Sök

En hållbar framtid med nanoteknik

Kvinna håller föreläsning.

Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet, gav en inspirerande föreläsning vid Högskolan i Halmstad den 16 oktober om nanoteknikens oändliga möjligheterna. ”Vad frågan än är, så är svaret nanoteknik!”

"För att hantera den demografiska förändringen med en åldrande befolkning har vi ett akut behov av att skapa material som håller oss unga. Till exempel material som kan ersätta skadad vävnad."

– Maria Strømme

Studenter, personal och en intresserad allmänhet hade samlats för att lyssna på entreprenören och professorn Maria Strømme. Nanoteknik kallas ibland för atomslöjd och gör det möjligt att skräddarsy ett materials egenskaper. Genom att ändra materialets struktur på nanonivå kan det få önskade kvaliteter på makronivå. Maria Strømme gav i sin föreläsning exempel från många olika områden där nanoteknik kan förbättra våra liv och vår miljö.

– Med nanoteknik kan vi bestämma vilka egenskaper ett material ska ha. Tekniken skapar helt unika möjligheter till hållbar utveckling inom alla områden där vi använder material, sade Maria Strømme.

Solenergi, smarta kläder och bättre cancerbehandling

Nanoteknik kan till exempel ge oss effektivare solceller, en infrastruktur med lågt underhållsbehov för vår ökade urbanisering, och platta batterier som kan sys in i kläder för att kyla ner oss. Tekniken har också potential att ge oss effektivare cancerbehandlingar och möjligheten att ersätta skadad mänsklig vävnad.

– För att hantera den demografiska förändringen med en åldrande befolkning, har vi ett akut behov av att skapa material som håller oss unga. Till exempel material som kan ersätta skadad vävnad, sade Maria Strømme.

Byta ut plast mot nedbrytbara nanomaterial

Många av de nanotekniklösningar som Maria Strømme berättade om kräver flera års forskning och utveckling innan de kan bli verklighet. Men det finns ett område, enligt Maria Strømme, där nanoteknik kan göra skillnad redan nu, och det är smarta förpackningar. På bara en vecka – från enbart petvattenflaskor – genererar USA så mycket kasserad plast att skräpet når fem varv runt jorden.

– Vi har skapat öar av plast i våra hav. Vi behöver städa upp och ersätta plast med nedbrytbara material. En hållbar lösning kan vara nanocellulosa, säger Maria Strømme.

Text: Louise Wandel
Bild: Rebecca Staver

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela