Sök

Högskolan ett av få lärosäten där förstahandssökande ökar

Högskolan i Halmstad är ett av få lärosäten i landet där antalet förstahandssökande till programstudier ökar. Det visar siffrorna efter att ansökningsperioden till höstens högskoleutbildningar stängde den 17 april. Högskolans mest sökta utbildningsprogram är även i år IT-forensik och informationssäkerhet.

Antalet personer som har sökt till landets högskoleutbildningar i höst är i stort sett samma som förra året. Högskolan är ett av få lärosäten där antalet förstahandssökande till program ökar, drygt en procent fler sökande än förra året.

I Högskolans rekryteringskampanj under våren lyftes ingenjörsutbildningarna särskilt fram för att intressera fler att utbilda sig inom området. Glädjande nog ökar också antalet sökande till Högskolans ingenjörsprogram. Bland dem som går mest framåt finns programmet Mekatronikingenjör och Utvecklingsingenjörsprogrammet. Även det förberedande programmet Tekniskt basår, som ger behörighet till ingenjörsutbildning, ökar något.

– Högskolan i Halmstad har många spännande ingenjörsutbildningar och det är särskilt kul att fler har fått upp ögonen för det efter kampanjen som vi gjorde, säger Selma Sedelius, kommunikationschef.

Två personer går ned för en trappa i en ljus och rymlig trapphall. Nedanför trappan står två personer och samtalar med varandra. Foto.

Bland de mest sökta programmen inför hösten finns också det nya programmet Kriminologi och kultur, där studier i kriminologi med en kulturvetenskaplig grund ger kunskaper om och förståelse för brott och normbrytande beteenden i samhälleliga och kulturella sammanhang.

– Det är glädjande att se att Högskolan i Halmstad fortsätter att vara ett populärt lärosäte och ett attraktivt förstahandsval, säger Malin Hallén, vicerektor med ansvar för utbildning, kvalitet och hållbarhet.

Till Högskolans program och kurser inför hösten 2023 har totalt 20 375 ansökningar gjorts – varav 5 491 är ansökningar i första hand. Det populäraste programmet är IT-forensik och informationssäkerhet, följt av Sjuksköterskeprogrammet och Socionomprogrammet, precis som förra året.

De tio mest sökta programmen vid Högskolan

 1. IT-forensik och informationssäkerhet
 2. Sjuksköterskeprogrammet (studieort Halmstad)
 3. Socionomprogrammet
 4. Civilekonomprogrammet
 5. Kriminologi och kultur
 6. Sjuksköterskeprogrammet (studieort Varberg)
 7. Bygg- och fastighetsekonomprogrammet
 8. Ekonomprogrammet
 9. Arbetsvetenskap
 10. Psykologi – inriktning idrott och motion

Publicerad

kontakt

 • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt