron till Köpenhamn, förstås.

Ekonomi

För en student kan det vara en utmaning att få slantarna att räcka till. Här har vi samlat tips och viktig information som rör din ekonomi.

Fem tips för hur du får pengarna att räcka längre

1. Sök bostadsbidrag

Du kan söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Här kan du räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och hur stort det kan bli.

Försäkringskassans studentsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Sök stipendier

Ett sätt att dryga ut kassan kan vara att du söker stipendier.

3. Skaffa ett extraknäck

Att arbeta extra på fritiden kan vara ett bra sätt att få lite bättre ekonomi, men det finns några saker att tänka på:

  • Du behöver kunna planera och ha bra disciplin så att du har tid att studera.
  • Det kan vara bra att ta reda på hur mycket du har rätt att tjäna innan du är skyldig att betala skatt på din inkomst. Om du tjänar över en viss nivå minskar dessutom bostadsbidrag och studiemedel.

4. Låna eller köp begagnad kurslitteratur

Du kan spara en hel del genom att låna din kurslitteratur på biblioteket eller köpa begagnad litteratur av tidigare studenter.

5. Utnyttja studentrabatter

Som student har du rabatt på olika aktiviteter. Om du väljer att bli medlem i studentkåren får du de rabatterade priser som kåren har med olika företag. När det gäller att få rabatt på resor kan du behöva ha ett så kallat mecenatkort.

uppdaterad

Kontakt

Dela