Sök Stäng

Om fokusområde Smarta städer och samhällen

Fokusområde Smarta städer och samhällen förbereder människor och samhälle för framtiden. Visionen är att vara en ledande akademisk möjliggörare för hållbara samhällen.

En smart stad

Högskolan i Halmstad definierar smarta städer och samhällen som städer och samhällen som syftar till att vara hållbara genom att använda informations- och kommunikationsteknik där det ger mervärde. Begreppet hållbarhet omfattar ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet – och är direkt kopplat till de 17 hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Smarta städer och samhällen handlar inte bara om tekniska och digitala lösningar, utan också om beteendemässiga faktorer och människor.

Små och medelstora städer

Trots att de flesta människor bor i små och medelstora städer är de flesta aktuella forskningsresultat och exempel på smarta städer relaterade till megastäder. På Högskolan i Halmstad fokuserar vi på de specifika utmaningar och möjligheter som finns i små och medelstora städer. Detta stämmer väl överens med den regionala position som Högskolan i Halmstad har och med Halmstads storlek som stad.

Jämfört med storstäder och megastäder har mindre städer sina egna specifika förutsättningar att ta hänsyn till, exempelvis begränsade resurser och mindre ekonomisk styrka samt mindre kunskap och kapacitet. Samtidigt är fördelarna med små och medelstora städer till exempel mindre byråkrati och lägre komplexitet. Mindre städer är inte mindre viktiga för att driva nationell och regional tillväxt än större städer, men det kräver lösningar som är anpassade. Här kan fokusområde Smarta städer och samhällen bidra till forskningsfronten.

Fokusområdets sex dimensioner

Fokusområdets arbete fokuserar kring sex centrala dimensioner – ett vedertaget sätt att beskriva de viktigaste områdena inom utvecklingen av smarta städer och samhällen.

Styrning och ledning

Dimensionen handlar om samordning inom och mellan olika delar av stadens styrning. Samverkan med intressenter på lokal nivå är också viktigt. En smart stad är även kopplad till omvärlden – både långt borta och nära inpå – samt till den nationella och internationella ekonomin. Ett exempel på smart styrning är användningen av informations- och kommunikationsteknik (IKT) och digital kommunikationsutrustning som ett sätt för medborgarna att delta i beslutsfattandet och vara en del av samskapade initiativ.

Ekonomi

En smart stad ska stödja en hållbar ekonomisk utveckling. Fokus ligger på resurshantering genom till exempel cirkulär ekonomi och IKT-stödd och avancerad tillverkning och leverans av tjänster. Den smarta ekonomin omfattar också IKT-stödd innovation, nya varor, tjänster och affärsmodeller. Dessutom skapar den ekosystem och smarta kluster, till exempel inom digital affärsverksamhet och entreprenörskap.

Mobilitet

”Smart mobilitet” handlar om att utveckla hållbara och inkluderande transportsystem, till exempel genom att koppla samman ett eller flera transportsätt – som bilar, cyklar, fotgängare, spårvagnar, bussar, tåg och tunnelbanor. Prioriteringen ligger på ren, hållbar, säker och miljövänlig mobilitet. Genom sammankopplade system kan fordon och infrastruktur samarbeta för att förbättra både transporteffektivitet och säkerhet. Viktiga aspekter av mobilitet är även användarbeteenden och normer.

Miljö

”Smart miljö” handlar om energi, föroreningar, byggnader och resursanvändning. Smart energi omfattar förnybara energikällor, IKT-baserade energinät och mätning. Föroreningar inbegriper både kontroll och övervakning av föroreningar. Gröna byggnader och grön stadsplanering är också viktiga delar av miljödimensionen. Målet är även att använda resurser effektivt, att återanvända när det är möjligt och att ersätta resurser med bättre alternativ.

Människor

"Smarta människor” har e-kompetens och kan verka i IKT-baserade miljöer – för att kunna ta del av och leva i inkluderande och smarta städer och samhällen. Dimensionen fokuserar bland annat på hur digitaliseringen förändrar förutsättningarna för undervisning och lärande, liksom människors och organisationers kompetens att hantera digitala miljöer.

Livskvalitet

Dimensionen handlar om att förbättra beteendet, konsumtionen och livsstilen i den smarta staden eller samhället. Den omfattar också bostäder och logi av hög kvalitet – liksom ett tryggt och hälsosamt liv i en stad som är rik på kulturella resurser. Två faktorer som är positivt korrelerade med livskvalitet är socialt kapital och sammanhållning.

En stad i mörker dvs utan dagsljus med mängder av ljus från byggnader, fönster, vägar, bilar. Foto.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt